Az élsportolók sem drogmentesek

A Drogmentes Maraton és a „Sporttal a drogok ellen” típusú kezdeményezések azt a látszatot kívánják kelteni, hogy a sportolás védelmet nyújt a droghasználattal szemben, hiszen aki rendszeresen edzi a testét, annak sem ideje, sem indíttatása nincs arra, hogy cuccozással töltse az idejét. Aztán az olimpiák során persze mindig kiderül, hogy – drogellenes retorikával élve – teljes sportágak váltak a teljesítménynövelők „rabjaivá”, illetve hogy a sportolók is használnak kábítószereket rekreációs céllal.

Az idei londoni olimpián egy amerikai dzsúdózótól, Nicholas Delpopolótól fosztották meg hetedik helyét, miután szervezetében THC-t találtak. Delpopolo szerint a pozitív tesztet az okozta, hogy véletlenül (hahaha) olyan ételt evett, amibe marihuánát sütöttek, majd bocsánatot kért mindenkitől óvatlan tettéért.

Az eset nyomán Stephany Lee birkózónő – aki szintén pozitív THC tesztje miatt kényszerült kihagyni az idei olimpiát – kipakolt. Először is az aranyai mellett a bongos esetéről elhíresült Phelpsre utalt, aki füvezés ide vagy oda, 27 éves korára minden idők legsikeresebb olimpikonjává avanzsált. Lee óvatos becslése szerint az olimpiai játékokat megelőzően minimum 50 atléta füvezik rendszeresen és csak a tesztelések előtt egy hónappal hagyják abba, hogy szervezetük kitisztuljon. Ő maga saját bevallása szerint heti két-háromszor szívott a keményebb edzések után lazításképpen és hogy úrrá legyen az álmatlanságán, de rosszul kalkulált, amikor csak a tesztelés előtt két héttel tette le a spanglit.

Ugyanolyan keményen bulizunk, mint ahogy edzünk, főleg amikor vége van a versenyeknek. Az ember mindenre való tekintet nélkül azt csinál, amit akar. Csak azért, mert tesztelik, ez még nem jelenti azt, hogy az emberek abba fogják hagyni. Pusztán annyit jelent, hogy meg fogják változtatni a használatuk módját. Biztos vagyok benne, hogy ha az összes atléta együtt bulizna – ki ne használna?” – fordítja sejtelmét költői kérdésbe Lee. Ugyanakkor álszentnek tartja, hogy az alkoholt nem is tesztelik, hiszen ki próbálna meg részegen versenyezni? Hát beszívva sem sokan, de míg az alkohol egy nap alatt vígan kiürül a szervezetből, addig a THC akár egy hónapig is megmarad a zsírban.

A teljesítményfokozónak legkevésbé sem alkalmas marihuána használatát komoly társadalmi vita övezi, amely a sportolók füvezésének megítélésére is kihat. Az év elején felmerült, hogy az élsportolókat ne teszteljék marihuánára, mert az egyáltalán nincs kihatással sportteljesítményükre és lám, az NBA már fel is függesztette a kosarasok idényen kívüli THC tesztelését. Josh Howard a Utah Jazz kiválósága már egy 2008-as rádióinterjúban beismerte, hogy a kosarasok az idényen kívüli időszakban bizony előszeretettel szívogatnak. És ezt olyan nyugalommal teszik, hogy az idényen kívüli THC tesztelés felfüggesztését pusztán egy vállrándítással fogadták.

Egy 2006-os anonim felmérésen 20000 élsportoló 22%-a vallotta be, hogy az elmúlt évben használt marihuánát. A férfiak körében a prímet a kanadai labdajáték, a lacrosse gyakorlói viszik 48,5%-os fogyasztási aránnyal, míg a nők körében a jéghokisok jeleskednek bő 35%-nyi marihuána használóval.

Hozzászólások

Új hozzászólás