Ismerd fel a hímet

Szerző: Jorge Cervantes

A kendernek is, mint sok más növénynek szüksége van virágzásra és magtermelésre, hogy sikeresen véghezvigye éves életciklusát. A marihuána kétlaki növény, mely vagy hím- vagy nőivarú virágokkal rendelkezik. Mindemellett hermafrodita, azaz egyben hím- és nővirágokkal rendelkezők is előfordulhatnak.
 

A természetben a kannabisz ősszel virágzik, a nyár hosszú, forró napjait követően. Az őszi hónapok hosszú éjszakái és rövid nappalai idézik elő a folyamatot. Általában a növények hím- (porzós) vagy nőivarúak (termős). A vegetatív növekedés negyedik hetét követően a kender hím vagy női elővirágokat termel.
Virágzáskor a növény növekedési szokásai és a kémiája megváltozik: a szárak megnyúlnak, a levéllemezek növekedése fokozatosan csökken, a kannabinoidok termelődése eleinte visszaesik, majd felerősödik, míg a virágzatok képződése kezdetben gyors, később lelassul. A növekedési szakaszok természetes változásakor szükséges a tápanyagokat is változtatni. A növények inkább a virágképződésre össz¬pontosítanak, mint a vegetatív növekedésre. Röviddel a virágzási szakasz előtt a termesztők jellemzően úgynevezett „super bloom” oldatra váltanak, mely kevesebb nitrogénnel, de több kálium- és foszfor-tartalommal bír.
Növényházakban, kültéren és beltéren a virágzás elősegíti, ha több sötétséget és kevesebb órányi fényt kap a növény. A kannabisznak szüksége van 12 óra megszakítatlan sötétségre, és 12 óra fényre ahhoz, hogy a virágzás jelei két héten belül láthatóvá váljanak. A magból termesztett kannabisz virágzásának ilyen módon történő előidézésekor a növény megmutatja női vagy hím nemét. Amikor a növény neme garantált, a hímek aratásra kerülhetnek, mielőtt még elejtik pollenjeiket, ám a hölgyeket tovább kell kényeztetnünk a nagyobb terméshozam érdekében. A fotoperiódus beállítását követően azt nem szabad felborítani. A változtatást a növények stresszként élik meg, melynek következtében megnő a hermafroditák kialakulásának esélye.
A virágzási szakaszban lévő növények vízfelvétele valamelyest kevesebb, mint a vegetatív szakaszban, de a megfelelő mennyiségű vízadagolás ilyenkor is fontos, hogy a növény továbbra is fenntartsa belső kémiai folyamatait, és képes legyen a gyantatermelésre. Ha visszatartjuk a vizet a növény stresszelése érdekében, azzal tulajdonképpen megakadályozzuk a növekedést, és lecsökkentjük a hozamot.
A nagyobb méretű levelek szintén szükségesek a növény egészsége érdekében, azokat őrültség levágni, főleg azzal a céllal, hogy több intenzív fényt juttassunk a kisebb gubóknak úgy, hogy ezzel a művelettel stresszeljük a növényt. Beltéren vagy növényházban, ahol a sötétség mértéke jól szabályozható, a kannabisz jellemzően hattól tíz hétig vagy akár hosszabb ideig is virágzik, ami rövid időnek számít. Az ágazatok csúcsainak megmetszése annak érdekében, hogy több gubó alakuljon ki, szétteríti a hormonokat, és szintén gátolja a növekedést. Csak olyan leveleket ésszerű levágni, amelyek legalább 50 vagy nagyobb százalékban károsodtak betegségek vagy kártevők miatt.
 

A Hím virágok


12/12 nappal/éjjel fotoperiódus beálltát követően egy vagy két héttel a nőivarú előtt érnek meg és virágoznak. Bár a hímeknek erre nincs feltétlenül szükségük ahhoz, hogy virágokat és polleneket termeljenek. A hímek képesek hosszú nappalok és rövid éjszakák alatt is virágozni, de általában szerényebb a virágképződésük. A kelyhek megjelenését követően a pollenek gyorsan termelődnek, és rövid idő alatt képesek szétterjedni, akár 24 órán belül. A probléma elkerülése érdekében ajánlatos a hímeket minél előbb eltávolítani a termesztőegységből.
A hímivarú virágok körülbelül 6 milliméter hosszúak és pasztell zöldessárga színűek, melyek először a növény csúcsánál jelennek meg. A pollenzsákok rövid tövisként fejlődnek, és fürtökben lógnak az ágazatok alján. A virágok fokozatosan jelennek meg és fejlődnek, egészen a növény aljáig. A 12 órás fotoperiódus beálltát követően 2–6 héten belül a véglegesen megérett virágzsákok megnyílnak, és pollent terítenek szét.
A hímivarú növények általában magasabbak, mint nőivarú társaik, vaskos szárral, szórványos ágazattal és kevesebb levéllel rendelkeznek. A természetben a szél és a gravitáció segítségével ekként nagyobb hatékonysággal száll alá a magasabb hímekről a pollen, hogy megtermékenyítse a befogadó nőivarúakat. Mivel egy hímivarú növény több nőivarút is képes megtermékenyíteni, kevesebb virágot termel, kisebb a THC-tartalma, és a kannabinoidszintje is alacsonyabb.
Amikor a hímek megtermékenyítik a nőstényeket, megállítják bennük a további THC-képződést, és elindítják a magtermelő folyamatot, ezért célszerű azonnal eltávolítani és megsemmisíteni a hímivarúakat, amint a nemükről megbizonyosodtunk. Gyakran előfordul, hogy koraérett pollenzsákok képződnek, melyek idejekorán megnyílhatnak. Ezek észrevétlenül megbújhatnak a lombozat alatt mindaddig, amíg már túl késő lesz őket likvidálni.
 

A Nőivarúak


jelentős mennyiségű, potens gyantaképződését és masszív virághozamát díjazzuk. Az ideális nőivarú növény zömök, bokros növekedéssel bír, és tömör lombozattal, az ágazatok egymáshoz közel helyezkednek el a száron. A legtöbb fajta esetében a női virágok első jelei 1-3 héten belül válnak láthatóvá, a 12 órás fotoperiódus beállítását követően.
Eleinte a nőivarú virágok a csúcsrügyhöz közel jelennek meg, és fokozatosan fejlődnek az alsó ágazatok irányába, lefelé haladva. A virágok két kisebb, 6–12 milliméterig terjedő borzas, fehér szőröket növesztenek, melyeket bibéknek nevezünk, és „V” alakú formát öltenek. A bibék alul egy ovulához kapcsolódnak, melyet egy világoszöld gubó tartalmaz. Ez a kehely. A bibékkel teli kelyhek sűrű fürtöket vagy gubókat formálnak a szárak mentén. Az első 4-5 hétben gyorsan fejlődik a kehely tömege, ezután azonban a növekedésük lelassul. Az utolsó két-három hétben duzzad és telik meg a gubó az aratnivalóval. A tiszta Sativák, beleértve a Thai fajtákat, akár 4 hónapon át vagy hosszabb ideig is virágozhatnak. Amikor a nőivarú virágzás a zenitjén áll, a bibék duzzadnak és duzzadnak. Hamarosan elváltozik a színük, legtöbb esetben fehérről borostyánsárgára, végül pirosasbarnára.
 

A Sinsemilla

két spanyol szóból ered: „sin”, azaz nélkül, és „semilla”, azaz mag. Amikor sinsemillákról beszélünk, olyan nőivarú kannabisz csúcsokat értünk alatta, melyeket nem termékenyítettek meg a hímek pollenjei. A nagyon elismert sinsemilla-gubók a legpotensebb részei bármely fajtának, és – úgymint virág/gubó tekintetben – arányosan magas THC-tartalommal is bírnak, ami tisztán füstölhető, mag nélküli csemege. A megtermékenyítetlen nő­ivarú növények folyamatosan virágoznak, amíg kehely- és gyantatermelődésük eléri a csúcsot, körülbelül 6-10 héten át a 12/12 órás stádiumtól számítva. Ebben az időszakban a kelyhek fejlődnek, és a szár mentén megduzzadnak, nagyobb hozamú és magasabb minőségű gubókat termelnek, mint a beporzott, magos virágok.
Bármilyen nőivarú marihuánát sinsemillává alakíthatunk, ha a nemek megállapítását követően azonnal leszedjük a hím növényeket. A hímek eltávolításával gyakorlatilag garantáljuk, hogy a pollen ne termékenyítse meg a pozsgás női bibéket. A megoldás kulcsa, hogy időben felismerjük a hímeket, és azonnal cselekedjünk a sikeres virágzás érdekében!
 

Hozzászólások

Új hozzászólás
Feri98 - 2015-06-05 - 19:04:31

Vadkendert lehet nemesíteni?

Arra lennék kíváncsi, ha vadkendert nevelnék, az menyire lehetne szívható, mert 1× hülyülésből érleltem egy kicsit, tekertem belőle egy jointot és hatalmasat adott. Meg abból mind hermafrodita? Mert ahogy megfigyeltem mind hoz, előbb hím ivarú virágot, aztán bibeszállasat. De akkor hogy hoz mind magot?! Hogy lehetne ezt megakadályozni? Ha valaki tudna segíteni, azt nagyon megköszönném.

ferenckicsi - 2016-01-25 - 13:47:03

Vadkender-Kenderfélék

Szia vadkendert szívtál és hatalmasat adott? Ez hogy lehet a vadkender szinte mindenhol megterem. Kevés THC talalható benne és csak hasonlít a marihuana-ra mivel a kenderfélék közé tartozik de maga a hatást nem aggya. És a zsaruk sem büntetik mert maga a hatás nincs benne de viszont össze téveszthető a marihuana-val mint montam kenderfélék csalágyába tartozik.

Erre felénk is Kecskeméten terem vadkender jó számmal. Lehet hogy tucc valamit amit mi nem...

ferenckicsi - 2016-01-25 - 21:06:37

Hozzáteszem ami

Hozzáteszem ami Magyarországon terem abból nem lehet csinálni.......

Feri98 - 2016-04-22 - 09:13:48

Fogalmam sincs mit tudhatok, amit más nem

De az nem lehetséges, hogy valaki a közelben rendes marihuánát nevel és elszabadult egyszer kétszer virágpor, ami keresztezte a vadkendert? Mert komolyan, itt minden 4-5. növénynek van hatása. Tisztán egy cigi, a felénél már érzed, a végére érve meg attól is beparázol, ha a macskád furcsán néz rád.

adexis22 - 2016-04-29 - 18:28:39

Segitsegeteket kerem !!!!!

Helllo mindenkinek !
az a helyzet ,hogy en a szobamban , 2 cserepben ultettem magokat kb . 4 hete .mind ket cserepben nott egy egy noveny ... de eggyiken sem latok feher virag ,vagy hasonlot .. szoval nagyon el vagyok keseredve . Ez az elso ultetesem,es nagyon vartam ,hogy termest hozzon :( jogos az elkeseredes ????

Ckblog24 - 2016-07-12 - 18:33:26

Kerdes

Ha kepet kuldok akkor azon tudna segitenni hogy melyik a him melyik noi ??!

sexparaszt - 2016-09-13 - 07:28:17

képen

Természetesen, de pofon egyszerű... ha van egy husos bimbó valamelyik hajtas honaljban amiből apro feher szal jon ki, akkor az egy női elővirag... ; )

stayhigh303 - 2016-10-03 - 22:38:17

Van-e?

Sziasztok . Az lenne a kerdesem hogy találtam novenyeket kint es ahogy nezegettem sativák. Csak az osszes szerintem hím mert elegge magosak es szinte nincs is rajtuk gumó. A kozelben lehet nosteny is ? Vagy nem fugg ossze a ketto ? Kb 50-60tő 2 meteres novenyrol van szo . Van purple is. Ui: ezeknek a himeknek (szerintem himek) brutalis szaguk van

kese1990 - 2017-05-13 - 10:49:25

Sziasztok szeretnék 1 kis

Sziasztok szeretnék 1 kis segítséget kérni ha van itt valaki aki tudna segíteni a beazonosításban hogy milyen fajta lehet