Aloha Marijuana!

Eddig, ha valakit az illegális szer fogyasztásán kapták Hawaii-on, az börtönnel számolhatott, de egy új szenátusi törvényjavaslat célja, hogy csökkentse a kiszabható büntetést – hangzott el február 4-én a Hawaii-i Igazság- és Egészségügyi Szenátusban. A törvényjavaslat marihuána birtoklásáért nem büntető-, hanem polgárjogi pert vonna maga után, így a fogyasztók nem börtönbüntetésre, hanem sokkal kisebb dorgálásra számíthatnak.

aloha marijuana

"Mi ellenezzük ezt a törvényjavaslatot, bár nem óhajtunk határozottan szembe menni vele." – hangzott el egy képviselő szájából, a legfőbb ügyész Honolului irodájában.

A jelenleg hatályban lévő törvénnyel ellentétben, ami akár ezerdolláros bírságot, vagy 30 napos börtönbüntetést is kiszabhat, az új törvény egy uncia – vagy az alatti – marihuána birtoklásért maximum száz dollár (azaz kb. 20ezer forint) büntetést jelent. Nagyjából ennyit fizet az is, aki nem kapcsolja be a biztonsági övet a volán mögött.

A 2010-es évben 206 esetben szabtak ki aránytalanul nagy büntetést a könnyű drogot birtoklókra, ezzel megnehezítve az adófizetők mindennapjait, és felesleges munkát generálva a Bíróságok dolgozóinak.

A tavalyi év végén már próbálkoztak hasonló törvénymódosítással, de mivel többen emelték fel hangjukat a dekriminalizáció ellen, az sajnálatosan nem jutott ki a Ház falai közül.

Ötödikén a Jogi- és Egészségügyi Bizottság egyhangúan elfogadta a törvényjavaslatot, és az ehhez tartozó néhány módosítást.

"Félreértés ne essék, ez még ma is bűn. Viszont ez a törvény másképp kezeli a fogyasztókat, ezért is lesz eredményesebb. Megmenti a bíróságokat a sok feleslegesnek mondható munka alól, ami azt jelenti, hogy az adófizető polgárokat is megmenti." – kommentálta a javaslatot Clayton Hee szenátor.

Hozzászólások

Új hozzászólás