Csehország sötét oldala

Az ENSZ drogreformokról szóló gyűlésén sokan példaként hozták fel Csehország drogpolitikáját, amiért nagyszerű mintáját nyújtja a sikeres és liberális megközelítésnek ebben a témában. Azonban a cseh rendőrség akciói rámutatnak az elmélet és a gyakorlat közötti fájdalmas különbségre.

Az első furcsaság 2013 nyarán történt, amikor a rendőrség kábítószer-használatra való ösztönzéssel vádolt meg egy újságírót. A férfi azzal viccelődött, hogy egy joint elszívása után javul a látása. A kerületi bíró nem volt hajlandó ilyen üggyel foglalkozni, így nem is lett belőle tárgyalás. Pár hónappal később következett a cseh kannabiszhasználók körében „Fekete Nap” néven elhíresült incidens. Az országban található több száz grow-shop közül tucatnyiban tartottak razziát, a közismert drogellenes harcos, Jakub Frydrych ezredes parancsára. Emberünk úgy gondolta, hogy a cseh törvény homályos megfogalmazása a „kábítószerekkel való visszaélés terjesztéséről és ösztönzéséről” felhatalmazást ad neki arra, hogy több mint 15 éve legálisan működő üzleteket tegyen tönkre. A média, a közvélemény és a szakértők többsége szükségtelennek, költségesnek, feleslegesnek, sőt jogsértőnek ítélte az akciót. Dr. Tomáš Zábranský vezető állami drogpolitikai tanácsadó azt nyilatkozta, hogy a termesztéshez szükséges kellékek és magok legális árusítását Nyugat-Európában, Kanadában és Amerikában a demokrácia biztosítja. Szerinte ezek a rendőrségi akciók a feketepiacot segítik.

Dr. Zábranský, aki a június elején Budapesten tartott előadást a cseh gyógyászati modellről, részt vett az orvosi kannabisz egészségügyi rendszerbe való bevezetésében, és jelenleg a Prágában megnyíló Nemzetközi Kannabisz és Kannabinoid Intézet elindításában segédkezik. Az intézkedések során minden érintett üzlettulajdonost bűnösnek találtak. Börtönbe egyikük sem került, de lefoglalták árukészletüket. A történet itt nem ér véget, mivel idén májusban a cseh legfőbb kerületi ügyész javaslatára újranyitották az ügyet, aki szerint a tulajdonosok valóban kábítószer-használatot hirdettek. A grow-shopok razziája nem az egyetlen ellenséges lépés a cseh rendőrség részéről. 2015 őszén egy csapat legális iparikender-termesztőt megvertek és börtönbe zártak. Az eset, abszurditása miatt, jelentős nemzetközi visszhangot kapott, az egész világ olvashatta, hogy egypár fiatal, unatkozó falusi rendőr hogyan bánt el a regisztrált és bejelentett THC-mentes kendert termesztőkkel. Aztán idén májusban az Ostravában évente megrendezésre kerülő Konopex kannabisz-kiállításon a rendőrség úgy ítélte meg, hogy a kendertermesztők és a kenderruhákat készítő cégek veszélyt jelentenek a közbiztonságra, és több tucat állig felfegyverzett rendőrrel vette körbe a kiállítás területét. Beszámolók szerint a rendőrök hosszasan motozásokat végeztek, és elkobozták a száz százalékig legális kendertermékeket, ezzel akadályozva a kiállítást és tönkretéve sokak kezdő üzletét.

Robert Veverka, a Legalizace magazin főszerkesztője szerint a grow-shopok száma ideiglenesen lecsökkent, de ismét emelkedik. Sok tulajdonos azzal próbál meg védekezni a jövőbeli razziák ellen, hogy az üzletét több boltra osztja fel. Azzal, hogy nem mindent egy helyen árulnak, reményeik szerint elkerülhetik a droghasználatra buzdítás vádját. Az intézkedések miatt több tucat ember vesztette el a munkáját, a tulajdonosok többmilliós veszteséget szenvedtek, és több százmilliót pazaroltak el az adófizetők pénzéből olyan üzletek bezárására, amik legálisan üzemeltek. A razziák nem a füvezés és a termesztés arányát csökkentették Csehországban, hanem a rendőrség iránti tiszteletet.

Megosztom...