Kertészek virágkora

Kannabiszklubok nemsokára Ausztriában is?

Willi Wallner 55 éves, kannabisszal kezelt páciens Salzburg környékén él, és igencsak elégedetlen az aktuális helyzettel Ausztriában, legalábbis ami a kannabisz használatának szabályozását illeti. Ezért aztán szövetkezett néhány hasonló gondolkodású polgártársával, és Salzburgban megalakították Ausztria első Cannabis Social Clubját (CSC).

Cannabis Kultusz: Nem tudtunk róla, hogy van lehetőség Ausztriában CSC-ket alapítani és üzemeltetni.

Willi Wallner: Az alapítás és az üzemeltetés két teljesen külön dolog, mi egyik lépést tesszük a másik után. Az én betegségtörténetem bizonyíték arra, hogy még rengeteg a tennivaló, ezért kapcsolatba léptem a Legalize! Europe-pal, és konkrét javaslatot tettem annak érdekében, hogy történjen már Salzburgban valami. Azt mondtam, legjobb lenne, ha egy CSC-t lehetne létrehozni; érdekesnek találták az ötletemet, aztán ment minden a maga útján: elkészült a CSC alapszabálya, és megalapítottuk az egyesületet. Salzburgban elég könnyű dolgunk volt, Linzben egy hasonló egyesület alapítását nem engedélyezték a helyi hatóságok, pedig ugyanazt az alapszabályzatot alkalmaztuk volna. Már ebből is látszik, hogy Ausztria nem mindenben egységes.

CK: Hogyan kommunikáltok a nyilvánosság felé, hogy a CSC-t a megalapítás után valóban üzemeltetni tudjátok?

WW: Először is minden lehetőséget megragadok, hogy interjúkban beszélhessek a céljainkról, másodsorban pedig megpróbálom összehozni a hasonló gondolkodású embereket, ezért is rendezzük meg Salzburgban a Kenderkiránduló Napot a GMM keretein belül. Ezenkívül tudatosan készülünk a megnyitásra, aktivisták, orvosok, kannabisszal kezelt páciensek informálják folyamatosan a helyi nyilvánosságot. Ez alatt a három-hat hónapig tartó fázis alatt 30-40 aktivista, orvos vesz részt a munkában, meghívjuk a sajtó, a hivatalok és a rendőrség képviselőit, így azt reméljük, a gondos előkészítés lehetővé teszi, hogy olyan tartalmú kérvényt nyújtsunk be, amivel egyúttal a zöldek által is támogatott modellkísérletben is részt veszünk. Ezután remélhetőleg mindenki felismeri majd, milyen nagy szükség van egy gyógyászati kannabisz klubra Salzburgban, és reméljük, hogy a hatóságok is engedélyezik a működést.

CK: Milyen konkrét lépéseket tettetek már meg ezen az úton?

WW: Megtaláltuk az alkalmas helyszínt, melyet három hónap alatt felújítanánk, majd egy évre bérbe vennénk. A konkrét koncepció és az üzleti terv még hiányzik, csak ezek után lehet belevágni. Én magam és mások is már rengeteg időt és pénzt fektettünk ebbe az ügybe. Amit mi itt létre szeretnénk hozni, az nem olyan teljesen átlagos CSC, mint amilyenek működnek például Spanyolországban (Minden gond nélkül, osztrákok és németek által is működtetve – A Szerk.). Mi elsősorban a kannabisszal kezelt emberek érdekeit tartjuk szem előtt, tehát mindig a törvény adta keretek közt kell maradnunk, hiszen senki sem akarja, hogy egy súlyos betegség mellé még meg is büntessék. Ha a mi CSC-nk már annyira stabilan áll a lábán, amennyire ehhez szükséges, mindenki eljöhet hozzánk, és részletesen elmagyarázzuk, miként működik az egész rendszer, vagy hogyan lehet taggá válni.

CK: Aztán hogyan tovább?

WW: Egy konkrét menetrend alapján dolgozunk, melyet a Legalize! EU támogat, és figyelemmel kísér, ami azt is jelenti, hogy egyúttal megpróbálunk egy nagyjából mindenhol (Az EU olyan államaira gondol, ahol komolyan veszik a polgárok jogait – A Szerk.) működtethető modellt megalkotni. Ehhez szakrészlegeket, munkacsoportokat, struktúrát alakítunk ki, és megkíséreljük itt Salzburgban az első CSC-t be is indítani. A következő lépés Bécs és így tovább a többi nagyváros és tartomány. Ebben az a szép, hogy mindannyian kapcsolatban állunk egymással, így a modell újra és újra használható, nem utolsósorban folyamatosan alakítható, tökéletesíthető. Én azt gondolom, hogy ez a helyes út. Erős közösséget kell alkotnunk, amelyben mindenki mindenkit támogat.

Megosztom...