Dolgos exfüggők

Lassan immúnissá válunk a drogfüggőségekkel foglalkozó cikkek alatt rendszeresen feltűnő „hulljon a férgese” típusú kommentekre, ami sajnos a mi fórumainkon is előfordul. A brit munkaügyi miniszter most jó példával jár elöl az előítéletek lerombolásában, hiszen kijelentette, hogy az exfüggők a leghatékonyabb munkaerők, akik új esélyt kapva erőn felül teljesítenek.

Iain Duncan Smith azt állítja, hogy téves az az uralkodó nézet, mely szerint leállt szerhasználókat alkalmazni kockázatos, hiszen a kimutatások alapján a korábbi alkohol- és kábítószerfüggők motivált, kitartó és elkötelezett munkavállalókká válnak.

Az Egyesült Királyság Munka- és Nyugdíjügyi Minisztériuma szerint a felépült szenvedélybetegek „fogadják a leghálásabban a felkínált munkalehetőséget, mert esélyt nyújt számukra, hogy a helyes úton maradjanak, ezért állhatatosan szentelik magukat a munkának”. A minisztérium úgy becsüli, Anglia 400 ezer problémás heroin- és crack-kokain használójának kb. 80%-a él segélyeken. Egy munkaügyi tesztprogram keretében azok a vállalkozók, akik a rehabilitációban részt vett szenvedélybetegeket alkalmaznak, extrakedvezményeket kapnak az államtól. Egy másik program pedig azt fogja vizsgálni, hogy a rehabilitációs központok és a munkaügyi programok szorosabb együttműködésével javulnak-e a felépülési statisztikák. Csak remélni tudjuk, hogy a várható kedvező eredmények minden állam számára pozitív mintaként fognak szolgálni.

Megosztom...