Itthoni termesztés

Valóban legális Magyarországon pár tő kannabisz növény termesztése?

Kormányunk szeret azzal büszkélkedni, hogy a magyar drogszabályozás Európa egyik legszigorúbbja. Hogy cserébe hatékony-e és hogy milyen árat fizetünk ezért, az más lapra tartozik. De szigor ide vagy oda, rendre felmerül, hogy pár tő kannabisz növény termesztése még Magyarországon is engedélyezett. Tényleg elképzelhető, hogy bizonyos mennyiség fölött szemet hunynak a rendőrök? Ennek járunk most utána.

Kezdjük talán ott, hogy a magyar törvények megkülönböztetik az alacsony és a magas THC tartalmú kendert. Erről bővebben lásd a 162/2003. (X. 16.) Korm. rendeletet. Az alacsony THC tartalmú kenderben a THC értéke nem haladja meg a 0,2%-ot és megfelelő engedélyekkel és az előírások betartásával szabadon termeszthető. Aki azonban pár otthoni növényben gondolkodik, az rendszerint a magas THC

 tartalmú kendert, vagyis a kannabiszt választja. Röhej, de a magyar törvények szerint már egy 0,3% THC-tartalmú – még az enyhe bódulatra is teljességgel alkalmatlan – kender is magas THC tartalmúnak minősül. Ennek a termesztése már csak az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, vagyis az OGYÉI engedéllyel lehetséges, jellemzően kutatási vagy fajtakísérleti célból. Ilyen engedélyt leginkább kutatóintézetek tudnak igényelni.

Mindez azt jelenti, hogy aki az OGYÉI engedélye nélkül kannabiszt termeszt, az törvényt sért – egész pontosan bűncselekményt követ el. A Büntető Törvénykönyv (rövidebben Btk.) 178. paragrafusa nem köntörfalaz:

„Aki kábítószert termeszt, előállít, megszerez, tart, az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Oké, de mi van a csekély mennyiséggel? Az is érdekli a rendőröket, ha csak néhány tőről van szó?

Ezen a ponton ismét a Btk-hoz kell fordulnunk. A 461. paragrafus alatt olvashatjuk az egyes kábítószernek minősülő anyagok esetében a csekély mennyiség felső határait. A kannabisz növények esetében a következőt találjuk:

„a kábítószer csekély mennyiségű, ha kannabisz növény esetén a növényegyedek száma legfeljebb öt.”

Hat növény termesztése tehát nem bölcs döntés, de még öt tővel sem jársz túl a jogalkotó eszén. Magyarországon ugyanis a csekély mennyiség birtoklása is büntetőeljárást von maga után és a büntetés 2 év szabadságvesztésig terjedhet. Ha pedig a rendőrség tudomására jut, hogy a kertedben, a ruhásszekrényedben vagy a nagymamád fészerében négy-öt növényt nevelgetsz, akkor nincs más választása, minthogy eljárást indítson ellened. Egyetlen vigaszod az lehet, hogy csekély mennyiség birtoklása esetén választhatod az elterelést. Ez egy féléves, a drogfogyasztás csökkentését vagy elhagyását célzó terápiás foglalkozás, aminek az elvégzésével felfüggesztik, majd megszüntetik az ellened indított eljárást.

Ha azonban az öt növényed mellett akár egy fűmorzsát is találnak, akkor átléped a csekély mennyiség felső határát és elbúcsúzhatsz az eltereléstől. Hogy miért? Mert a mennyiségek összeadódnak.

A magyar hatóságok számítása a következőképpen fest: 5 tő növény a csekély mennyiség felső határának 100%-a. Ha ezt nem akarod kicentizni és mondjuk 3 tövet nevelsz, akkor a felső határ 60%-ánál jársz. Emellé jön még a lefoglalt virágzat, ha már túl vagy a szüretelésen. A kannabisz virágzat, avagy a gandzsa esetében nem csak a tömeg, hanem a THC-tartalom is számít.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy a lefoglalt fűnek bevizsgálják a THC-tartalmát, amit összeszoroznak a tömegével. Vegyünk egy példát, hogy érthető legyen. Ha például 20 gramm kannabiszt találnak nálad, aminél 15%-os THC-tartalmat mérnek, akkor a húszat megszorozzák a 0,15-tel, aminek az eredménye 3 gramm. Ezt a számot nevezi a törvény a lefoglalt gandzsa totál-THC értékének.

A totál-THC esetében a csekély mennyiség felső határa 6 gramm. Ha tehát az előző példánknál maradunk, akkor a 20 gramm 15% THC tartalmú kannabisz a csekély mennyiség felső határának 50%-a. Ha ezt a három tő növényed mellett találják meg (ami ugye a felső határ 60%-a), akkor a két értéket összeadják. 50% + 60% = 110%, amivel máris kicsúsztál a csekély mennyiségből és ezzel együtt elestél az elterelés lehetőségétől is.

Fontos tudni, hogy amíg a virágzat a növényeken van, addig az eljárásban csak a növényegyedeket számolják. A szüretelést követően azonban már a növényeket ÉS a virágzatot is számításba veszik. Ezt biztos nem akarod magadnak. Az előrelátó termesztők ezért a szüret után azonnal megsemmisítik a növényeiket, hogy egy esetleges tettenéréskor azokat már ne tudják lefoglalni és hozzáadni a virágzat mennyiségéhez.

Térjünk ki még röviden a kannabiszmagok esetére.

Ezek nem szerepelnek a tiltólistákon, így sokan azt gondolják, hogy beszerzésük nem ütközik törvénybe. A helyzet ennél valamivel bonyolultabb. Bár a magok valóban nem tartalmaznak semmilyen illegális összetevőt, a Btk. értelmében, aki magot beszerez vagy tart, azt leggyakrabban termesztés vagy előállítás „bűncselekmény elkövetésére irányuló előkészület” elkövetésével vádolják meg. Ez az előkészület a Btk. szerint csekély mennyiség esetén 2, azt meghaladóan 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Védekezhetsz ugyan azzal, hogy a magokat csak szuvenírként vásároltad, mert szeretnél otthon gyönyörködni bennük, de nagyobb összegben ne fogadj rá, hogy ezt a magyarázatot az ügyészség is elfogadja. A dörzsöltebbek ezért azt javasolják, hogy magrendelést sosem saját névvel, saját lakcímre és saját fizetési eszközzel intézzen az ember, de még jobb, ha ellátogat egy osztrák grow shopba és nem bízza a postára a piszkos munkát.

Végezetül pedig essen pár szó a büntetési gyakorlatról. Riasztónak tűnhet, hogy a Btk. még a lájtosabb ügyeknél is több év börtönt vetít előre. Itt nyugtatnánk meg mindenkit, hogy a gyakorlat ennél kedvezőbb képet mutat. Csekély mennyiségű kannabisz termesztése vagy birtoklása esetén a legjellemzőbb a pénzbüntetés és a közérdekű munka kiszabása. Ennél komolyabb büntetés csak a nagyobb tételek többszöri birtoklása és a kereskedelem esetén szokott előfordulni. De ez téged úgysem érint, igaz?

Kardos Tamás / TASZ
drogpolitikai szakértő

Megosztom...