Halálos pára

Mi áll a vaporizálás okozta halálesetek hátterében?

Az egész világot aggodalommal töltik el a folyadékkal működő vaporizátorokhoz köthető tüdőkárosodások és halálesetek. Miközben egyre közelebb jutunk a betegségek kialakulásának okaihoz, arra is figyelnünk kell, hogy az esetek ne járuljanak hozzá a kannabisz és a THC indokolatlan üldözéséhez.

Tavaly tavasszal jelentették az első tüdőbetegségeket Illinoisban és Wisconsinban, amelyek feltételezhetően vaporizáláshoz kötődtek. Az év során amerika szerte egyre sűrűsödtek az újabb esetek, mígnem 2019 augusztusában jelentették az első vaporizáláshoz köthető halálesetet Illinoisban. Idén január közepéig – e cikk írásáig – már közel 3000 megbetegedésről és összesen 59 halálesetről tudunk. Kanadában két megbetegedést jelentettek, Európán belül pedig Nagy-Britanniában történt tavaly egy haláleset. A New York Times egy haláleset-számlálót indított el egy térképpel kiegészítve, hogy földrajzilag is láthatóvá tegye a jelenséget. A térképről az látszik, hogy az USA államainak már több mint fele érintett és továbbra is érkeznek híradások az újabb esetekről. A tünetek leggyakrabban pár nap alatt, esetenként néhány hét alatt alakulnak ki. A megbetegedésre visszavezethető termékek többsége THC-t tartalmazott, így hamar felmerült, hogy a THC vaporizálása nem is olyan biztonságos, mint ahogyan azt hirdetik. Több állam hirdetett egészségügyi vészhelyzetet és ideiglenes tilalmat vetett ki az ízesített e-cigarettákra vagy általában minden vaporizátorra. Emellett a gyanúba keveredett e-folyadék sűrítőanyagokat is ellenőrizni kezdték, valamint több letartóztatás is történt a halálesetek nyomán. De pontosan mi okozza a tragédiákat és a tiltáson kívül mit tehetnénk a megállításukért?

Veszélyes adalékanyag

Egy decemberi összesítés szerint az esetek több mint a fele egy márkához köthető, a Dank Vapes termékeihez, miközben a fogyasztók több mint 150 márkát használnak. Ez mindenképpen jó hír, hiszen azt jelzi, hogy nem önmagában a vaporizálás okozza a tüneteket, hanem valami más, ami jelen van ezekben a termékekben. A rossz hír viszont, hogy a tünetek megjelentek a nikotinos vaporizereknél is, amivel még nagyobb csoport vált veszélyeztetetté. A nikotinos vaporizerek körében a legtöbb esetet a JUUL termékeihez kötötték. A termékek túlnyomó többsége nem rendelkezett engedéllyel. A vizsgálatok egy szert azonosítottak, ami biztosan felelős lehet ezekért a tünetekért: ez pedig az E-vitamin-acetát. December végén jelent meg a New England Journal of Medicine egészségügyi szaklapban egy tanulmány, mely szerint 51 vaporizáláshoz köthető betegből 48 tüdejében találtak E-vitamin-acetátot. Összehasonlításképpen 99 egészséges felnőtt tüdejét vizsgálták meg, akik nem dohányoztak vagy vaporizáltak: náluk egyetlen esetben sem találták nyomát ennek a vegyületnek. Az Egyesült Államok Betegségvédelmi Központjának (CDC) főigazgató-helyettese ezt követően megállapította, hogy a vaporizáláshoz kapcsolódó tüdőkárosodások azokhoz a THC-tartalmú termékekhez köthetők, amelyek E-vitamin-acetátot tartalmaznak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az E-vitamin-acetát az egyetlen vegyület, amelyet hibáztathatunk és azt sem, hogy kizárólag a THC-t tartalmazó termékeket kell óvatosan kezelnünk. Erre mutat az is, hogy néhányan úgy szenvedtek tüdőkárosodást, hogy nem használtak THC-tartalmú terméket. Szakemberek szerint elképzelhető, hogy több összetevő kölcsönhatása is kiválthat a tüdőt károsító szövődményeket. Bizakodásra ad azonban okot, hogy decemberre az új esetek száma csökkenésnek indult, így az érintett termékek bevonása és az elvégzett ellenőrzések megtették a hatásukat.

Elővigyázatosság és bűnbakképzés

A járványszerű tüdőkárosodásokból és a krízis kezeléséből számos tanulságot levonhatunk. Először is még mindig automatikus reflex a kannabisz hibáztatása és a THC bűnbaknak kikiáltása. Többen kezelték az eseteket annak világos bizonyítékaként, hogy lám-lám, a kannabiszfogyasztás mégis életveszélyes lehet. A legszomorúbb, hogy az e-cigaretta ipar is beleállt a hibáztatásba. Tavaly augusztusban az Amerikai Vaporizáló Egyesület azt nyilatkozta, hogy „a válság napról-napra több bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a THC-t vagy más illegális drogokat tartalmazó utcai vaporizátorok okozzák ezeket a betegségeket, nem pedig a nikotin-vaporizáló termékek”. Ezzel a THC-t nemes egyszerűséggel az olyan vegyületek mellé rendelték, amelyek a betegségért felelősek, holott ez távolról sem igaz. A CDC pedig azt a javaslatot tette, hogy az emberek lehetőleg egyáltalán ne használjanak THC-tartalmú e-cigarettákat, kiváltképp, ha azok ellenőrizetlen gyártótól származnak. Egyetértünk azzal, hogy az események miatt a folyadékos vaporizátorok használata jóval nagyobb körültekintést igényel, ezért biztonságosabb pl. bevizsgált virágzat vaporizálása mellett dönteni. Azonban azok a betegek, akiknek a THC-t tartalmazó vaporizátorok működnek és megbízható, bevált márkákat használnak, nem feltétlenül érdemes új fogyasztási módokkal kísérletezniük. A minőségellenőrző és egészségügyi szervek is megértették a feladatukat.Nekik biztosítaniuk kell, hogy csak bevizsgált, E-vitamin-acetáttól és egyéb káros adalékanyagoktól mentes termékek legyenek jelen a piacon. Azonban legalább ilyen fontos elkerülni azt, hogy az esetek nyomán újabb ördögűzés induljon a THC és a kannabisz ellen, ez ugyanis semmilyen módon sem járulna hozzá a gyógyászati kannabisz páciensek egészségéhez és biztonságához.

Megosztom...