Ingyenes elő-Rototom fesztivál

Idén augusztus 15-én Benicassim városa a már jól bejáratott „Beach” mellett egy egész napos ingyenes reggae elő-fesztiválnak is helyt ad a tengerparton. A főutcát lezárják és három nagynevű előadót már be is harangoztak a szervezők: Mighty Diamonds, Linval Thompson és Pablo Moses a menü. Este pedig a város kisebb kocsmáiban folytatódik a fiesta.

Aki már ellátogatott a Rototom honlapjára, az szomorúan konstatálhatta, hogy idén 5 nappal rövidebb a fesztivál, ennek okait talán majd Bécsben március 10-én megtudjuk a szervezőktől, akik szintén ott lesznek az ENSZ drogpolitikája és a nemzetközi drogháború ellen tiltakozó felvonuláson, egy jó nagy Rototom kamionnal. Addig is igyekszünk jó hírekkel szolgálni Rototom ügyben. Idén augusztus 15-én Benicassim városa a már jól bejáratott „Beach” mellett egy egész napos ingyenes reggae elő-fesztiválnak is helyt ad a tengerparton. A főutcát lezárják és három nagynevű előadót már be is harangoztak a szervezők: Mighty Diamonds, Linval Thompson és Pablo Moses a menü. Este pedig a város kisebb kocsmáiban folytatódik a fiesta.

Röviden lássuk, hogy kik is rejtőznek a sztárnevek mögött.

Mighty Diamonds

Jamaica egyik legismertebb és legkedveltebb vokál csapata volt az 1970-es és 80-as években. Az együttes tagjai: Donald "Tabby" Shaw (ének), Fitzroy "Bunny" Simpson és Lloyd "Judge" Ferguson vokalisták. A Mighty Diamonds már az 1970-es évek elején is próbálkozott néhány kislemezzel Stranger Cole-nál és Rupie Edwards-nál, de sikertelenül. Végül egy új stúdió és soundsystem tulajdonos hozta meg a sikert: Joseph "Joe Joe" Hookim és a Channel One.

A "Hey Girl" és a "Country Living" nagy reggae slágerek voltak Jamaikában 1975-ben, s a következő évben a "Rigát Time" még inkább hódított. Sikerüket elsősorban annak köszönhették, hogy rasta és szerelmes témákat énekeltek meg, és hogy Sly Dunbar híres rockers stílusa zeneileg örök darabokká tette számaikat. A "rockers style" (amit eredetileg a Channel One és Sly Dunbar vezetett be) hamarosan egész Jamaicát elárasztotta, s minden magára valamint adó dobos ehhez hasonlót próbált játszani. 1976-ban a Virgin Records szerződtette a Mighty Diamonds-ot és megjelent első LP-jük Right Time címmel. Az összes addigi slágerük ott volt az albumon, így nagyon jól szerepelt az eladási listán.

A Virgin felbuzdulva a sikeren New Orleans-ba küldte a csapatot, hogy együtt dolgozzanak a neves Allen Toussaint-tal. A közös munka eredménye lett az Ice On Fire c. album, ami azonban meg sem közelítette az első album sikerét. A 70-es évek végén felváltva jöttek ki az albumok a Virgin egyik leányvállalatánál (Front Line) és a Channel One-nál, s bár mindegyik nagy elismerésnek örvendett a reggae zenét szeretők körében, nemzetközileg nem igazán ismert albumokról van szó.

Az 1981-ben Gussie Clarke számára felvett dalok dubplate-jei a legtöbbet forgott felvételek voltak a kingstoni és a londoni soundsystemek zárt világában, az egyik leghíresebb ezek közül a "Pass The Kouchie" volt. Ezek a számok aztán megjelentek a Music Works kiadó (Gussie Clarke) lemezén a Changes-en. A későbbiek során, bár az együttes nem szűnt meg, zeneileg nem sok újat mutattak, bár nevük garancia egy jó minőségű roots albumra.

 

 

 
Pablo Moses

Született: Pablo Henry, valamikor 1953-ban, Jamaikában. Moses első dalát 1975-ben vette fel "I Man A Grasshopper" címmel, s a dalból lehetett sejteni, hogy egy kivételes tehetség lépett be a reggae világába. Ezt a benyomást nem változtatta meg az 1976-os single: "We Should Be In Angola", amelynek producere Clive Hunt volt. Első albuma a Revolutionary Dream 1977-ben jelent meg s az 1970-es évek egyik klasszikusa lett, amely Geoffrey Chung brilliáns produceri tehetségét is dicséri. Még két közös album következett, majd Moses önálló útra tért. Sajnos a saját maga promotált anyagok már sosem érték el az előző évek sikereit. Az 1980-as évek elejétől elkezdve gyakran adott koncerteket világszerte, amelyek azért mind a mai napig a reggae fénypontjának számítanak.

 

 

 
Linval Thompson

Linval Thompson 1954 októberében született Jamaicában, de 20 éves koráig, mikor első dalát felvette, New Yorkban élt. Amikor visszatért szülőhazájába számos producerrel dolgozott együtt, énekesként főleg Lee Perry-vel közös munkássága jelentős. Első felvétele a „Kung-Fu Man” annyira sikeres lett, hogy 1976-ban Bunny Lee-nél kiadták a „Don't Cut Off Your Dreadlocks” (Ne vágd le a rasztáidat) című albumát. Ezután már nem csak előadóként, hanem producerként is megmutatta, hogy miért is foglal el fontos szerepet a reggae történetében. 1978-ban dobta piacra az „I Love Marijuana” című albumát és dub mixeit, ami után Jamaica legjobb reggae énekeseivel dolgozott együtt. Elég megemlíteni Dennis Brown vagy éppen Cornel Campbell nevét a sorból. Legutóbbi albumát 12 év hallgatás után 2008-ban adta ki, a Ghetto Living című lemezen szintén számos közreműködő vett részt.

 

Hozzászólások

Új hozzászólás