Hanf wirtschaft

Kannabisz szabályozása német nyelvterületen

Szabad törvényesen marihuánát fogyasztani? Termeszthetek saját használatra, tarthatok magamnál pár grammot, saját fogyasztás céljából? A válaszok ezekre a kérdésekre igen különbözőek, annak megfelelően, hogy ki melyik országban él. Mivel egyre több hazánkfia keresi boldogulását német nyelvterületen, összefoglaltuk a legfontosabb információkat, melyek Németországban, Ausztriában és Svájcban érvényesek.

Német nyelvterületen az érvényes törvények szerint a bódító hatású növény termesztése – ez alatt értendő a növény minden része és magja –, az előállítás, értékesítés, szállítás, megvásárlás és birtoklás alapvetően tilos, a gyógyászati kannabisz páciensek esetén pedig különengedélyhez kötött. Kivételt képeznek azok a kenderfajták, melyek kifejezetten alacsony THC-tartalommal rendelkeznek. A gyógyászati célú kannabisz fogyasztásra 2009 eleje óta kivételes engedélyért lehet folyamodni. A kannabisz növény, illetve virágzat pedig 2011 májusa óta forgalmazható és beszerezhető, amennyiben a fogyasztás terápiás célú, vagy abból gyógyszert állítanak elő.

A fogyasztás alanyi jog

A kannabisz fogyasztása azonban a német állampolgárok számára nem tilos, sem Németországon belül, sem azon kívül, mivel a német jogban az önkárosítás nem büntethető. A kannabisz tehát fogyasztható anélkül, hogy azt valaki jogi értelemben megszerezné. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy pozitív drogteszt nem jelent automatikusan bűncselekményt, azaz nem von maga után automatikusan szankciót. Ugyanakkor a pozitív drogteszt eredményét bevezetik a jogosítványba, és két ilyen bejegyzés után (még akkor is, ha a teszt eredménye hibahatáron belüli eredményt mutat ki) bármikor kötelezhető az egyén ismételt drogteszt elvégzésére, melynek következménye a jogosítvány gyors elvesztése, vagy akár hosszabb-rövidebb idejű eltiltás is lehet a járművezetéstől. Ez első hallásra nem is hangzik annyira tragikusan, főleg mert a német nagyvárosok tömegközlekedése megfizethető és jó minőségű, másrészt a módosult tudatállapotban történő járművezetés lehetőségét a drogreformerek sem támogatják. A dolognak két szépséghibája van, egyrészt a drogteszt napokkal korábbi fogyasztás esetén is pozitív eredményt mutat, pedig a tudatállapot már újra „normális”, másrészt arra enged következtetni, hogy Németországban a marihuánafogyasztókról azt feltételezik, hogy nem képesek elválasztani egymástól a biztonságos közúti közlekedést és a marihuánafogyasztást. Ráadásul itt a fordított bizonyítás elve működik: a gépkocsivezetőnek saját költségén kell bizonyítania, hogy az elszenvedett baleset vagy épp az okozott kár nem a kannabiszfogyasztás következménye.

Minden esetben nagy szerepe van azonban a szervezetben és a kesztyűtartóban talált kannabiszmennyiségnek. Gyakran előfordul, hogy megkezdett büntetőeljárásokat hagynak félbe azért, mert a mennyiség nem éri el a büntethetőségi határt, ám ez területenként és ügyészségenként erősen változó. A csekély mennyiségű kannabiszt is lefoglalják, de alkalmi fogyasztás esetén nem lesz az ügyből feltétlenül bírósági tárgyalás. Amennyiben valaki tartós fogyasztónak bizonyul, nem számíthat arra, hogy esetét ejti a bíróság.

A csekély mennyiség Németországban nem a lefoglalt kannabisz összsúlyát jelenti, hanem annak hatóanyag-tartalmát, melyet laborvizsgálat útján állapítanak meg. A „jelentős mennyiség” jelenleg 7,5 gramm THC-tartalom, melynek birtoklása (jogi értelemben) már bűncselekménynek számít, és több mint egyévnyi szabadságvesztés szabható ki érte.


A cikk további részét a liberálisabb, egészség-központú osztrák és kantonokként eltérő svájci szabályozásról a
http://ckmagazin.info/megjelent-ck-28-szamahttp://ckmagazin.info/megjelent-ck-28-szama olvashatod.

Megosztom...