CND Konferencia Bécsben

„A kannabisz szabályozása humanitárius intézkedés“

A címben idézett mondatot pedig, miszerint „A Németországban tervezett kannabiszszabályozás humanitárius intézkedés“ – Wenzel Cerveny (61), a Bajor Kannabisz Egyesület (CVB) elnöke mondta, az ENSZ bécsi kábítószer-konferenciájának egyik rendezvényén. Az ENSZ Kábítószer-bizottsága (CND) idén is Bécsben ülésezett, hogy összehangolja a nemzetközi drogpolitika közös stratégiáit, legalábbis azokkal az országokkal, ahol vannak ilyenek.

A németek szerint, akik időközben részben legalizálták a kannabiszt, a jelenlegi kábítószer-ellenőrzési modellek megreformálása humanitárius megközelítést igényel. A kannabiszpiac tervezett szabályozása Európa legnagyobb és legerősebb gazdaságában a kormány szerint garantálja a fogyasztók emberi jogait, megszünteti a feketepiac monopóliumát és védi a fiatalok egészségét.

Abban is mindenki egyetért, hogy a kannabiszhoz való „nehezített” hozzáférésnek és a drogokkal kapcsolatos hatékonyabb felvilágosításnaak kell kísérnie e feltörekvő iparág növekedését. A Bajor Kannabisz Egyesület (CVB) több civil társadalmi szervezettel is együttműködik ennek érdekében, nemcsak az ENSZ Kábítószer-bizottságának 66. ülésszaka keretében, és probál hatékonyan részt venni az új helyzet kezelésében. A Knowmad Institute (alapító: Martin Díaz), a LEAP-Germany (elnök Hubert Wimber) és az Elternkreis Wien-nel (elnök Josef Rohaczek) és a REDUC – Brazil Harm Reduction & Human Rights Network megszervezte az “Emberi jogok és kábítószer-politikák:
A kannabisz szabályozása humanitárius akcióként” elnevezésű eseményt, hogy elősegítse a vitát arról, hogyan járulhat hozzá a kannabisz szabályozása egy igazságosabb társadalomhoz.

A konferenciájának kezdetén a német szövetségi kormány függőség- és kábítószerügyi biztosa, Burkhard Blienert hangsúlyozta a globális kábítószer-problémára adott egészségügyi válaszok fontosságát: „Végre többet kell tennünk a veszélyes drogok iránti kereslet csökkentése érdekében. És ez nem úgy működik, ha egyszerűen betiltják őket.” Blienert beszédében egyértelművé tette, hogy a drogpolitikát mindig az emberi jogokkal összhangban kell kialakítani és hogy ez a hatékony és fenntartható megelőzési munka a különösen veszélyeztetett emberekre összpontosít.

A rendezvényen részt vevő a világ minden részéről érkező, összesen 490 civil szervezt között, az ENSZ CND listája alapján egy magyar szervezet sem volt jelen.

Megosztom...