Dutch Dragon

A sárkány édes lehelete

A Paradise Seeds egy régi klasszikus bestsellere, a dél-afrikai felmenőkkel rendelkező, Sativa-domináns Dutch Dragon. Megalkotása a Paradise-tenyésztő Luc munkásságában 1994-ig nyúlik vissza, így ez a botanikai „szörny” jövőre ünnepli 20. születésnapját. Doki nagyon kíváncsi volt, vajon a holland sárkány megőrizte-e édes-mérges leheletét és erős Sativa-potenciálját (15-18% THC),  ami nyugtató hatású, tartós és tiszta hight eredményez, miközben fokozza az étvágyat és a fogékonyságot olyan örömök iránt, mint például a zene és a tánc.

Magasra növő fajta, karcsú, ventilátor-szerű levelekkel, a nagy, hosszú, gyantás csúcsok kialakulásához 9-10 hét virágzás szükséges. Az illata édes és citrusos, leginkább a mandarinra emlékeztet a Paradise szerint. A Sativa-örökség és megnyúlásra hajlamos tulajdonsága miatt magassága problémát okozhat beltéren, amit ha szükséges, korai virágzásindítással kontrollálni lehet. A Dutch Dragonnak szokatlan pH-igényei vannak, a Paradise szerint az értéket hat alatt kell tartani. Kültéren a legjobb teljesítmény meleg éghajlaton várható, de sikeresen termeszthető hűvösebb országokban (általában az 50-dik északi és déli szélesség között), köszönhetően annak, hogy érési ideje október közepe. Egy növény akár három méter magasra is megnőhet, és 600-700 grammot is hozhat a Paradise Seeds szerint. A Dutch Dragon szintén díjnyertes fajta, első helyezett volt Bio-kategóriában a 2006-os Highlife Cannabis Cupon.

A csomagban lévő öt feminizált magból Doki hármat tett a csíráztatóba, amik gyorsan ki is csíráztak a nedves konyhai papírtörlők között. Ezután átültette 11 literes edényekbe, amiket Plagron Standard Mix talajjal töltött fel (amihez, mint mindig, már korábban hozzáadott 5% duzzasztott agyagtörmeléket), körülbelül három nap múlva kibújtak, és elkezdtek ágaskodni a fény felé. Egy héttel a csírázás után mindhárom növényen már a harmadik internódium jelent meg, ami gyors növekedési ütemet mutatott. „Egyre erősebbek a növények”, jelentette Doki két héttel később, amikor már 20 cm magasak voltak, és élénk oldalág-növekedést produkáltak. Az árnyékban maradt levelek szélesebbek, de a csúcs felé haladva fokozatosan egyre karcsúbbak, az egész pont úgy néz ki, mint egy Sativa-domináns – tette hozzá. Ezután kiterjesztette a növekedési szakaszt a szokásos 3,5-ről 4,5 hétre: „Úgy gondoltam, mivel a három holland sárkányom még mindig szépen növekszik, rendkívül kompakt és bokros, és még sok hely van a termesztőszobában felfelé, nem okoz gondot, ha úgy nyúlik, mint az ördög.” A virágzási szakasz megindításakor a több mint négyhetes növények 45–54 cm magasak voltak, egységes növekedéssel és mintegy 10 elágazással. A napi fényadagot 18/6-ról 12/12-re redukálva a két MH-lámpát HPS-ek váltották fel. Mindhárom növény szokatlanul gyorsan reagált a fényciklus változására, 4-5 nap után már megjelent az első elővirágzat. „Ritkán tapasztaltam a Dutch Dragonéhoz fogható gyors reakciót és hajlandóságot a virágzásra” – dicsérte Doki.

Amikor a növények már három hete virágoztak, megjegyezte: „Ahogy várható volt, a virágzás első hetében erősen megnyúltak, és elérték az egyméteres magasságot. A virágképződés erőteljes, úgy néz ki, hogy hatalmas virágzási potenciál van ebben a fajtában.” Két héttel később így folytatta: „A növények nagy és sűrű virágokat hoztak, öröm látni, ahogy buzgón virágoznak, és már ebben a szakaszban, mintha harmatos lenne, úgy fedi őket sok gyantamirigy. El vagyok ragadtatva a kiemelkedő kehely-levél aránytól, ami megfelel a Dutch Dragon Sativa-domináns származásának, de jellegzetes hagyma alakja mégis az Indicára emlékeztet.”

Finom, intenzív, édes citrusillat terjeng körülötte, mint ahogy azt a Paradise állította. „Nyolc hét virágzás után a rügyeken még vastagabb és gazdagabb a gyantabevonat, közel vannak hozzá, hogy elérjék a célegyenest.” Kiderült, hogy a Dutch Dragon már a Paradise által jelzett érési periódus elején kész a betakarításra, az egyik növénynek 61 nap, míg a másik kettőnek 63, illetve 65 nap kellett, és viszlát!” „Egyszerűen csodálatos növény – lelkendezett Doki –, bokros és tömör maradt mind a legvégéig, miután sok erős mellékágat növesztett, tele sűrű, kemény virágokkal, és a hatalmas hosszú csúcsvirágzat is igazán odavág.” Végül magasságban 107, 111 és 116 cm lett a vége, ami nem kivételesen magas egy Sativához képest.

Miután a szárítási folyamat befejeződött, ideje volt lemérni a rügyeket: összesen 325 gramm, ami több mint 100 gramm/növény átlagban, ez fantasztikus eredmény. A Dutch Dragon-bugák, sűrű, ragadós, kemény rögök, megőrizték inkább mandarinra, mint fanyar citromra emlékeztető citrusos illatukat. A sárkány édes lehelete! De vajon a hatása is épp ilyen mágikus lesz? Doki már alig várta, hogy megindítsa az első Dutch Dragon-rakétát, és a sárkány kiszabaduljon a hatalmas fehér THC-felhőkön keresztül. A hatás nem bénította meg, sőt nagyon lenyűgözte, érezte az izgalmas Sativa-hight, hogy tele van energiával, és magasabb régiókban szárnyal. Mintha egy sárkány a szárnyaira vette volna, hogy elrepüljön vele! A mentális repülés kb. másfél órát tartott, aztán Doki és a sárkány lassan ismét landolt a valóságban. Az utazáshoz sokat hozzáadott a finom, édes íz, amiről a holland sárkány virága bebizonyította, hogy az íze, ahogy az illata, édes, gyümölcsös és sima, igazán finom íz érzése, ami Dokinak nagyon tetszett.

„A Dutch Dragon lenyűgöző volt minden szempontból, bebizonyította, hogy valójában egy barátságos THC-szörny, nagyon nagy terméshozammal, és mivel Sativa-domináns, rövid a virágzási ideje, és jól szabályozható a magassága. Ez most az egyik kedvencem a Paradise-tól, általában is a kedvenc Sativáim egyike. Nos, a majd 20 év biztos nem kor egy valódi sárkány életében, bár egy kannabiszsárkánynak már bizonyára az, és állítom, hogy ez a holland sárkány erősebb és hatalmasabb, mint valaha!” – vonta le a végső következtetést Doki.

Megosztom...