Küldjetek le gandzsát és guminőt!

Az egyiptomi események óta már el is felejtettük, hogy pár hónappal ezelőtt még egy csapat chilei bányászért izgult a világ. A tudósításokból úgy tudtuk, hogy a föld alatt rekedt szerencsétlenek példásan viselték a kényszerrabságot és leginkább a szeretteikre vágytak. Ezt a képet árnyalja, pontosabban valóságszagúbbá teszi az a hamarosan megjelenő könyv, amely a bányászsors mélyebb bugyraiba is beavatja a nyájas olvasót.

Arra még talán a rövidtávú memóriájuk megsemmisítésén fáradhatatlanul dolgozó hírfigyelők is emlékeznek, hogy a kimenekített bányászok már a bunkerükben megállapodtak, hogy szabadulásuk után hallgatni fognak fogságuk első időszakáról, amikor még a felmentő sereg nem lépett kapcsolatba velük. Úgy tűnik, hogy a New York Times újságírójának jóvoltából e periódus megismerése nélkül is lesz min csámcsogni, hiszen Jonathan Franklin hamarosan megjelenő 33 Men című könyvében nem mulasztotta el megemlíteni az önhibán kívül fogságba esett férfiak leghőbb vágyait.

Mit szépítsünk, bányászaink a sex & drugs & rock’n’roll szentháromság első két elemét konkrét kérésekben fogalmazták meg a mentőcsapat és a családtagok számára. A két ősi antidepresszáns marihuána és – jobb híján, egy együtt érző felajánló nyomán – guminő képében került fel a kívánságlistára. Előbbit a családfő lelki egészségért aggódó hozzátartozók még csak-csak lecsempészték, de a felfújható szeretővel már nem volt ilyen egyszerű a helyzet. A bányászok ugyan már kidolgozták a légyott egyismeretlenes egyenletét, melyben a higiénia kérdését óvszer használatával gondolták áthidalni, azonban a bányászokkal kommunikáló orvos ellentmondást nem tűrve kijelentette, hogy vagy mindenki kap egy gumizsuzsit, vagy senki, különben még egyesek féltékenyek lesznek. Aki esetleg meglepődne az orvosi szakvéleményen, azt emlékeztetnénk, hogy a romantikus szappanoperák földjén járunk! És minthogy a felajánló „mindössze” 10 plasztik-kisasszonnyal rendelkezett, az élmény végül kétdimenziósra redukálódott: a bányászoknak dögös gumimacák helyett be kellett érniük néhány pornóújsággal.

Készlethiány miatt a gandzsa is feszültségforrássá vált békepipa helyett. Az egyik vájár kiábrándultan mesélte el, hogy az az öt fiatalember, aki a közös „ürítés” után mindig csillogó szemekkel tért vissza, sosem kínálta meg őt a spanglival és a dekket is mindhiába kereste.

Akkor mi is a tanulság? Ha bányászni mész, mindig legyen nálad némi füstölnivaló és egy guminő?

Hozzászólások

Új hozzászólás