Haj- és bőrápolás kenderrel

A kendermagolaj a létező legegészségesebb olaj, mert egyensúlyban vannak benne a természetes omegazsírsavak. A kendermagot világszerte és nagyon régóta fogyasztják, egyike volt az első termesztett és betakarított takarmányoknak. Sokak feltételezésének ellenére az olaj nem tartalmaz THC-t vagy más pszichoaktív alkotóelemet.

A kendermagolaj, amelyet a kenderültetvény növényének magjaiból sajtolnak, 80%-ban tartalmaz esszenciális zsírsavakat, ami a legmagasabb arány, ha a bolygó összes növényéhez hasonlítjuk. A kendermagolajat gyógyászati, étkezési és kozmetikai céllal is használják, ami ezt a csodálatos olajat egy többcélú alapanyaggá teszi.

A kendermagolaj analízise 12% egyszeresen telítetlen, 50% kétszeresen telítetlen, 18% háromszorosan telítetlen és 3% gamma-linolen zsírsavtartalmat mutat. A kendermagból sajtolt magas tápértékű olaj a növényvilágban a legnagyobb mennyiségben tartalmaz olyan, esszenciális zsírsavakat, amelyeket a test nem képes önmaga előállítani, a táplálkozás során kell azokat felvenni.

Azt már kevesebben tudják, hogy a kendermagolajat neurodermitis és más hasonlóan krónikus bőrbetegségek kezelésére és megelőzésére is használják. Az olajból napi két-három kávéskanálnyi lenyelése, valamint az érintett bőrfelület bekenése gyermekek egész soránál eltüntette vagy csökkentette a viszkető foltokat. A kendermagolaj csodákat tesz a hajjal, a bőrrel és a körömmel is, mivel ezek mind hámsejtekből épülnek fel. A kendermagolaj táplálja a száraz bőrt, regenerálja a horzsolásokat, sebeket, méregteleníti a bőrszövetet, elhalványítja a bőrpírt és más elszíneződéseket. Nem tömíti el a pórusokat. A kutatások azt mutatják, ez az olaj jó hatással van az ekcémára a bőr szárazságának csökkentése révén, enyhíti a viszketést, és kétségtelenül mindenre kiterjedő javulást eredményez a bőr elváltozásain.

 

Megerősíti a haj szerkezetét

Nem csoda tehát, hogy a fejbőrnek és a hajnak is szüksége van a kendermagolajra. A kendermagolaj olyan gamma-linolen savakat tartalmaz, amelyek javítják a haj állapotát, és elősegítik a keratinképződést, amitől a hajszálak erősebbek és egészségesebbek lesznek. A gamma-linolen zsírsav egy ceramidforrás, ezáltal elősegíti a proteinszint fenntartását és a víz megmaradását a haj szerkezetében.

Kondicionál

A kendermagolaj kondicionálja a hajat és a fejbőrt magas E-vitamintartalmának köszönhetően. Ez az olaj egy természetes hidratálószer, ami egészségesebbé teszi a fejbőrt, megelőzi az irritációt és a bőrszárazság kialakulását. Nagyszerűen használható télen a hideg és száraz szabad levegőn való tartózkodás káros hatásainak kiküszöbölésére.

Növeli a rugalmasságot és lágyít

Ez az olaj a lipidtartalmánál fogva növeli a hajszál rugalmasságát, volumenét és ragyogását, míg a benne lévő E-vitamin- és a zsírsavtartalom lágyítja a hajszálakat. A lágyabb, hidratált haj erősebb, mint a száraz, törékeny haj. Ez az olaj megerősíti a sejtek közti mátrixot, amely védi a hajfürtöket nedvességük elvesztésétől.

 

A kendermagolajban található zsírsavak

– Omega-3 (19%)
– Omega-6 (57%)
– Omega-9 (12%)
– Palmitin (6%)
– Stearin (2%)
– Gamma-linolen (1,7%)
– Egyéb (2,3%)

Hajpakolásrecept

– 1 evőkanál kókuszolaj
– 2 evőkanál jojobaolaj
– 2 evőkanál hidegen sajtolt kendermagolaj
– 5-10 csepp levendula-illóolaj, 100%-os

Keverjük össze az olajakat, és csepegtessük bele az illóolajat is. Kenjük fel a keveréket a száraz hajra, hagyjuk hatni, majd többször egymás után öblítsük le.

Megosztom...