Kendermaszk viselésére szólít fel a szenátor – és igaza van

Kevés idő telt el azóta, hogy a kender és a kannabisz üldözött növényből a kutatások és a mezőgazdasági fejlesztések középpontjába került. A COVID járvány kapcsán már a megelőzésben és a kezelésben is felmerültek a kannabisz hatóanyagai. Most egy idős republikánus szenátor javasolta, hogy az amerikaiak kenderből készült maszkkal védekezzenek a vírus ellen. A hetvennyolc éves Mitch McConnell Kentucky állam szenátora, aki korábban bíróként dolgozott. Augusztus végén az Ecofibre nevű kendervállalatban tartott rendezvényen arról beszélt, hogy a járvány ideje alatt új kihívásokkal kell szembenéznie a mezőgazdaságnak és a növénytermesztésnek, és ebben az időszakban a kendert a gazdaságot erősítő, életképes árucikknek tartotta. Mint ismeretes, az USA-ban 2018-ban szövetségi szinten engedélyezték a maximum 0,3 százalék THC tartalmú kender termesztését, amivel a szektor hatalmas új lendületet kapott. Az Ecofibre egyik idei újítása a fertőzés elleni védelmet nyújtó kendermaszk.

McConnell kiemelte, hogy a vakcina kifejlesztéséig fokozott védelemre lesz szükség. „És addig én a kendermaszkot ajánlom az egyik legjobb eszközként” – jelentette ki a szenátor. McConnell már korábban is népszerűsített kenderalapú terméket – egy kendertollat – és ismét utalt a kender történelmi szerepére Kentuckyban. Nem kérdés, hogy a szenátor elsősorban gazdasági érdekeket szem előtt tartva tette le a voksát a kendermaszkok mellett, azonban a javaslat több, mint megfontolandó.

A kendermaszk előnye az elterjedt, szintetikus anyagú sebészeti maszkokkal szemben, hogy gyártása nem szennyezi a környezetet és nem is kell eldobni az első használat után. A tavalyi évben mesterséges maszkok milliárdjai végezték kukában, amik szinte soha nem fognak lebomlani. Ezzel szemben a kender rövid idő alatt lebomlik, így nem terheli az ökoszisztémát. A szintetikus maszkok nem szívják fel az izzadtságot, így nyáron vagy meleg helyiségekben kifejezetten kellemetlen és bőrt irritáló lehet a viselésük. Ebben a tekintetben a pamut is jó választás lehet, azonban a gyakori mosás – ami a többször használatos maszk esetében elengedhetetlen – már kikezdi az anyagot. A pamuttal szemben a kender egy kifejezetten erős anyag, amiből például kötelet is gyártanak.

A mosható, többször használatos maszkoknál fontos, hogy bírják a strapát és ne szakadjanak el néhány használat után. A kendermaszk ezt is teljesíti, hatékonyabban, mint a pamut vagy a szintetikus verziók, miközben minden mosással egyre puhább lesz. Természetes antimikrobiális tulajdonságainak köszönhetően még egy sokat használt kendermaszk is sokkal tovább bírja szagok nélkül, mint pamutból készült társai és nagyobb védelmet élvez a penész elszaporodásával szemben is.

Megosztom...