Fenntartható fejlődés kannabisszal

A bécsi International Cannabis Policy Conference 2018 (ICPC) legfőbb tanulságai

Három évvel ezelőtt az ENSZ tagállamai közös célokat fektettek le a fenntartható fejlődés előmozdításáért. Az ICPC konferencia előadói emlékeztettek minket, hogy a kender tekintetében ezeket a célokat megfelelő szabályozással, a betegek kiszolgálásával és a szakértők javaslatainak figyelembevételével lehet legjobban megvalósítani.

A gyógyászati engedélyezések és dekriminalizációk felpörgésének korában, csak Európában több tucat kannabisz-konferenciát rendeznek évente. A sorból mégis kilógott a FAAAT think & do tank és a Knowmad Institut által szervezett és lebonyolított ICPC, amely újszerű kiindulópontot választott. Az esemény egyediségét az adta, hogy előadásai és szemináriumai arra keresték a választ, hogy a kannabisz megfelelő szabályozása, gyógyászati célú engedélyezése miként kerülhet összhangba az ENSZ 2015 szeptemberében lefektetett fenntartható fejlődési céljaival, amit a tagállamoknak 2030-ig kellene megvalósítani. Két nap alatt minden résztvevő beláthatta, hogy a kitűzött 17 cél szinte mindegyike értelmezhető a kannabiszpolitikák területén, ezért nagyon is fontos, hogy ne az idejétmúlt tilalom legyen az uralkodó megközelítés. Az ICPC-nek a bécsi ENSZ központ épp a WHO ülése utáni napokban adott otthont, ahol a kannabisz felülvizsgálatáról szóló jelentést kiadása botrányos módon elmaradt. Az előadók közül többen reflektáltak a váratlan eseményre, ám mindenki csak találgatni tudta, hogy mi állhat a háttérben. A két nap során rengeteg elgondolkodtató dolgot hallhattunk a drogellenes háború környezetpusztító hatásaitól, a kannabiszhasználó nők társadalmi megítélésén át, a legfrissebb tudományos eredményekig. Az előadók között számtalan neves kutatót, orvost, állami tisztviselőt és aktivistát fedezhettünk fel, de szót kaptak frissen alakult szakmai szervezetek és a feltörekvő szakértők is – pusztán az ENSZ tagállamok képviselői maradtak távol. Ritkán üdvözölhetjük az előadok között a gyógyászati kannabisz legnevesebb német szakértőjét, Dr. Franjo Grotenherment, aki ezúttal az esemény célkitűzéseinek fontosságára hivatkozva elfogadta a meghívást. A konferencia egyik csúcspontjaként Dr. Grotenhermen mintegy 60 betegséget sorolt fel, amik esetében saját páciensei javulást értek el kannabisz terápiával.

Szintén izgalmas volt meghallgatni a szcéna női képviselőit a férfiakra szabott fűreklámokról, amikben a nő leginkább tárgyiasítva, csupán testként jelenik meg. Nem is beszélve a társadalmi nemi szerepekről. „Milyen képmutatás az, hogy a férfi egy nehéz nap után ellazulhat egy kis fűvel, míg egy nőt ugyanezért negatívan ítélnek meg!?” – hangzott el a beszélgetés egyik kulcskérdése.

Ha pedig elfogadott használatról beszélünk, akkor nem maradhat el fogyasztással járó ártalmak csökkentése sem, amiről marihuána esetében ritkán hallani, de az ICPC egy teljes panelt szentelt erre a kérdéskörre. Az esemény végére szilárd meggyőződésünkké vált, hogy a fenntartható fejlődés érveinek beemelése jótékonyan fog hatni a kannabisz-szabályozás körüli párbeszédre.

Megosztom...