Elment Dr. Lester Grinspoon

Június 25-én kora reggel, 92 éves korában elhunyt a kannabisz legalizációs mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakja, a pszichiáter és kutató Lester Grinspoon. Évtizedekig volt a Harvard professzora és hosszú pályafutása alatt tizenkét könyvet adott ki a kannabiszról, a legalizációról és a pszichedelikus drogokról.

Művei közül talán legismertebb az először 1971-ben kiadott Marihuana Reconsidered. Ez a könyv máig az egyik legátfogóbb, meggyőző magyarázat a marihuána tilalom megszüntetésére és a legális marihuána piac létrehozásának alapvető szükségességére. Rendkívüli személyes elkötelezettsége és meggyőződése mind a kannabiszpolitika, mind a NORML szervezet előmozdításában megmutatkozott. Hitvallása volt, hogy mindannyian kötelesek vagyunk küzdeni az igazságtalansággal, bárhol és bármikor is szembesülünk vele. Az elmúlt öt évtizedben Dr. Grinspoon volt a marihuána legalizálási mozgalom szellemi vezetője.

A legtöbb kortársához hasonlóan kezdetben veszélyes kábítószerként tekintett a marihuánára, amit tiltani kell. Hiedelmét nem más kezdte ki, mint közeli barátja és akkori harvardi kollégája, Carl Sagan csillagász. Ő győzte meg arról, hogy a marihuánával kapcsolatos negatív véleménye valószínűleg téves, és személyes élmény átélésére buzdította.

Miután Dr. Grinspoon elkezdte a rendelkezésre álló irodalom áttekintését az 1970-es években, arra a következtetésre jutott, hogy nincs ok a marihuána használóit bűnözőnek tekinteni; és ami még fontosabb: elfogadta régi barátjának azt a nézetét, hogy megfelelő helyzetben a kannabisz gazdagító élményt nyújthat fogyasztójának. Végül maga Grinspoon is rekreációs kannabiszhasználóvá vált, így teremtve meg életének egyensúlyát.

Hitvallásában szerepet játszott feleségével, Betsyvel közösen átélt tragikus tapasztalata: szeretett fiukat, Danny-t fiatal tinédzserként győzte le a rák. Danny kezelésének utolsó évében a professzor első kézből látta a kannabisz hihetetlen hatékonyságát a nagy dózisú kemoterápia súlyos mellékhatásainak csökkentésében. A személyes tragédia segítette Grinspoont ahhoz a meggyőződéshez, hogy a kannabisz értékes gyógyszer. 1993-ban James B. Bakalar közreműködésével adta ki a Marihuana: The Forbidden Medicine című könyvet, amely azért érvelt a kannabisz legalizálása mellett, hogy teljes gyógyászati potenciálja kiaknázhatóvá váljon.

Grinspoon tudományos bizonyítékait látva lehetetlen figyelmen kívül hagyni hosszú távú aktivizmusát a kannabisz és a legalizáció mellett. Szakértő tanúként jelent meg az Egyesült Államok Kongresszusának több bizottságában, valamint számos állami jogalkotási bizottság előtt. A Drug Policy Foundation 1990-ben Alfred R. Lindesmith díjjal tüntette ki munkásságáért. Ugyanebben az évben a NORML igazgatótanácsa létrehozta a Lester Grinspoon díjat, amit a marihuána törvényi reform területén elért kiemelkedő munkáért adnak át a szervezet legmagasabb rendű elismeréseként. A díj első címzettje természetesen maga Grinspoon volt. A professzor hosszú ideig tagja volt a NORML Igazgatóságának, több éven át annak elnökeként. Haláláig tagja maradt a NORML Tanácsadó Testületének. Dr. Lester Grinspoonnak köszönhető, hogy a NORML ragaszkodott ahhoz, hogy a kannabisz politikája tudományos alapon nyugodjon. Ő tette lehetővé a szervezet számára, hogy tájékozott közpolitikai vitát folytasson, ami a marihuána felelősségteljes használatát lega­lizáló államok növekvő listájához vezetett. Nyugodjon békében.

Forrás: norml.org

Megosztom...