Kertészeknek

szerző: CK

Egyszemélyes innováció

A nedves levegőre épül az új Aeroponik-rendszer

2013-07-02

A nürnbergi telephelyű céget 2012-ben Bajor Innovációs Díjra jelölték, ennek ellenére sok grow-shopnál ellenállásba ütközött, amikor a cégalapító látogatást szeretett volna tenni náluk. Néhányan civil rendőrökre gyanakodtak, ezért visszautasították. Egy bajor ember egy új termesztőrendszer kifejlesztője? Itt valami nem stimmel...


Olvass tovább
szerző: CK

Family Farms 2

Miként műveljük a hidropónikát?

2012-11-20

A hidropónika egyáltalán nem nehéz: ezt már a kezdeteknél észre fogod venni. Van néhány lényegi elvárás, ami meghatározza a sikert vagy a kudarcot zárt közegben, történjen a termesztés földben vagy hidroponikus közegben. Ilyen a hőmérséklet, a szellőzés, a páratartalom, a biológiai védelem és tisztaság. Természetesen, ha nincs elegendő napfény, akkor azt speciális világítással kell pótolni. Kifejezetten a hidropónika esetében további két paraméter van még: az EC és a pH.


Olvass tovább
szerző: CK

Family Farms

Családi gazdaság és független önellátás

2012-09-20

A családi farm technika nem igazán új koncepció. Az emberek amint felfedezték az étel termesztésének a lehetőségét a család vagy a klán számára, létrehozták az első családi farmokat. Az ősidőktől fogva minden civilizáció megtermelte a legszükségesebb élelmiszereket önmaga fenntartására: először agavét, kukoricát és babot, majd gabonát, zöldséget és gyümölcsöt.


Olvass tovább
szerző: CK

Hidropónika szeminárium

2010-11-03

A growshopok meghívására érkezett Budapestre a General Hydroponics Europe képviseletében Noucetta Kehdi és William Texier, hogy egy néhány órás előadás során elmélyítsék a hazai forgalmazók tudását a hidroponikus termesztésről, valamint a különféle tápoldatok működéséről és hatékonyságáról.


Olvass tovább
szerző: Siglinde Winkler

Vízszállítás Felfelé

Logisztika a növényekben

2010-06-04

A víz és a feloldott sók behatolnak a gyökérbe, felé áramlanak. A felfelé haladó folyadékok a szárban gyűlnek össze, útjuk onnan vezet tovább a levelekbe. Ezúttal a növényekben zajló tápanyag-szállítási folyamatokért felelős, különös logisztikai rendszer részleteit és külső hatásokra adott válaszait vizsgáljuk meg cikksorozatunk immár hatodik részében.


Olvass tovább
szerző: CK

Szárítás és érlelés

2010-05-28

A megfelelően szárított és érlelt kannabisz a legpotensebb THC-tartalmú végtermékhez vezet. Ellenkező esetben a hatás lényegesen csökken. Egy adott növény THC-tartalma elsősorban a genetikájától függ. A megfelelő szárítás és érlelés a genetikailag lehető legmagasabb THC-tartalom megőrzésében segít, nem pedig a hatás fokozásában. Egy kevés háttérinformáció arról, hogy mi történik a learatott növényen belül és kívül segíthet megérteni, miért fontos a megfelelő szárítás és érlelés a jó minőségű fűnél.


Olvass tovább
szerző: Siglinde Winkler

Növényeink etetése

A víz- és tápanyagfelvétel mechanizmusáról

2010-04-02

Decemberi számunkban részletesen foglalkoztunk a gyökérrendszerrel, illetve annak felépítésével. Ezúttal azt vizsgáljuk, hogy a növény miként veszi fel a termőközegből a vizet, s vele együtt a tápanyagokat. Bár a folyamat rendkívül egyszerű, mégis számos tényezőre oda kell figyelnünk ahhoz, hogy egészséges növényeket nevelhessünk.
 


Olvass tovább
szerző: Jorge Cervantes

Vízellátás kültéren

Hogyan gondozzuk a kiscsajokat

2010-04-02

Növénygondozásra számos stratégia létezik kültéren is. A legegyszerűbb az „el a kezekkel” megközelítés. A dolog rém egyszerű. Ültesd el a kiscsajokat, nézz rájuk szépen egyszer-kétszer, majd takarítsd be a termést. Néhány trükköt azért megosztunk még veled.
 


Olvass tovább
szerző: Siglinde Winkler

A nagy áttörés

Víz- és tápanyagszállítás a növényekben

2010-04-02

A növények folyamatosan veszik fel a vizet és a trágyát a talajból, hogy leveleikhez szállítsák őket. A fény segítségével a szervetlen sók bioaktív molekulákká alakulnak, melyek a növény minden részébe eljutnak. Ez maga a növény belső szállítási rendszere. A víz tehát a leveleken keresztül történő párolgás miatt felszívódik a gyökereken át, s lévén ez egy passzív folyamat, a növény nem veszít energiát vele.
 


Olvass tovább
szerző: Jorge Cervantes

Ismerd fel a hímet

2010-04-02

A kendernek is, mint sok más növénynek szüksége van virágzásra és magtermelésre, hogy sikeresen véghezvigye éves életciklusát. A marihuána kétlaki növény, mely vagy hím- vagy nőivarú virágokkal rendelkezik. Mindemellett hermafrodita, azaz egyben hím- és nővirágokkal rendelkezők is előfordulhatnak.
 


Olvass tovább