Jobb életminőség, ritkább kórházi kezelés

A kannabiszhasználók egészségesebbnek tartják magukat, ritkábban járnak orvoshoz, jobban alszanak, kevesebb a fájdalmuk, kevésbé szoronganak és ritkábban depressziósak. Ezeket az eredményeket találta egy tanulmány, amely 1266 alany adatait vizsgálta két éven keresztül. A kutatást a Realm of Caring (RoC) non-profit szervezet végezte a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetemének irányításával.

A RoC egyik alapítója Paige Figi, az áprilisban koronavírusban elhunyt Charlotte Figi édesanyja. Nem túlzás állítani, hogy a CBD Charlotte történetén keresztül vált világszerte ismertté az epilepszia bizonyos formáinak kezelésében. A RoC jelenleg 65000 ügyfélnek nyújt ingyenes programokat és útmutatást a kannabinoid terápiákról. A most közölt vizsgálat egy kétéves kutatás eredménye, ami személyes bevalláson alapszik. Erősségét az adja, hogy a benne szereplő, kannabiszt használó és nem használó csoportok nagyon hasonló demográfiai adatokkal rendelkeznek. A kannabisz használói a 17 egészségügyi terület többségében jobb eredményt mutattak. Életminőségükkel és egészségügyi állapotukkal elégedettebbek voltak, jobban aludtak, kevesebb fájdalomról számoltak be, valamint kisebb arányban szorongtak és voltak depressziósak. A kutatók a kórházi látogatások alacsonyabb arányát emelték ki: a kannabiszhasználók számára ez 46%-ot csökkent a használat előtti időhöz képest, míg a sürgősségi kezelés igénybevétele 39%-kal esett vissza.

Mindez új megvilágításba helyezi a kannabiszt, mint gyógyszert, de a rekreációs használatot is. Tiltáspártiak gyakran hivatkoznak a szerhasználathoz kapcsolódó egészségügyi extrakiadásokra, ami eszerint a kannabisz esetében épp ellentétes: fogyasztása több gyógyszert is képes kiváltani, miközben a használók is egészségesebbnek érzik magukat.

Megosztom...