Jön a baszk kenderszabályozás

A baszk parlament 2012 első hónapjaiban tervezi jóváhagyni a törvényjavaslatot, amely legális keretek között szabályozza a kannabisz termesztését, fogyasztását és értékesítését.

Az egészségügyi hatóság részéről Jesus Maria Fernandez a következő, végtelenül egyszerű érvet fűzte a tervezethez: Jobb szabályozni, mint tiltani, hiszen a kannabisz fogyasztásának gyakorlata már jó ideje mindennapossá vált a régióban és a tilalommal csak a feketepiac és a hozzá kapcsolódó bűnözés megteremtését sikerült elérni. Mint mondta, néhány alapelv garantálása mellett helyet lehet biztosítani a személyes autonómiának. Ezen alapelvek közül Fernandez a fogyasztással járó kockázatokat részletező információk elérhetőségének garanciáját, és a nem-fogyasztó polgárok egészségének tiszteletben tartását emelte ki.  

Az ő szavait visszhangozta az egyik vezető egészségügyi tisztviselő, Rafael Bengoa, aki hangsúlyozta, hogy szakítani szeretnének a tilalmi megközelítéssel, így a fogyasztást és a birtoklást is törvény szabályozná. A kérdés társadalmi megvitatásához a regionális kormány nyílt vitát szeretne kezdeményezni a fogyasztást támogató szervezetek bevonásával. Az új törvény szabályozná a prevenciót és a szerencsejáték-függőség kezelését is, amely a baszk népesség 2%-át érinti.

Hozzászólások

Új hozzászólás