Amerika legális marihuánát akar

Washington és Colorado döntött

Sokáig a saját füvezésüket legitimálni igyekvő, agymosott hippikként és a demokrácia legfőbb ellenségeként tekintettek rájuk, később már csak a reménytelen idealistát látták bennük. De a legalizátorok több évtizedes küzdelme most célhoz ért: Coloradóban és Washingtonban történelmi győzelmet arattak a tiltás felett, és elérték a marihuána legális szabályozását.

Aki a kilencvenes, de még inkább a 2000-es évek Harold és Kumar típusú vígjátékain és a Weeds stílusához hasonlóan belemenős sorozatokon szocializálódott, talán el sem tudja képzelni, hogy tekintettek néhány évtizeddel korábban a legalizációra, és magára a spanglizásra is. Merthogy bő negyven éve az LSD-vel egyetemben a marihuána lett a fiatalok elméjét megmérgező métely, ami a társadalom számára hasznos állampolgárokból a napi nyolcórás robot ellen lázadó, éneklő, táncoló virággyerekeket faragott. Hogy a Nixon által 1971-ben meghirdetett drogellenes háború eszméjével mennyire egyetértett akkor az amerikai társadalom, a Gallup felméréséből világosan kiolvasható. A hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején az amerikaiak több mint 80%-a gondolta úgy, hogy a marihuánának tiltottnak kell lennie, majd ez a szám a hetvenes évek közepétől húsz éven keresztül 75% körül stagnált. A kilencvenes évek második felétől viszont olyan meredeken ívelt felfelé a legalizáció támogatottsága, hogy 2010 környékére (hibahatáron belül) kiegyenlítődtek a vélemények. Ekkor próbálkozott meg először a medikál államok nagy öregje, a kannabiszt akkor már tizenöt éve gyógyszertárakban forgalmazó Kalifornia egy legalizációs népszavazással. A kezdeményezés végül pár százalékon bukott el, ami egyértelműen megmutatta, hogy kicsit erősebb kampánnyal és hiteles üzenetekkel a legalizáció elérhető céllá vált.

Ha levágsz egy fejet, kinő három másik

A drogtilalom támogatói tehát nem sokáig örülhettek. 2012-re három újabb USA tagállam jelentkezett be a legalizációsdiba: Oregon, Colorado és Washington. Közülük Oregonban és Washingtonban 1998, Coloradóban 2000 óta engedélyezett a marihuána gyógyászati célú alkalmazása, így előzetes tapasztalataik alapján mindhárman reális képpel rendelkeztek arról, miként is néznének ki mindennapjaik a rekreációs célú füvezés engedélyezésével. Az érveket pedig már mindenki unalomig ismeri:

– a kannabisz használata kevesebb egészségügyi kockázatot rejt, mint az alkoholé vagy a dohányé,

– megadóztatása és legális forgalma sokezernyi új munkahelyet teremtene, és komoly pluszbevételt jelentene az államnak,

– ellenőrzött forgalmazásával megrendülne az egymással véres harcokat vívó drogkartellek hatalma,

– a rendőrség a fogyasztók és a piti dílerek helyett végre a szervezett bűnözéssel foglalkozhatna stb.

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy az évtizedek óta tartó, minden évben dollármilliárdokat felemésztő tiltás sok százezer fogyasztó bebörtönzésén kívül nem tud eredményt felmutatni, tehát ideje más alternatívákat is kipróbálni. Az igazi fejlemény, hogy a hosszú évek során a drogellenes háborút importáló USA lakói számára a fenti érvek végre magától értetődő tényekké váltak, és több államban túlsúlyba kerültek azok, akik elérkezettnek látják a változtatást.

Colorado és Washington lakói november 6-án történelmet írtak, amikor a legalizáció mellett döntöttek. Döntésükkel meghaladták a holland rendszert, ahol a marihuána forgalma csupán megtűrt, de az előállítás és a kereskedelem szabályozása közel sincs úgy kidolgozva, mint például az alkoholos italok esetében.

A teljes cikket a szabályozás pontos részleteiről, illetve az USA drogügyi szervének reakcióiról CK Magazin 2012/6 decemberi számában találod.

Megosztom...