Kannabisz-kurzusok a legnépszerűbb egyetemeken

A gyógyászati kannabisz terjedésének egyik legnagyobb akadálya, hogy az orvosok és gyógyszerészek nem elég képzettek a területen, következésképpen a betegek tudása is hiányos és leginkább a saját kutatómunkájukon alapszik. Az USA-ban ez a probléma lassan a múltba vész, hiszen a gyógyszerészeti főiskolák többségében már tartanak kurzusokat a kannabisz egészségügyi alkalmazásáról.

Egy friss felmérés alapján az Egyesült Államok gyógyszerészeti főiskoláinak 62%-a teszi tananyaggá a gyógyászati kannabiszt és további 23 százalékuk tervezi, hogy az elkövetkező 12 hónapban felveszi a képzésébe. Vagyis 2019. végére az arány 85%-ra fog emelkedni, így a gyógyszerésztanoncok túlnyomó többsége beható ismereteket fog szerezni a kannabisz medicináról.

Érdekesség, hogy az állami szabályozás nem jelent akadályt a tanmenet tervezésében: a képzési programjukba az orvosi kannabiszt is beépítő intézmények mintegy 40 százaléka olyan államokban található, amelyekben még nem írhatják fel az orvosok a kannabiszt. A felmérést végző kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy az intézmények mennyire tekintik fontosnak a képzésükben a kannabiszra vonatkozó tárgyakat. A válaszok rendszerint középértéken végeztek, ami azt jelzi, hogy az amerikai főiskolák már egyáltalán nem másodlagos terápiaként tekintenek a kannabisz orvosi alkalmazására, függetlenül annak aktuális jogállásától. Izgalmas lenne egy hasonló felmérést kiterjeszteni Európára és az orvosi egyetemekre is.

Megosztom...