Dekriminalizációt mindenkinek!

A világ minden kormányának dekriminalizálnia kell a kábítószerek birtoklását, valamint hatékonyabb és humánusabb drogszabályozást kell kidolgoznia – áll Kofi Annan ENSZ-főtitkár és Henrique Cardoso volt brazíliai elnök a CNN-en publikált nyílt szerkesztőségi cikkében.

Minden évben százezrek esnek áldozatul olyan, drogokkal kapcsolatos rendellenességeknek és erőszaknak, melyek megelőzhetőek lennének. Használók millióit tartóztatják le és zárják börtönbe. A kábítószer-bűnözés világszerte sorvasztja a közösségeket. A polgárok adóinak jelentős hányadát fordítják olyan szigorú politikákra, melyek nem működnek” – írják a szerzők, akik a Globális Drogpolitikai Bizottság (Global Commission on Drug Policy) tagjaiként nemzetközi szintű paradigmaváltást sürgetnek a drogszabályozásban. Írásukban azt javasolják, hogy a droghasználat büntetőjogi szemléletmódját közegészségügyi megközelítéssel váltsák fel.

Annan és Cardoso nem állnak meg a dekriminalizációnál, és hiszik, hogy a drogbárók hatalmát csak legalizációval lehet megtörni: „Arra is kérjük az országokat, hogy körültekintő módon teszteljék a legális szabályozás modelljeit, melyekkel megrendíthető a szervezett bűnözés illegális drogcsempészetből származó ereje.” Írásukban beszámolnak arról, hogy a Globális Drogpolitikai Bizottság kutatásai és ajánlásai fontos szerepet játszanak jelenleg is abban, hogy Latin-Amerikában és Európában gyarapszik a dekriminalizációt, illetve az egészségügyi megfontolásokon alapuló drogpolitikát választó országok száma, amivel mára alapvetően megváltozott a korábbi tiltáspárti nemzetközi párbeszéd. Jelentős eredménynek könyvelik el, hogy a drogtilalmat világszerte elterjesztő USA-ban többségbe kerültek, akik a marihuána fogyasztását és kereskedelmét engedélyeznék és szabályoznák. Mindezek tudatában pozitív várakozással nézhetünk az ENSZ 2016-os közgyűlése elé (UNGASS), ahol lehetőség nyílik a korábbi, tiltó drogpolitikák átgondolására és új, működőképes gyakorlatok elfogadására.

Megosztom...