Áresés és dilemma Coloradóban

Emlékszünk még az USA első legalizációjának képeire? Kígyózó sor kora reggel az újonnan nyílt coloradói fűbolt előtt, a hidegben az arcokra fagyott mosolyokkal. A várakozások a boltba lépve nem minden esetben teljesültek be, hiszen az utcainál jóval magasabb árfekvés sokakban csalódást keltett. Az azóta eltelt közel három év alatt jelentősen csökkentek az árak, ami több okra is visszavezethető.

Ezek közül a legkézenfekvőbb, hogy az egyre nagyobb számú, állami engedéllyel rendelkező nagytermesztő szükségszerűen lejjebb nyomja az átlagárat. Elemzők szerint az elmúlt évben megfigyelt áresés még ki fog tartani egy darabig, holott a csökkenés már így is igen látványos. Egy kaliforniai online marihuána-nagykereskedő oldal adatai szerint, míg 2015 októberében egy font fű (~0,45 kg) átlagosan 2400-2600 dollárba került, addig ma ez a mennyiség már 1400-1600 dollár körül cserél gazdát. A coloradói Denver egy konkurens oldalán egy font fű legkevesebb 750 dollárért is elérhető. Rövid utánaszámolással azt kapjuk, hogy a legolcsóbb marihuána grammonkénti nagykereskedelmi ára már 450 forint körül jár, aminek utcai dílerként nehéz alálicitálni.

Coloradónál maradva, 2014 júniusáig közel 300 fő kért engedélyt kannabisztermesztéshez. 2015 augusztusában már 493 állami engedéllyel rendelkező termesztő szolgálta ki a vásárlókat, ami mára 583-ra nőtt. És ebből a látványos statisztikából az még nem is olvasható ki, hogy a termesztők jelentős része kiterjesztette az ültetvényét! Mindez a kereslet növelésével magyarázható, hiszen évről évre úgy 35%-kal növekszik az eladásokból befolyt összeg. Hogy az árzuhanás dacára miért ilyen stabil a kiadások emelkedése, nagyrészt az magyarázza, hogy egyre többen választják a drágább, kannabisztartalmú ételeket és a koncentrátumokat. Míg 2015 júniusában még az összes vásárlás 62%-át töltötte ki a kannabiszvirágzat, addigra ez idén júniusra már 56%-ra esett vissza.

A kannabiszos ételek ára pedig az elmúlt évben viszonylag stabil maradt a rekreációs és a gyógyászati piacra szánt termékek esetében egyaránt. Sőt a gyógyászati célra előállított kannabisz esetében sem figyelhető meg a rekreációs boltokban bekövetkezett áresés. Ez persze nem is annyira meglepő, hiszen a gyógyászati kannabisz hosszú évek óta jelen van a legalizáló államokban, így a termesztők számában és az előállított mennyiségben már nincs jelentős mozgás. A kannabiszgyógyszertárak számára a fejtörést az okozza, hogy a páciensek egy része átpártol a fűboltokba, ahol olcsóbban juthat hozzá akár olyan fajtákhoz, amelyek az egészségügyi állapotuk kezelésére megfelelőek. Ha pedig csökken a kereslet a páciensek számára termesztett kannabisz iránt, akkor az áruk még kevésbé tudja majd felvenni a versenyt a rekreációs fajtákéval.

Megosztom...