Csehország legalizációra készül

A cseh drogügyi szakértők megirigyelték a németországi fejleményeket és 2024 elejére a teljes kannabisz legalizációt tűzték ki célul. Ha valakik, hát ők tényleg pontosan tudják, hogy mire vállalkoznak, hiszen 2010 óta dekriminalizálták, 2013 óta pedig gyógyászat használatra engedélyezik a kannabiszt.

Arról nem is beszélve, hogy a cseheknek bérelt helyük van az európai dobogón a kannabiszhasználat elterjedtségében, így egyre értelmetlenebbnek tűnik, hogy ezeket a százezreket csak illegális módon szolgálhassák ki. A helyzetet nem más, mint Jindřich Vobořil, a nemzeti kábítószer-ellenes koordinátora elégelte meg, aki év végéig tervezi benyújtani a legális szabályozás törvénytervezetét.

„Szeretném, ha a törvény legkésőbb 2024 januárjában hatályba állna. Ez az egyik ambícióm” – mondta Vobořil. A koordinátor egyébként úgy gondolja, hogy már az életbe lépés előtt lehetőséget kellene adni a cseh termesztőknek, hogy kannabiszt exportálhassanak. És hogy mi okozza ezt a magabiztosságot a részéről? Az, hogy az intézményében kidolgozásra kerülő törvénytervezetet maga a miniszterelnök, Petr Fiala is támogatja.

„A részleteket még ki kell dolgozni, de a szabályok megváltoztatása számos előnnyel jár: a feketepiac és a szervezett bűnözés visszaszorítása, az állam számára adózott milliárdok, a gazdák és a kendertermékek termelőinek jóléte, a kannabisz rekreációs célú használatának nagyobb ellenőrzése, és mindenekelőtt a gyermekek megfelelőb védelme” – magyarázta Vobořil. A legalizációból befolyó éves adóbevétel a Kalózpárt kalkulációi szerint 25-75 millió euro körül várható.

A tervezetet érdekében a Legalizace egyesület 2022. szeptember 7-én tüntetést szervezett Prága óvárosában a polgármester támogatásával (!), ahol felszólították a cseh politikusokat, szakértőket, hogy vessenek véget a kannabisz üldözésének.

 

 

Megosztom...