Cenzúrázott dekriminalizáció

Az ENSZ Kábítószerügyi Irodája a saját honlapját is betiltaná

A 2010-2018-ig hatályos új Drogstratégia elfogadását élénk viták előzték meg. A leghajmeresztőbb ötlet talán a drogterápiás otthont vezető Victorné Erdős Esztertől származott, aki azokat a magyar és külföldi honlapokat egyaránt cenzúráztatta volna, amelyek számára elfogadhatatlan módon viszonyulnak a drogkérdéshez. Most kiderült, hogy még a saját honlapok cenzúrázását sem lehet büntetlenül véghezvinni.

A botrány az Antonio Maria Costa vezette ENSZ Kábítószer- és Bűnüldözési Iroda (UNODC) honlapjával kapcsolatban tört ki. Costáról köztudott, hogy nem szeret a tényekkel szembesülni: amikor két éve az ENSZ konferencián Fredrick Polak arról érdeklődött, hogy ha valóban a tiltás az egyedüli út a drogfogyasztás visszaszorítására, akkor miért nincs több fogyasztó Hollandiában, mint a környező országokban, Costa a válaszadás helyett egész egyszerűen elhallgattatta a holland pszichiátert. A tények azonban makacs szerzetek és a UNODC honlapjára is beszivárogtak, ráadásul már három évvel ezelőtt. Idén februárig azonban erre senki nem figyelt fel…

A UNODC részeként működtetett Globális Ifjúsági Hálózat lapjának Youth & Drugs része nem követte a Costa-féle demagógiát, hanem objektíven, tényalapúan elemezte a kannabisz szabályozásának lehetőségeit. Nem állította, hogy a marihuána ártalmatlan, de megjegyezte, hogy a fogyasztásért kirótt büntetés nincs arányban a fű okozta károkkal – ugye egy stresszoldó rakesz ritkán dönti romba az ember életét, ha viszont eljárást indítanak érte, akkor a delikvens később nehezebben talál munkát, a munkanélküliség pedig a szenvedélybetegségek kialakulásának melegágya. A törvény előtt ráadásul nincs különbség a fogyasztási szokások között, így ugyanazt érdemli az alkalmi és a krónikus fogyasztó, miközben az utóbbi jó eséllyel egy szakember segítségre szorul, az előbbit meg egyszerűen békén kellene hagyni.
A cenzúrázott honlapon szóltak arról is, hogy a tiltás nem szorította vissza a használat elterjedtségét, viszont vonzóbbá tette azt a tinédzserek körében, és pont ők azok, akik számára a legtöbb kockázatot rejtheti a füvezés. Szintén említésre került a tiltás irreális anyagi vonzata – amíg a rendőrség nagy erőkkel koncentrál a fogyasztók elkapására, kellő források hiányában nem tud elég figyelmet szentelni a bűnszervezetek felderítésére. Végül példaként merült fel a kanadai rendszer, ahol a csekély mennyiségű zöldet birtoklók megússzák egy rendőri figyelmeztetéssel, de eljárás nem indul ellenük, elsősorban azért, hogy ne kreáljanak a pechesebb fiatalokból bűnözőket.

A lap 2007 óta nem frissült és három évig senkit nem is zavart, egészen addig, amíg a drogreformer Transform Blog fel nem hívta rá a figyelmet. Februártól áprilisig a UNODC hibernálta a kérdéses részt, majd a napokban visszatért a központi ideológia nyelvére átfogalmazott, nyúlfarknyi verzióval, amely a korábbi tényközlő forma helyett pusztán azt magyarázza – nem túl meggyőzően –, hogy miért érdemes fenntartani a füvesek kriminalizációját.
Az Interneten azonban minden honlap virtuális lábnyomot hagy maga után, amit manapság gyerekjáték visszakeresni, így a Transform Blog részletesen be tudja mutatni a UNODC honlapon eszközölt változtatásokat. Aki eddig valamiért azt gondolta volna, hogy az ENSZ számára első a szakmaiság, az most végképp kiábrándulhat a szervezetből.
De sebaj, ez már csak a hattyúdal, a UNODC élén 2002-óta trónoló Costának rövidesen mennie kell és lehetetlen, hogy az új igazgatót ne csapja arcul az első pillanatban a drogreform erősödő szele.

Megosztom...