Hogyan ne szívd meg!

Csökkenthetők a füstölés káros hatásai (I. rész)

Legyen orvosi vagy szabadidős, herbál vagy gyógyászati, legális vagy illegális, teljesen mindegy: valamilyen szinten minden drog káros az egészségre. A marihuána négy legfőbb veszélye a következő: az első és egyben legfontosabb, hogy letartóztathatnak miatta, a második, hogy megnöveli a légúti nyavalyák kialakulásának esélyét, a harmadik, hogy rossz hatással van a rövidtávú memóriára, és a negyedik – na, arra nem emlékszem.

Ha gyakran küzdesz hányingerrel, sűrűn görcsölsz, krónikus fájdalmaid vannak, vagy nincs étvágyad, esetleg egész egyszerűen csak lazítani akarsz, a marihuána jót tehet neked. Igen ám, de a füst belégzése károsítja az egészséged – a marihuána ugyan egy természetes drog, de a szívása már egy természetellenes tevékenység.
A marihuána füstje – a dohányéhoz hasonlóan – kátrányt és szén-monoxidot is tartalmaz. Belélegezve szűkíti a légutakat, csökkenti a tüdőkapacitást, és krónikus köhögést is okozhat. Ezzel együtt csökkenti a szervezet ellenálló képességét a különböző betegségekkel szemben. Míg azonban a dohány például a tüdőtágulás első számú előidézője, addig a marihuána semmiféle szerepet nem játszik ebben. Köhögsz, miközben szívsz? Akkor túl sokat szívtál. Köhögsz, miután szívtál? Nos, ez esetben túl gyakran szívsz.

Ne tartsd lent!
A tüdőirritáció csökkentésének érdekében első körben elég, ha egyszerre kevesebb füstöt lélegzel be. Ha van rá lehetőséged, inkább a virágot, a gumót sodord be a levelek helyett. A levelek mindössze 1-2% THC-t tartalmaznak, míg a virágokban ez az arány elérheti az 5%-ot is. Néhány speciális, feminizált fajta esetében azonban nem ritka a 10% feletti THC-tartalom. Beltéri termesztés során pedig akár 20%-ot is elérhetünk. És persze minél potensebb ganját szívsz, annál kevesebb füstöt kell belélegezned.
Nem mindegy az sem, hogy hol és hogyan tárolod a zöldséget. Ahhoz, hogy minél tovább megőrizze aromáját és hatóanyag-tartalmát, tanácsos két darab simítózáras tasakba helyezni, majd egy műanyag edényben száraz, hűvös helyre tenni. A hűtő és a mélyhűtő is kiváló lehet, mivel lefagyasztva a fű alig veszít valamit THC-tartalmából. Arra azért figyeljünk, hogy a többszöri fagyasztás és felolvasztás következtében morzsolódhat a herbália, s ennek következtében szintén veszít hatóanyag-tartalmából.
Ha van rá lehetőséged, kizárólag szerves tápanyagokkal kezelt marihuánát fogyassz. Gondolj csak bele: kezedben egy természetes drog, ami növekedése során mindenféle szintetikus anyagot kapott?! A gyümölcsök között is azok a finomabbak, az ízletesebbek, amelyeket nem pumpálták tele, nem permetezték le mindenféle ammóniumnitrátokkal és egyéb kemikáliákkal. Persze nem rohanhatsz minden egyes csomaggal a laboratóriumba, de otthon is könnyedén megállapíthatod, hogy miként gondoskodtak a növényről: morzsolj szét egy virágot az ujjaid között. Ha inkább erdőkre, virágokkal borított mezőkre emlékeztet az illata, és nem a százhalombattai olajfinomító jut róla egyből eszedbe, nos, akkor valószínűleg jól választottál. De ugyanígy a füst is sokat elárul: ha már egy apró slukk is kaparja a torkod, vagy egy kicsivel többtől a fejed is megfájdul, ne a füvet, hanem a kemikáliákat okold.
Essen néhány szó a híres négy ütemről is: szív, sűrít, lenn tart, kipufog – rappelte Sub Bass Szabi néhány éve, nem feltétlenül helyesen. Ha akarod, nyugodtan mélyre szívhatod a füstöt, de semmiképpen se tartsd lent sokáig. A tüdőd érzékeny csillóit ellepi a füst, ám ettől nem tépsz be jobban. A kannabinoidok ugyanis hamar felszívódnak, ellentétben a kátránnyal, így csak a tüdőirritációt növeled. Tudományos kutatások is alátámasztják a tényt, hogy a füst lenttartása haszontalan és meglehetősen káros szokás.

Betekeredve
A cigipapírok két fontos feladatot látnak el: egyrészt egyben tartják a füstölnivalót, másrészt pedig késleltetik, lassítják az égési folyamatot. A gond az, hogy a papír füstje rengeteg kátrányt tartalmaz. Éppen ezért már vásárláskor figyelj arra, hogy minél vékonyabb és keskenyebb papírt válassz. Ekkor persze még mindig előfordulhat, hogy körbetekerve több réteg papír kerül egymásra. Ezt különböző technikákkal kerülheted el, a legegyszerűbb, ha kikísérletezed, hogy milyen szélességű papírból tudsz magadnak tekerni úgy, hogy az csak egyszer érjen körbe – a felesleget pedig egyszerűen letéped még az előtt, hogy hozzálátnál.
Egy 1996-ban nyilvánosságra került tanulmány szerint a joint végében lévő marihuána remek kátrányszűrőként funkcionál, hatékonyabb, mint a vízipipa. Emiatt viszont jól gondold meg, hogy mikor végzed ki a cigit. Az „Ííííí – ebben van még bőven!” felkiáltással továbbadott félcentis dekk ugyanis jó eséllyel már csak az addig kiszűrt kátrányt tartalmazza.
A tanulmány arra is rámutatott, hogy egy jófajta papírba sodort joint minden oldalról kap hűtést, mivel a jobb cigarettapapírok szellőztetik a füstöt. Annak ellenére, hogy a vizsgálat készítésekor még nem forgalmaztak kenderrostból készült papírokat, ma már érthető, hogy az efféle kellékek miért nem működnek megfelelően, a belőlük tekert jointok miért „alszanak be” oly könnyedén. A kenderrostból készült papír ugyanis kevésbé porózus, mint a rizs vagy éppen pamut alapanyagú társai. Szóval, a kenderből készült papírokat inkább a törvényhozóknak szánt levelek írására használd…
Nem mindegy az sem, hogy miből és hogyan készül a joint talpa. A rendes cigarettákhoz készült filter ugyan rengeteg káros anyagot kiszűr, ám a kannabinoidok egy részét is megköti. Ha ezt használod, előbb-utóbb azon kapod magad, hogy többször gyújtasz rá a kívánt hatás eléréséhez – és már oda is a füstszűrő előnye. A legmegfelelőbb tehát, ha a jó öreg csigát használod, azaz összetekersz egy keményebb papírcsíkot, és azt teszed a joint végébe. Ma már sokféle méretben kaphatók, s érdemes közülük válogatni. Persze sokkal egyszerűbb egy cigarettásdobozt, képeslapot vagy magazinborítót megcsonkítani erre a célra, de ez esetben számolnod kell azzal a ténnyel, hogy a magas hőmérséklet miatt esetleg a festékből is elszívsz egy keveset. Márpedig a festék szintén nem túl egészséges, ráadásul még csak pszichoaktív hatása sincs…
Szűrőként használhatsz akár hosszú, keskeny, pipanyélre hasonlító szipkát is. Ám ilyenbe helyezni a jointot egy kicsit olyan, mintha a nadrágod övvel és nadrágtartóval is magadra erősítenéd. Akkor már miért ne használnál csak pipát?

Az ibafai papi fapipa
A száraz és forró füst kiszárítja a szád és a torkod, emiatt könnyebben megfázhatsz. A pipa, pontosabban a nyele egyrészt lehűti a füstöt – ezért minél hosszabb, annál jobb –, másrészt pedig a pipafejjel együtt felfogja a kátrányt, ami azonban szép lassan lerakódik a pipa belső falára. Ezt rendszeresen tisztítanod kell – ne várd meg, amíg az egész eltömődik.
Egy karhosszúságú pipa már éppen megfelelő arra, hogy a hangya holdra szálljon. Ha több darabból áll, akkor a tisztítása sem okoz gondot, és tárolni is egyszerű. Komolyabb trafikokban, headshopokban árulnak fémből készült nyéldarabokat, ezekből olyan hosszú pipát raksz össze, amilyet csak akarsz. A fém azonban alkalmanként kellemetlen utóízt kölcsönöz a füstnek, ezért jobb fából vagy más természetes anyagból készült alkatrészeket választani. A gond az, hogy ezek még nehezebben hozzáférhetőek, de egy kis zenei improvizáció segítségedre lehet: végy egy nem túl drága fafurulyát, tömd be a hangnyílásait, a végére szerelj pipafejet, és már füstölhetsz is. Ha ügyesebb vagy, akár dobverőkből is készíthetsz pipát: óvatosan fúrd ki, illeszd össze őket, aztán hangolódj a zöld ütemekre.
Ha egy nagyobb társaságban használtok pipát, akkor ne feledjétek, hogy az átadás során némi nyálat is megosztotok egymással. Ez pedig amellett, hogy nem túl gusztusos, fertőző betegségek terjedésének is teret adhat. Éppen ezért tanácsos mindenkinek saját pipanyelet használni, és csak a pipafejet körbeadogatni…
A kereskedelmi forgalomban lévő pipák sokféle anyagból készülhetnek: van köztük üveg, fa, fém, kő és kerámia is. Az üvegpipa – bár kétségkívül jól néz ki – könnyen eltörhet, a fa gyúlékony, ennélfogva jobb, ha csak nyél készül belőle. A teljes egészében fémből készült pipa pedig, mivel jól vezeti a hőt, megégetheti a kezed. A legjobb választás tehát a kerámia vagy a kőből készült pipa – lenne. Ezek azonban rendszerint túl rövidek, így egy kis barkácsolásra lesz szükséged: a tetszőleges hosszúságú fanyélhez illessz kerámiából vagy kőből készült pipafejet. A tradicionális marokkói sebsi is hasonlóan néz ki: a hosszú fanyél végén agyagfej virít – figyeltetek, headshopos kollégák?

forrás: Treating Yourself (Fall 2008) „Getting high & staying healthy”

Megosztom...