Cultiva09

A bécsi Cultiva Kender Szakvásár 2009. november 27–29. között második alkalommal kerül megrendezésre. Az előkészületek már teljes gőzzel folynak az osztrák fővárosban. Bécs külvárosában, egy bárokat és éttermet is magába foglaló botanikus kert 42 méteres üvegpiramisa alatt több mint 100 kiállító képviselteti magát a világ minden tájáról, és a kenderipar minden területéről. Különleges miliőben találkozik itt a kendervilág elitje. 

A harmadik generációs kenderkötélfonó iparostól a botanikuson át – aki elsőként keresztezett afgán kendernövényt mexikóival a 60-as években – egészen a kendergyógykenőcs feltalálójáig csupa úttörő gyűlik össze Európa legnagyobb üvegházában. Három napon át a létező legszebb vásárhelyszínen csodálhatják meg a látogatók, mi minden lehetséges a föld egyik legérdekesebb növényének segítségével.
Az idén a Cultiva09 Kender Szakvásár különleges csillagzat alatt indul. November 27. és 29. között, az első adventi hét végén nyitja meg kapuit, és minden bizonnyal Ausztria legszínesebb karácsonyi vására is lesz egyben. A piramis teljes fényárban pompázik majd, és beragyogja az őszi fővárost. Az iparág vezető vállalatai mutatják be újdonságaikat a kendervilág minden tájáról, bepillantást engedve a 2010-es termékválasztékba is. A szakvásárra elkészülnek az új katalógusok, és izgatottan várhatjuk, mi mindennel állnak elő jövőre a gyártók. A tavalyi év, tehát 2008 volt a Cultiva premierje, és a rendezvény hűen tükrözte, milyen fejlett a kenderhez kapcsolódó ipar. A szakvásár örömünnep volt, a kiállítók és a látogatók pedig higgadtan vették tudomásul az üvegpiramis területén érvényben levő dohányzási tilalmat. A kertben felállított dohányzósátor persze központi helyszínnek bizonyult, és a közönség igen nagyra értékelte. Éppen ezért idén már élő DJ-zenével, forraltbor-bárral és gesztenyesütő standdal felszerelt sátor gondoskodik a látogatók outdoor kényelméről. Az ország legjobb lemezlovasai által biztosított zenei aláfestés már 2008-ban is nagy siker volt. A kellemes ritmusok felhőjében, nyugodtan beszélgethettek a látogatók és kiállítók anélkül, hogy balról egy hangszóró, jobbról egy szambakórus üvöltött volna a fülükbe. A hangtechnikát is tovább fejlesztették, hogy tökéletes hanghatást biztosítsanak az egész piramisban.
Szombaton, november 28-án indul a Cultiva Party09. A szervezőknek sikerült a Piramis hotel teljes wellness- területét egy estére megszerezni, hogy aztán különleges partyhelyszínné alakítsák. Medencék és pálmák között ünnepel a kenderipar, ahol a legjobb DJ-k és remek élő fellépések is várhatók. Az osztrák Faiasalamanda együttes mellett a partit Benjie (D) új albumának bemutatója koronázza meg, a desszertet pedig az osztrák vokalista, Sugar B, az örömzene és ének nagykövete szolgálja fel füleinknek. A szakvásár látogatói számára a belépés ingyenes, a kapuk 20:30-kor nyílnak – aki kihagyja a bulit, magára vessen!
A Cultiva Kender Szakvásár a sokoldalúságról is szól, egyúttal alkalom a szervező, Harry Schubert számára, hogy demonstrálja: a kender a legjelentősebb kultúrnövény földünkön. Ennek érdekében kerül másodszor is megrendezésre a Cultiva Kongresszus. A gyógyászat, a technológia, az ipar és a jog szakértői, valamit számos kutató enged három napon át bepillantást a kendernövény felhasználási lehetőségeibe. Ahogy tavaly, a gyógyászat idén is kiemelt figyelmet kap egy külön Medical Lounge kialakításával, ahol az érdeklődők és a szakértők találkozhatnak egymással. Az orvosság mellett a kender mint építőanyag, illetve táplálék is bemutatkozik. Harry az idei előadók listáját böngészve izgatottan látja megvalósulni régi álmát: a legnagyobb német nyelvű kenderkongresszust.
Idén először ítélik oda a Cultiva Product Awardot, azaz a legjobb árucikk díját, melyre a kenderipar bármely területéről benevezhetők termékek. A versenyzőket a www.cultiva.at címen lehet majd megtekinteni. A látogatók két hónapig szavazhatnak a weboldalon, mellyel belépőjegyet nyerhetnek. A legjobb terméket a rendezvény helyszínén a Product Cultiva09 címmel tüntetik ki.

Megosztom...