Gyógyászati legalizációk

2018. az orvosi kannabisz éve volt

A 2018-as év a kannabisz legalizációját tekintve tele volt meglepetésekkel. Kanada szabadidős célokra legalizálta a kannabiszt és Luxemburg is hasonlót tervez. Ázsiai országok nyitnak az orvosi kannabisz témára és a Csendes-óceáni térségben is részben lazultak a kannabisz-törvények.

USA

Kalifornia államban a gyógyászati kannabisz már 1996 óta legális, ha a betegeknek van orvosi kártyájuk (Medical Card). Mostantól Kaliforniában minden 21. életévét betöltött felnőtt birtokolhat 30 gramm kannabiszt és azt magántulajdonú helyiségekben fogyaszthatja. Nyilvános helyeken és autóvezetés közben továbbra is tilos a fogyasztás. Februárban, Barbara Lee kaliforniai képviselő bemutatta a Marijuana Justice Act-ot (MJA). Tavaly nyáron New Jersey szenátora, Cory Booker szintén benyújtott egy törvénytervezetet. Ahhoz hogy az MJA életbe léphessen, a Képviselőháznak és a Szenátusnak be kell nyújtania a saját törvénytervezetét, majd szavazni kell róla. Ez a törvény szövetségi téren a legátfogóbb kezdeményezés, amely a kudarcba fulladt tilalmi politikát képes lehet végre megszüntetni.

Dánia

A dán parlament 2017 végén jóváhagyott egy négy éves, orvosi kannabisszal végzett kísérleti időszakot. 2018. január 1-jétől dán betegek is hozzájuthatnak receptre az orvosi kannabiszhoz. Ebből elsősorban gerincvelőkárosodásban, szklerózisban és daganatos betegségben szenvedő betegek profitálhatnak. Az orvosok egyéni mérlegelés alapján más betegségekben szenvedőknek is felírhanak orvosi kannabiszt.

Franciaország

Tavaly arról is beszámoltunk, hogy Franciaország elnöke, Emmanuel Macron enyhébben viszonyulna a kannabiszfogyasztáshoz. Az ország 1970 óta aránytalanul keményen bünteti a kannabiszfogyasztókat: akár egy éves börtönbüntetés és 3750 € pénzbírság is járhat érte. Ezek a büntetések azonban nem hoztak semmilyen eredményt. Egyetlen európai országban sem fogyasztanak annyi kannabiszt, mint Franciaországban. A francia kormány most bejelentette, hogy a kannabiszfogyasztás vétségét 150-200 € büntetésre mérsékeli.

Luxemburg

Már 2017. novemberében Luxemburg miniszterelnöke, Xavier Bettel közölte, hogy szándékában áll megreformálni a kábítószertövényt. A törvény, amely legalizálná Luxemburgban az orvosi kannabiszt, azóta elkészült. A parlamenti viták már áprilisban megkezdődtek. Az új törvény megengedi, hogy az orvosok felírjanak orvosi kannabiszt abban az esetben, amikor a szokásos terápiák nem segítenek. Az orvosi célú kannabisz legalizálásáról szóló hír kissé meglepő volt, mert röviddel azelőtt tiltotta be Luxemburg a kannabisz-részvényekkel való kereskedést. A luxemburgi pénzügyi felügyelet, a CSSF (Commission de Surveillance du Secteur Financier) úgy döntött, hogy illegálisnak tekinti és leállítja a kannbisz-részvényekkel való kereskedést. Végül decemberben kaptuk a hírt, hogy Luxemburg a kannabisz teljes legalizálását tervezi. Az előzmény az volt, hogy a koalíciós partnerek, a Zöldek, és a liberális DP valamint a szociáldemokrata LSAP fognak kormányt alakítani Luxemburgban. A koalíciós tárgyalások folyamán állapodtak meg abban, hogy legalizálják a szabadidős kannabisz-fogyasztást is.

Thaiföld

Thaiföld is nyitott az orvosi kannabisz témára. A Narcotics Control Board igazgatója, Sirinya Sitdhichai elmondta, hogy a jövőben a betegek orvosi javaslatra kaphatnak gyógyászati célú kannabiszt. De a saját termesztés továbbra is tilos lesz. Egy decemberi jelentésből arra lehet következtetni, hogy Thaiföldön az orvosi kannabiszt 2019 februárjától legalizálni fogják. Prajin Junthong miniszterelnök-helyettes és igazságügyminiszter a következőket mondta: „Thaiföld egy trópusi ország, amely kiválóan alkalmas kannabisz-termesztésre. A királyságban megvan a lehetőség, hogy a kannabisz alapú gyógyszerek fejlesztésében és előállításában vezető szerepe legyen, amely növeli az orvosi ellátás hatékonyságát és sok betegségcsoportban javítja a kezelés minőségét.” Valóban úgy tűnik, hogy Thaiföld törekszik a kannabisz dekriminalizálására és ésszerű szabályozására. A teljes legalizálás azonban még a jövő zenéje.

Portugália

A portugál parlament júliusban nagy többséggel elfogadta a gyógyászati célú kannabisz legalizálását célzó törvénytervezetet. Csupán a populista jobbközép párt, a CDS-PP tartózkodott az új kannabisztörvény parlamenti szavazásán. Portugáliában ezentúl a betegek orvosi rendelvényre kaphatnak a patikákban kannabisz-alapú gyógyszereket. Ugyanakkor minden gyógyszernek rendelkeznie kell a gyógyszerszabályozási hivatal, az Infarmed engedélyével. A hivatal már 2017-ben engedélyte egy orvosi kannabisz-ültetvény létrehozását Közép-Portugáliában.

Svájc

Svájc szeretné megkönnyíteni az orvosi kannabisz felhasználását. A kannabiszt használó svájci betegeknek eddig az Szövetségi Egészségügyi Hivatal engedélyére volt szükségük. Ezt az engedélyezést a kormány most meg akarja szüntetni, ehhez készítenek elő egy törvényi változtatást. Nem tisztázott még, hogy a biztosítók átveszik-e a kannabisz-terápia költségeit. 2017-ben Svájcban 3000 beteget tartottak nyilván, akiket krónikus fájdalmak, szklerózis multiplex és rákbetegség miatt orvosi kannabisszal kezeltek.

Grúzia

Grúziában is részben dekriminalizálták a kannabiszt. A bíróság úgy döntött, hogy a kannabiszfogyasztást büntető kemény szankciók alkotmányellenesek. Augusztusban kaptunk hírt egy grúz büntetőeljárásról. „Az indítványozó szerint a kannabisz fogyasztása nem jelent szociális fenyegetést. Kizárólag a felhasználó egészségét károsítja és ő felelős a használat következményeiért. Az ilyen cselekedeteknek nincsenek veszélyes következményei a társadalomra nézve” – mondta ki a bíróság.

Új-Zéland

A Sativex nevű kannabisz-gyógyszer kivételével, amelyet bizonyos orvosok felírhattak, az orvosi kannabisz Új-Zélandon tiltott volt. Ezt a tiltást az új-zélandi parlamenti képviselők nem támogatták tovább, és szabaddá akarják tenni az utat az orvosi kannabisz bevezetéséhez. Az új törvényt előreláthatólag még a mostani parlamenti ciklusban, azaz 2020-ig meghozzák.

Nagy-Britannia

Október egyik legjelentősebb eseménye az volt, amikor Nagy-Britanniából végre megérkezett a hír, hogy a gyógyszerként engedélyezik a kannabiszt. A múltban nagy vitákat robbantottak ki olyan esetek, amikor súlyos betegek illegálisan szereztek be kannabiszt. Júniusban a brit belügyminiszter, Sajid Javid összehívott egy független szakértői testületet, amely arra a megállapításra jutott, hogy az orvosi kannabisz adható a betegeknek, amennyiben megfelel a biztonsági előírásoknak. November 1. óta a kannabisz orvosi célú felhasználása legális.

Litvánia

Októberben Litvánia is bejelentette, hogy legalizálja az orvosi kannabiszt. A litván parlament egyhangúan megszavazta, hogy az orvosok lehetőséget kapjanak bizonyos panaszok és betegségek kannabisszal történő kezelésére. Most már csak az elnöknek, Dalia Grybauskaite-nek hatályba kell léptetni az új kannabisz-törvényt.

Mexikó

Enrique Peña Nieto mexikói elnök már egy éve aláírta a kannabisz alapú gyógyszereket legalizáló törvényt. Az ideiglenes külügyminiszter, Marcelo Ebrard 2018 novemberében azt mondta, hogy országa Kanada példáját szeretné követni a kannabisz legalizálásában. „Nincs értelme egy olyan törvénynek, amelyik megtiltja a kannabisz birtoklását vagy termesztését. 9000 ember ül börtönben emiatt. Országunkban rengeteg az erőszak. Sok pénzt adunk ki (a rendőri munkára), sok embernek okozunk fájdalmat, és ennek nincs értelme” – nyilatkozta. Még nem világos, hogy mikortól lesz legális a kannabisz Mexikóban. Először a mexikói törvényhozásnak meg kell hoznia a megfelelő törvényeket.

Vanuatu

Az Ausztrália keleti partjainál fekvő szigetország, Vanuatu szeptemberben szavazott a kannabisz gyógyszerként való legalizálásáról. A beszámoló szerint a törvénytervezet már az ország parlamentje előtt van. Az első licenszeket már ki is osztották. Egy amerikai vállalkozás, a Phoenix Life Science már októberben közölte, hogy megkapta Vanuatutól az engedélyt egy telephely létrehozására és orvosi kannabiszt termesztésére.

Dél-Korea

Novemberben érkezett a hír, hogy Dél-Korea a kelet-ázsiai országok közül elsőként legalizálta az orvosi kannabiszt. A konzervatív ország nemzetggyűlése jóváhagyta a függőséget okozó szerekről szóló törvény módosítását, hogy ezáltal az orvosi kannabisz engedélyezhető legyen. Mindazonáltal az orvosi kannabisz felhasználását a dél-koreai kormány szigorúan ellenőrzi. Miután a beteg számára az orvos előírta a kannabisz-kezelést, engedélyeztetnie kell azt a Korea Orphan Drug Centernél. Az engedélyről minden esetnél külön döntenek.

Antigua és Barbuda

A karibi térségben is halad a kannabisz legalizálása. További két kelet-karibi szigetország, Antigua és Barbuda is tervezi a kannabisztörvény enyhítését. Az új törvényeknek két fő funkciója lesz: egyrészt szabályozza az orvosi kannabisz termesztését, felírását és forgalmazását. Másrészt bizonyos vallási csoportok számára, mint például a rasztafarik, engedélyezi bizonyos mennyiségű kannabisz birtoklását és termesztését.

Libanon

A libanoni Parlament mérlegeli az orvosi kannabisz legalizálását. Ettől az ország a gazdaság gyorsabb fellendülését reméli, hiszen Libanonban rendkívül kedvezőek a kannabisz-termelés feltételei. Mindazonáltal még nem tudni, mikor lesz a parlamenti vita.

Megosztom...