Hidropónika szeminárium

A growshopok meghívására érkezett Budapestre a General Hydroponics Europe képviseletében Noucetta Kehdi és William Texier, hogy egy néhány órás előadás során elmélyítsék a hazai forgalmazók tudását a hidroponikus termesztésről, valamint a különféle tápoldatok működéséről és hatékonyságáról.

A Ráday utcai Lizzard étterem különtermében november 2-án, kedden délután két órakor kezdődött a kora estébe nyúló szimpózium, melynek során William Texier kémikus, a General Hydroponics egyik legrégebbi munkatársa, és az európai leányvállalat alapítója kimerítően értekezett nem csupán a hidroponikus termesztésről, hanem arról is, hogy a növények egyes életszakaszában melyik tápoldatra, miért van szükség.

– Sokan gondolják, hogy a hidroponikus termesztés valami ultramodern találmány, holott az igazság az, hogy már a babiloni függőkert növényei is hasonló rendszerben virágoztak – kezdte előadását William.

Mint kiderült, a mai, modern hidropónika a 20. század elején indult fejlődésnek. A föld nélküli termesztés során a növények gyökerei speciális termesztő közegben, folyamatos vízkörforgás során jutnak a tápanyagokhoz. Az eljárás egyik legnagyobb előnye, hogy megfigyelhetők a növény gyökerei a növekedés során, így bármiféle betegség hamar kiszűrhető és orvosolható.

– A növény tápozásának ez a legátláthatóbb módja, hiszen a termesztés során folyamatos a kontroll. Épp azt tudod adni a növényednek, amire szüksége van – folytatta a kémikus, hozzátéve, hogy a technológia, sajátosságai miatt, általában alacsonyabb növények nevelésére alkalmas.

William ismertette néhány kutatás eredményét is: ezekből kiderült, hogy a hidroponikus eljárással termesztett növények termése kétszer annyi ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, mint a hagyományosan nevelt társaiké.

– Ne feledjük, hogy a termés minősége elsősorban a növény genetikájától, valamint a tápanyagok minőségétől függ. A hidropónika segítségével azonban a lehető legtöbbet tudja kihozni a saját genetikájából – fogalmazott William.

Ezt követően ismertette a legelterjedtebb hidroponikus rendszereket. A legegyszerűbb, otthon is összebarkácsolható összeállítástól kezdve bemutatta a világszerte kedvelt és úgynevezett “zöldházakban” használt rendszereket, majd rátért cégük egyik saját fejlesztésére: az aerohidropónikára. Ebben, mint a neve is mutatja, a levegő és a víz együttesen közvetíti a növények gyökereinek a tápanyagokat.

– Ezek a rendszerek drágábbak ugyan, és nem lehet őket házilag összebarkácsolni, viszont jóval tartósabbak, és még jobb eredményt lehet elérni velük – mondta William, hozzátéve, hogy az aerohidro termesztéssel 6-7 évig is nevelhetünk növényeket, akár kisebb fákat is.

A szeminárium a megfelelő termesztő közeg kiválasztásával folytatódott. Kiderült, hogy ezekhez a termesztési eljárásokhoz leginkább a kókuszdió-rost és az agyag keveréke a leginkább megfelelő, de használhatunk perlitet, valamint kőzetgyapotot is. A kémikus, mielőtt rátért volna az előadás fő témájára, a GHE termékeire, kitért arra is, hogy melyek azok a legfontosabb paraméterek, amelyekre a növények termesztése során figyelni kell.

– A szubsztrátum pH-szintjét, valamint az elektrokonduktivitását a teljes folyamat során ellenőriznünk kell – mondta, majd mindezt alátámasztandó elmagyarázta a hallgatóságnak, hogy az egyes ásványi anyagok, vegyületek milyen értékeknél szívódnak fel a leghatékonyabban.

A későbbiekben kiderült, hogy az 1976-ban, Kaliforniában alapított General Hydroponics egyebek mellett a NASA-nak, valamint egy déli sarkköri kutatóállomásnak is fejlesztett termesztő rendszereket. A cég európai leányvállalata 1995-ben jött létre Dél-Franciaországban, neve pedig mára világszerte egyet jelent a legmagasabb színvonallal a hidropónikában.

Az előadás utolsó harmadában William sorra vette cég által kifejlesztett és forgalmazott tápanyagokat, oldatokat, a növények egyes életszakaszaira lebontva. Ezt követően bemutatta a különféle termesztő rendszereket, amelyeket forgalmaznak, s amelyek közül sok Magyarországon is kapható. A prezentáció végére a kertészeti boltok tulajdonosai és munkatársai rengeteg hasznos információval gazdagodtak, melyeket minden bizonnyal örömmel adnak majd át vásárlóiknak. Mint kiderült, a GHE honlapján magyarul is elérhetők a legfontosabb tudnivalók, a cég pedig aktívan részt vesz az online közösségi életben is: a Facebookon, valamint a Youtube-on is van saját csoportjuk.

Megosztom...