Gyökérgyilkosok

Hogyan kezeljük a Pythiumot a hidropónikában

A gyökerek legtöbbször nem kapják meg azt a figyelmet, ami kijárna nekik. Ez a megállapítás az összes termesztési módszerre igaz, ám a hidrokultúrára még inkább, hiszen ebben az eljárásban a gyökerek csupaszok és sérülékenyek. Egyszóval a gyökérzet kezelése a hidropónikában kifejezetten lényeges fejezet.

Tehát nem törődnek magukkal a gyökerek? Ez általában igaz, de csak bizonyos mértékig. Kedvezőtlen helyzetben könynyen válhatnak különböző betegségek áldozatává, ezért egy jó termesztőnek képesnek kell lennie időben beazonosítani a problémát. De vajon miként lehet fenntartani egy egészséges gyökérrendszert?
A sikeres hidroponikus termesztés fő hozzávalói: egy dinamikus, jól felépített termesztőrendszer, színtiszta, magas oxigéntartalmú víz, egy kiváló vízelvezetésű táptalaj, valamint optimális szellőztetés adott hőmérsékleten és páratartalmon. Természetesen sok egyéb paraméternek is meg kell felelni, ám követve az alapvető útmutatásokat, és szem előtt tartva a tápoldat flakonján feltüntetett alkalmazási grafikonokat, biztosra mehetünk: növényünk egészséges és boldog marad. Mi pedig épp ezt szeretnénk elérni, hiszen amikor egy növény stresszes állapotban van, a kártevők és a betegségek könnyen megtámadják.
A gyökérzet, legyen akár talajban, akár vízben, a növény egyik legsérülékenyebb része. Ha a hőmérséklet magas, és a vízben gyenge a keringés, a növény kevés oxigénhez jut. Az oxigénhiány lecsökkenti a gyökér vízáteresztő képességét, következésképpen az ásványi anyagok is nehezebben szívódnak fel. A növény legyengül, termése szerény lesz. Folyamatos stresszhelyzetben a gyökerek etilént bocsátanak ki, ami felhalmozódik a gyökérzetben, és lassan felemészti azt. Ráadásul az etilén egyenesen támadásra buzdít néhány kórokozót.

A kórokozók

olyan organizmusok, amelyek betegséget okozhatnak. Variánsaikat a végtelenségig lehetne sorolni, némelyikük gomba¬típusú, mint például a Fusarium, a Pythium, a Verticillium, a Phytophtora és még sok másik. A Fusarium és a Pythium neve ismerősen cseng minden vízkultúrás termesztő számára: ezek a gyökerek legádázabb ellenségei! Vérengző gyilkosok, amelyek gyakorta okozzák a termény teljes pusztulását.

A Pythium

egy pusztító gyökérparazita gomba. Számára kedvező körülmények között gyorsan osztódik, és mikroszkopikus spórákat szabadít fel, amelyek megfertőzik a gyökereket, és megfosztják a növényt az élelemtől. Főleg magokat és magoncokat támad, mivel ezek ellenálló képessége meglehetősen gyenge. A nagyobb növények ugyan ellenállóbbak, ám ők is megbetegedhetnek. Ha időben felismerjük a tüneteket, még megmenthetők, de a termény minden bizonnyal satnya lesz.
Más gombákhoz hasonlóan a Pythium is mindenhol fellelhető a növény környezetében, és praktikusan minden növényt meg is támad. Fejlődéséhez a legkedvezőbb körülmény a magas nedvességtartalom és a 20–30 °C közötti hőmérséklet. Imádja, ha szegényes az oxigénellátás a hidroponikus rendszer tápanyagoldatában. Ez egy olyan gombaspóra, ami a levegőben és a vízben egyaránt megél, és még a legtisztább termesztő­területen is jelen van. Gyakran „másodlagos fertőzésként” azonosítják, mert csak akkor támad, amikor a növény már sérült, vagy amikor a termesztési körülmények nem ideálisak. Befészkeli magát a beteg vagy sérült szövetekbe, gyarmatosítja, majd elrohasztja a gyökérzetet.

Miről ismerhető fel a Pythium támadása?

Általában, amikor a Pythium munkához lát, a fertőzött magok puhává, pépessé, feketévé válnak, és meghalnak. A magoncok vizenyős szárakat eresztenek, és ők is elhalnak. Minden látható ok nélkül a nagyobb növények és az anyanövények elhervadnak, elsárgulnak (amit gyakran hibásan az elégtelen táplálás számlájára írnak), néha a levelek lefelé hajlanak. A növény alig növekszik, és a terméshozama is visszaesik, de akár a teljes termény is elveszhet.
Nem könnyű időben rajtaütni a Pythium-támadásokon, főleg talajban történő termesztésnél, mivel az első jelek a föld alatt mutatkoznak meg. Nekünk csak néhány nap múlva tűnik fel, hogy a növény boldogtalan, pedig ekkor a gyökér szintjén a harc már régóta zajlik. A hidropónikában a Pythium gyakori betegség, mivel imádja az életet adó vizet.
Ha nem vagyunk elég figyelmesek, a következmények végzetesek lehetnek. Ám a hidropónikával új dimenzió nyílt a termesztésben, ami megfizethetetlen előnnyel ajándékozta meg a termesztőket: hozzáférhetnek a gyökérrendszerhez. A jobb minőségű termény érdekében a gondos hidroponista gyakran ellenőrzi a gyökérrendszert, mivel a gyökerek lényeges információkkal szolgálnak a növény egészségi állapotáról, a tápanyagoldat és a termesztőrendszer megfelelő minőségéről.
Néhány rendszerben, például az AeroFlósban és a Dutch Pot Aerósban ki is vehetjük növényünket a termesztőtálból. Fiatalkorukban a palánták még könnyedén kiemelhetők, ám később, a gyökérrendszer kifejlődésével célszerűbb a szomszédos lyukból szemlélődni, nehogy sérülést okozzunk. A sérült gyökér ugyanis éppúgy vonzza a gombát, mint a beteg növény.
Óvatosan kiemelve, vagy oldalról megkukkantva tehát a kár kiterjedésétől függően észlelhetők a tünetek. A fertőzés a gyökér csúcsáról indul, és szép lassan szétmállasztja a gyökérszőröket, valamint a vékony oldalsó gyökereket, amelyek kiemelt szerepet játszanak a táplálék felvételében. Az egészséges állapotukban ragyogó fehér gyökerek előbb világos-, majd sötétbarna színűek lesznek, később elfeketednek. Komoly fertőzés esetén a szár alsó része is elfeketedhet, és nyálkássá válhat.

Hogyan küzdjünk meg a Pythiummal?

A válasz igen egyszerű: ha betartjuk a fentebb leírt utasításokat, figyelünk a „hozzávalókra”, a növény egészséges marad, és megküzd a gombákkal. A hidrokultúrás termesztés során azonban vannak olyan időszakok, amikor a növény sérülékenyebb, ezért nagyobb gondoskodást igényel. Az alábbi tanácsok minden bizonnyal segítenek ebben:
Vizsgáld meg közelről a magoncokat és a dugványokat, ugyanis általában ebben az időszakban fertőződik meg a növény. Fontos, hogy gondosan válaszd ki a táptalajt a csíráztatáshoz, és a lehető legtisztábban tartsd a földet.
Amikor szaporításra készíted elő dugványodat, használj tiszta szerszámokat, és ügyelj a dugványra, valamint az anyanövényre is. A művelet közben ejtett vágások remek lehetőséget teremtenek a kórokozók számára a behatoláshoz.
Amikor levágsz néhány szárat az anyanövényről, a gyökércsomója érzékennyé válik, és egyes részei rothadásnak indulnak. Ebben az időszakban gyökérzete több etilént bocsát ki, és a kórokozók, beleértve a Pythiumot is, megtámadják.
Éppen ezért ne habozz sűrűn cserélni az anyanövényeket.Néhány alkalom után elöregszenek, és nagy valószínűséggel Pythium-spórákat is elkezdenek raktározni, amik természetesen a dugványokon is jelen lesznek. Célszerű tehát csak egyszer-kétszer ugyanazt az anyanövényt használni, majd lecserélni egy frissen gyökereztetett dugványra.
Átültetéskor szintén figyelj a részletekre. A műveletet tiszta helyszínen végezd, a fiatal gyökerekre pedig úgy vigyázz, mint a hímes tojásra. A stresszes átültetést és a gyökerek felsértését megelőzendő használj aerohidroponikus szaporítórendszert, amelyekben anélkül helyezheted növényed egyik cserépből a másikba, hogy kapcsolatba kerülnél a gyökérrendszerrel.
Betegségektől mentes növényekkel és magokkal kezdj. Kerüld el a túltáplálást, a növények túlzsúfolását, és gondoskodj a megfelelő szellőzésről. A Pythium jobban szereti a lúgos közeget, úgyhogy – a növény szükségleteit szem előtt tartva – tartsd alacsonyan a pH-értéket, amennyire csak lehet.
Néhány termesztő alternatív eszközöket is feltalált a gombásodás megelőzésére: nedvesítőközeget, UV-fényt, hidrogén-peroxidot és ózont használnak, miközben gondoskodnak a tápanyagoldat klórosításáról is. Ám ezen módszerek némelyike kárt is okozhat a szubsztrátum ásványianyag-összetételében, s veszélyeztetheti a növény táplálásának kiegyensúlyozottságát.
Vannak cégek, amelyek kifejezetten a gombák ellen kínálnak különféle, oldathoz keverhető termékeket, de kapható már „bio¬lógiai szűrő” is, ami megszűr minden üledéket, fokozza a víz oxigénellátását, és olyan mikroorganizmusokat tartalmaz, amelyek védőburkot vonnak a gyökérzet köré.
A Pythium csak egy a gombák közül, többnyire mindegyik hasonló körülmények között szaporodik, így a védekezés is hasonló módon zajlik ellenük. A nagyobb növények gyökérrendszere biztosan meggyógyul, ha elég gyorsan reagálsz.

Megosztom...