Az orvosok háromnegyede felírná a kannabiszt

A New England Journal of Medicine nemzetközi orvosi szaklap egy konkrét eset kapcsán érveket és ellenérveket közölt a gyógyászati kannabisz használatáról, végül megkérdezte a cikket olvasó orvosoktól, hogy felírnák-e a betegnek a kannabiszt, vagy sem. Az eredmény egyértelmű volt: 76% válaszolt igennel.

A New England Journal of Medicine nemzetközi orvosi szaklap februári számában mutattak be egy fiktív esetet egy idős asszonyról, előrehaladott mellrákkal, akinek a tüdejében és a gerincében is áttétek voltak. A 68 éves beteg kemoterápiában vett részt, alig volt étvágya, ellenben erős fájdalmai voltak. Miután az opiát tartalmú fájdalomcsillapítók a kívánt hatást nem mutatták, a beteg kérte, hogy kannabiszt írjanak fel neki. A lapban megjelentek érvek és ellenérvek a gyógyászati kannabisz használatáról, végül megkérdezték az orvosokat, akik ezt a cikket olvasták, hogy felírnák-e a betegnek a kannabiszt, vagy sem. Az eredmény egyértelmű volt: 76% válaszolt igennel.

A részt vevő orvosok 72 különböző országban dolgoznak, bár a globális felmérés ellenére nagy részük (1063) az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban praktizál. Ezen kívül a legnagyobb részvételi arány a latin-amerikai országokból és Európából volt. Az eredmények itt is hasonlóak, mint Észak-Amerikában: az orvosok mintegy háromnegyede támogatja a kannabisz gyógyászati célú felhasználását.

Megosztom...