A rendszer fejlesztés alatt

Jöhet a legális kannabiszkereskedelem

Az USA legális marihuánát választó tagállamai továbbra is a szürke zónában vannak, ugyan engedélyezett a kannabisz birtoklása és beszerzése, de a kereskedelem részleteinek kidolgozása még folyamatban van. Ez az izgalmas időszak bőven szolgál eseménnyel, melyről érdemes beszámolnunk, úgyhogy lássuk az aktuális helyzetet.

Hogy ne mindig a politikai mozgolódásokra fókuszáljunk, kezdjük az amerikai média egyik megnyilvánulásával, ami hatásosan világít rá a legalizáció után felmerülő fontos közéleti kérdésre: jó ötlet-e betépve vezetni, illetve ülhessenek-e volán mögé a medikál páciensek? Egy washingtoni tévécsatorna empirikus válasszal szolgált: felkért három önkéntest – egy napi fogyasztó, fiatal gyógyászati páciens hölgyet, egy hétvégi szabadidős fogyasztót és egy középkorú, alkalmi fogyasztót –, hogy marihuánaszívást követően üljenek volán mögé, és a tesztpályán, oktató mellett adjanak számot vezetési képességeikről. Ahogy a vizsgálat során elfogyasztott dózisok hatására vérük THC-koncentrációja egyre feljebb kúszott, úgy vált bizonytalanabbá a vezetésük is. Ellentétben viszont az alkoholtól felbátorodva száguldozó sofőrökkel, a beszívott tesztalanyok könnyűszerrel fel tudták mérni, mikortól válnak teljesen alkalmatlanná a vezetésre. Ha mégis rákényszerültek – mint a kísérlet során –, akkor egy lassú, ám pontatlanságokban gazdag produkcióval rukkoltak elő, ami a maga módján szintén veszélyes lehet a közlekedésben. Rendőrök is részt vettek a vizsgálatban, elmondásuk szerint egyelőre szemet hunynak az enyhén beszívott sofőrök szabálysértése fölött, ha az láthatóan nem veszélyezteti a közlekedésben részt vevőket, de már tervben van a továbbképzésük ezekre az esetekre.

 

Épülő kereskedelmi rendszer

Március elején készült el a coloradói legalizációt kimondó törvény kiegészítése, mely a marihuána kereskedelmének előírásait tartalmazza, így a forgalmazókra kivetendő és a vásárlók által fizetendő adókat, a közterületi fogyasztásra kijelölt helyeket, a kültéri termesztés tilalmát és a forgalmazott kannabiszhatóanyag-tartalom meghatározását. A jogászokból, rendőrökből, jogtanácsosokból, gyógyászati marihuána páciensekből és boltosokból, valamint parlamenti képviselőkből álló munkacsoport december óta dolgozott a kiegészítő rendelkezéseken. Három hónapos munkájuk során számos ajánlást fogalmaztak meg. A rendszer beüzemelésének első évében csak gyógyászati marihuána patikák kaphatnak engedélyt a forgalmazásra, és az első három évben az értékesített marihuána 70%-át a kiskereskedőnek kell megtermesztenie, amit 21 év fölötti, helyi lakosnak adhat el, megszabott maximális mennyiségben. A rendőrök képzést kapnak a beszívott sofőrök beazonosítására, és a munkáltató is megtilthatja alkalmazottainak a marihuána fogyasztását. A kannabisz reklámozását a dohányhoz és az alkoholhoz hasonlóan szabályozzák. Az éttermekben és bárokban megkövetelt füstmentességet kiterjesztik a marihuánára is, és nem engedélyezik a kannabiszklubok, illetve a coffeeshopok működését. A kültéri termesztés szintén tilalom alá kerül, de a zárt térben termesztett kannabisz THC-tartalmára vonatkozóan nem lesz maximális limit meghatározva, egyetlen feltétel a minőség-ellenőrzés és a koncentráció feltüntetése. Egyelőre bizonytalan az előírások jogszabályi erőre emelkedése. A munkacsoport márciusban elküldte az ajánlásait a tagállami kormányzatnak, ahol a törvényalkotók vitára alkalmas tervezetet készítenek belőle. Hogy ez pontosan meddig tart, több tényezőtől is függ, viszont az már biztosnak látszik, hogy a marihuána rekreációs célú értékesítése 2014 előtt nem fog megkezdődni Coloradóban.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik államokban helyeztek kilátásba szavazást a legalizációról és hogy milyen exkluzív, egyhetes ünnepet szerveznek a coloradói Denverben a 420 alkalmából, akkor szerezd be a CK Magazin 2013/2. áprilisi számát.

Megosztom...