Családias Együttlét

Zengető kenderünnep Lullán

„Szépszabadság!” – kiált fel egy lány, és végigszalad a kenderlabirintus egyik végéből a másikba. Talán ez jellemzi a legjobban, milyen is volt az első magyar kenderfesztivál. A helyszín rendkívül különlegesnek mondható, főleg magyarországi viszonylatban. Ünneplésünknek egy kéthektáros ipari kenderföld adott otthont, távol a város zajától, a rohanó világtól.

„Ki megérkezel, ülj a földre, s nézz az égre, lélegezz, lélegezz, lélegezz” – olvasható az első táblán, ahogy belépünk a kenderparadicsom kapuján. Amint továbbpillant az ember, máris megannyi land-art között találja magát, melyeknek a Teremtő nevű helyszín ad otthont. A „fesztivált” megelőző egy hétben fiatal művészek alkottak itt a látogatók számára, ezzel is kifejezve szeretetüket a természet iránt. A rendezvény összes építménye részben újrahasznosított alapanyagokból – például nyomdából maradt ponyvákból, színházból maradt textilekből –, részben pedig természetes alapanyagokból készült. Még a zuhanyzó is természetes alapanyagokból, ejtetős módszerrel, és komposztvécéket alakítottunk ki.  A kenderföld végén, egy jurtában Medvetestvér szertűzceremóniával nyitotta meg az Együttlétet. Ez a helyszín a Merengő, ahol többek között találkozhattunk Szilágyi Sándor „Hangolódó” hangdrum előadásával, vagy kérdezhettük Paulinyi Tamást a spirituális beavatónövényekről, az álomprogramozásról vagy épp a pszi-képességek feltérképezéséről.

Továbbhaladva a jurtától egy szűk ösvény vezet minket a Hempergőhöz. Hatalmas textilek táncolnak a levegőben, alatta sok érdekes előadásnak lehetünk szem- és fültanúi. Többek között Szelestei Miklós válaszolt a feltett kérdésekre a gyógyászati kannabisszal kapcsolatban, Ivanics Anna vezetett be minket a kendertextil rejtelmeibe, vagy épp mi magunk önthettünk kenderbetont. Az ínyencek egy külön erre az alkalomra készült kemencét avathattak fel a kenderpogácsa-készítő workshopon, amit Megyeri Zsolt vezetett, de ezenfelül is bőséges kínálat volt vega, vegán és húsos ételekből. Az előadások közben felcsendülnek az első húros hangszerek hangjai. Az Erdőfű zenekar masíroz végig a labirintus ösvényein, miközben körülöttük gyerekek fogócskáznak.

Mindenhol mosolygó emberek, kellemes beszélgetések és varázslatos légkör uralkodik. A forróság elől az árnyékba menekülve, egy csésze chai teát kortyolva hallgathatjuk a Vándor Teázó állandó jammelő vendégeit is. De ha még ez sem elég, és rengeteg felszabadulni kívánó energiánk maradt, akkor este a Dübörgő felé vezet az utunk. Az akusztikustól az elektronikusig, a folktól a technóig szinte mindenki megtalálja a maga zenei ízlésvilágát. Szemlehunyva hallgathatjuk, ahogy a Horhos zenekar lassú utazásra hív, vagy porfelhőt csinálva a lábunkkal ugrálhatunk a Korai Trance-mission ütemeire. Úgy tudjuk, hogy a rendezvényre betévedt civil ruhás rendőrök is jól érezték magukat, és ezúttal nem vegzálták a kender barátait. Összességében sikerrel zárult az első magyar kender ünnepe. Köszönjük mindenkinek, akik együtt zengték végig velünk a hétvégét. Jövőre találkozunk!

Megosztom...