Kertész leszek, fűt nevelek

Hogy ne a szomszédé legyen zöldebb

Szerző: Füstös Kamilla

Ha eleged van abból, hogy a feketegazdaságot gyarapítod a kapualjban vásárolt kétes minőségű fűvel, bátran nekiláthatsz az otthoni termesztésnek. Ily módon nemcsak abban lehetsz biztos, hogy a termés homoktól, üvegszilánktól és szárított zöldborsótól mentes (a legújabb, de legalább nem egészségkárosító holland divat), hanem a lebukás kockázatát is minimálisra csökkentheted. Termeszteni pedig nem is olyan nehéz.
 

Az alábbi információk kizárólag saját használatra történő nevelésnél alkalmazandók! Kifejezetten tilos a terméssel kereskedni, vagy azt átadni, és senkinek sem szabad elárulni, hogy mi zajlik a nevelősátorban vagy a szekrényben! Így lehetünk teljes biztonságban.
Jorge Cervantes az előző oldalakon elegendő információval szolgál ahhoz, hogy a számunkra megfelelő mag kiválasztását követően hozzáláthassunk a neveléshez. A mag beszerzését intézze mindenki, ahogy tudja – a jelenlegi törvények miatt Magyarországon ez nem lehetséges.
A téli időjárás akadályozza a kültéri termesztést, de beltéren is előállítható ugyanaz a környezet. Ehhez az alábbi elemekről kell gondoskodnunk: napfény (speciális lámpák), évszakváltozások (időzítők), friss levegő (elszívó), szél (állóventilátor), föld (virágföld és cserepek) és eső (víz és tápanyag) – a legközelebbi grow-shopban segítenek ezek kiválasztásában. Nem árt, ha van némi ismeretünk a növény természetes életciklusáról.

A csíráztatás
kültéri és beltéri termesztésnél is az első lépés. A magok alapvetően nagyon szárazak, sok vizet kell felszívniuk, mielőtt megnyílnának. Egy pohár ásványvízbe helyezve egy ideig lebegnek, majd amikor már elegendő nedvességet szívtak magukba, elsüllyednek, és megkezdődik a csírázás. Az ültetést még ki nem csírázott állapotban, 5-6 órával a süllyedést követően végezzük el.
Helyezzük egy földdel teli, kisebb méretű cserépbe a magot egy centiméter mélyre. A földet tartsuk nedvesen (ne vizesen!), amíg az első levelek előbújnak. Hogy erősebb legyen a növényünk, az öntözővízzel keverve adagolhatunk egy kevés gyökérstimulálót, de vigyázzunk vele, mert túladagolva megégeti a gyökereket.
A fiatal palántáknak nincs szükségük olyan intenzív fényre, mint a virágzási időszakban járó növénynek. Ha magasabb növényeket szeretnénk nevelni, célszerű néhány hetente nagyobb cserépbe költöztetni őket. Ha viszont zömök növényre vágyunk, az elágazástól kissé feljebb elvághatjuk a fűszárat.
Ne felejtsük el 2-3 naponta meglocsolni, ha a termőföld szárazzá válik. Először a sziklevelek (cotyledon) jelennek meg, majd az egyujjú levelek. Őket követik a három- és végül ötujjú levelek, a folyamat akár tizenhárom ujjat is eredményezhet. Ha még nem tetted, mindenképp jelöld meg a növényeket, és vezess naplót növekedésükről. Ez már


a növekedési fázis,
ahol a növénynek napi 18 óra fényre és 6 óra megszakítatlan teljes sötétségre van szüksége. A teljes növekedési folyamat 1-2 hétig tart a kisebb, akár 5-6 hónapig a nagyobb növényeknél. Öntözni kétnaponta kell, ha a termőföld felső rétege szárad. Amennyiben a föld még nedves a második napon, akkor túl sok vizet kapott, és csökkenteni kell az adagot, hogy megelőzzük a gyökerek felső rétegének lesüllyedését. Ebben az időszakban a növény szereti a nitrogént (N), így speciális, növekedésgyorsító szerves tápoldatokat is adhatunk az öntözővízhez. A pH-értéket 5,8–6,8 között kell tartani.

A virágzási szakasz
a fényviszonyok megváltoztatásával kezdődik. Amint a növény 12 óra fényt és 12 óra megszakítatlan sötétséget kap, elkezd virágozni. A fény/sötétség arányát szigorúan be kell tartani, nehogy megzavarjuk a növény természetes életciklusát. Lassacskán, nagyjából a virágzás harmadik-negyedik hetében néhány levél sárgulni kezd, ezeket szedjük le. Az öntözést az eddigiekhez hasonlóan kell végrehajtani, de a nitrogént cseréljük foszfor (P) és kálium (K) tartalmú tápszerre. Ez erősíti a növényt, és nagyobb terméshozamot eredményez. Az utolsó két hétben viszont mindenképpen hagyjuk abba a tápszerek adagolását. Ily módon fokozható a termés íze és minősége, mivel a növény ez idő alatt kiüríti magából a hozzáadott tápszereket. Amint a növény befejezi a virágzást, a gubók éretté, a virágok gyantássá válnak.
Hamarosan kézbe vehetjük a termést, a következő lépés ugyanis

az aratás és szárítás.
Amint a THC-tartalommal teli kristályok beérnek, elérkezik az ágazat levágásának ideje.  Ezután fejjel lefelé lógatva sötét, száraz, lehetőleg 15-18 °C hőmérsékletű helyen, nagyjából két hétig kell szárítani. Maximum három hét elteltével, amikor a növény szára könnyen kettétörik (és nem szakad!), levághatjuk a terméseket az ágakról. Előtte azonban mindenképp szabaduljunk meg a levelektől, még a kisebbektől is, melyek a termés körül helyezkednek el. Ezeket később felhasználhatjuk teához, süti vagy akár kif készítéséhez. Már majdnem fogyasztásra kész a termés, de még célszerű lehet egy rövid


érlelési szakasz,
mivel jót tesz, ha a teljesen kiszárított kannabiszt hermetikusan lezárjuk. Használhatunk befőttesüveget vagy több réteg műanyag zacskót. Sötétben kell tartani még körülbelül 2-4 hónapig, amitől kissé megváltozik a színe. Az érési folyamatnak köszönhetően az íze és aromája pikánsabb, egyedibb lesz. Fontos tudni: számos hibát követhetünk el, míg megtanuljuk a termesztés fortélyait. A fent felsorolt lépések jó kiindulási alapok, de mindenkinek megvan a maga módszere. Mindenki a saját hibáiból tanul, és többször próbálkozik, míg végül sikerül elsajátítania a termesztés valós művészetét. De ez ne szegje kedvünket. Kellemes kertészkedést!

Hozzászólások

Új hozzászólás
KicsiEko - 2012-11-21 - 14:15:40

hőfok

Körülbelül mi az ideális hőfok a növények számára , páratartalom számít e ?

SativA - 2015-11-21 - 19:54:19

válasz

21-35 C alatt-felett nem túl kedvező neki !

Dilemma99 - 2016-01-07 - 21:36:24

Lámpa

Milyen fajta lámpa kell hozzá? Itt értem ,hogy milyen erősségű, méretű , energia gazdaságos vagy sem , milyen színű fénnyel, és hogy milyen típusú nem ajánlott semmiféleképpen ? ;)

ferenckicsi - 2016-01-27 - 21:22:44

Szia........

Dilemma99 ismerkedjünk kicsit.

Raszta_sziv_nemiszik - 2016-02-01 - 20:10:30

Erdeklodo

Engem is erdekelne ez a kerdes illetve, a viznek a locsolt mennyisege. És a viragzas elotti idoszak, hany nap utan valtsak at a 18/6-oras feny/sotetseg-bol, a 12/12 oras feny/sotetseg-be? A valaszt elore koszonom

WhiteWidow - 2016-05-11 - 21:42:14

Világítás csökkentése

Szia a nővénynek legalább 60 naposnak kell lennie hogy virágozzon(minimum) 18 órából szépen lassan lefelé félórával csökkentsük le és így érjük el a 12 órás világítást.PL:2Nap 17:30-2Nap17:00-2Nap16:30-2napig16:00 és így tovább. (persze ez jó néhány napot elvesz,de így nem kerül stressz helyzetbe a nővény és nem nyúlik meg!) ha további kérdésed van,szívesen válaszolok..

WhiteWidow - 2016-05-11 - 22:25:27

Lámpa

Szia HPS izzókat ajánlom leginkább,igaz hűteni kell,de megéri! és ha lehet a teljes színspektrummal rendelkezzen,ez azért jó,mert nem kell MH izzókat venni...ez az izzó jó a növekedési szakaszhoz és jó a virágzási szakaszhoz is ! én a 400w-osat ajánlom de ha nagyobb teljesítményre vágysz,semmikép sem vegyél 1000w-os izzót...vegyél 2x600w-os HPS izzót!.. hozzá vegyél egy Cool Tube-t reflektorral ! és ezt a lámpát a növénytől 30-45 cm-re kell rakni hogy nehogy megégjen.És mindig ellenőrizd hogy nem e melegek a legfelső levelek.. ha melegek akkor érdemes feljebb rakni a biztonság érdekében. Ez az izzó rendelkezik kék és piros fénnyel ami neki tökéletes.Még amit ajánlok az egy Led Lámpa 300-500w-os elég bőven 1-2 négyzetméterre.Ezeket a Led lámpákat érdemes külföldről rendelni ugyanis Magyarországon nem nagyon találsz nővénytermesztésre alkalmas lámpákat,ha meg igen akkor K*rva drágán..Ebay-ról megrendeled 30 000-ért ami igen is olcsó ahhoz képest,hogy múltkor néztem az itthoni árat és 300 000-volt egy minőségi lámpának sem mondható termék...(a Led Lámpa sokáig kitart és rendelkezik Hűtőelektronikávval,persze ha olyat választasz,és ne minden esetben de állítólag energia takarékosak...Igen használtam egyet bár azt nem cannabisra használtam hanem másnővényre.. de nem látszott meg a villanyszámlán hogy energiatakarékos lenne,pedig felvolt tüntetve a leírásban..Egyébként meg nagyon megszerettem,már 2 éve megvan semmi baja..bár csak csíráztatáshoz használom ...)Remélem sokat segíthettem,ha van még kérdésed szívesen válaszolok rá.Szia

ganjasmoker - 2016-03-12 - 20:02:47

..

Honnan érdemes magot venni ?

WhiteWidow - 2016-05-11 - 21:54:32

Vásárlás

Bécs(Ausztria) SeedBank(......) Minden esetre ne Hollandiából rendelj,alaposabban átvizsgálják a csomagot. (Mielőtt megrendeled nézd meg hogy hol is helyezkedik el a bolt,ha csak nem vagy jó földrajzból:D Egyáltalán nem rossz indulatból írtam,csak majd nem Hollandiából rendeltem..félre néztem..) de még van csomó bolt,csak nem mindegyik szállít Magyarországra.És van ahol ugyan az a fajta 50 euró és van ahol 25 euró.Remélem segíthettem.Ha további kérdésed van szívesen válaszolok! írj nyugodtan.

WhiteWidow - 2016-05-11 - 22:01:52

Mag

Amilyen magot ajánlok benti,kinti termesztésre az a White Widow,Ak 47,Crystal Candy,Cream Mandarine F1 Fast Version,Chronic,Sweet Skunk F1,Dutch Dragon,,Big Bud ezek a jó fajta Marihuánák.(persze kinek mi a szíve vágya.. )

Attius - 2016-03-31 - 17:19:28

Kontaktot keresek

Sziasztok, nemrég regeltem az oldalra, respect érte. Sokat olvastam a napokban, szinte minden témában. Nem igazán látok nagy aktivitást az oldalon. Úgy értem cikkek jönnek, de hozzászólás alig.
Engem kertészkedés érdekelne, de lehet itt valakivel priviben dumcsizni kicsit erről? Előre is köszi ha valaki jelentkezik.

WhiteWidow - 2016-05-11 - 21:33:03

szia szívesen segítek !!!

szia szívesen segítek !!!

Rylie - 2016-04-28 - 20:14:57

Hali.

Engem az érdekelne, hogy lehet e a már szárított növény magját csiráztatni, vagy inkább kell egy normál magot szerezni.

ladykush - 2016-05-07 - 12:38:47

y

hali :)
en mar csiraztattam szaritott noveny magjabol, sot ki is nott de az nem lesz olyan jo mint egy eredeti magbol....

ladykush - 2016-05-07 - 12:43:20

heeelp

haliho! :)

van itt valaki aki tudna segiteni egy kezdonek? :D iden lesznek az elso lanyaim.. es jol jonne egy-ket tanacs/tipp gerillahoz :)

Sinsemilla79 - 2016-05-21 - 19:46:57

Gerilla

Ladykush!
Szia! kérdezz konkrétan! A vad riasztást mindenképp old meg és csigák ellen is védekezned kell!Alaposan nézz körül mielőtt oda mész a kerthez!telefont ne vigyél vagy ha igen néma legyen.Jól válaszd ki a helyett érje a nap min 8 órát, szeptemberben is amikor már alacsonyan van a nap!rovar ölő is fog kelleni!Kérdezz! segítek:)