Kultúrák találkozása

Költözik a Cökxpôn Cafe Theater

A Cökxpôn Gulácsy Lajos festőművész mesebeli világában, Na’Conxypanban egy cukrászda-panzió, ahol a szereplők találkozhatnak egymással. A valóságban a Cökxpôn Cafe Theater egy olyan hely Budapesten, ahol a kultúrakedvelő közönség tagjai találkozhatnak egymással. Az elmúlt évtized a művészet, és kultúratámogatás, a maradandó, időtálló értékek létrehozásával telt. Az alkotóközösség szemlélete mit sem változott, a helyszín azonban igen. Júniustól új helyen, új külsővel, de a régi tartalommal várja kultúrakedvelő vendégeit a Cöki.

Cannabis Kultusz: Mióta is vagytok itt a Borároson, volt egyáltalán korábban állandó helyetek?

Cserepes Panni: Öt éve vagyunk itt, és ez az első fix legális helyünk. Előtte, egyrészt zenészeket, alkotókat összefogva, különböző ipari helyszíneken vertünk tábort, másrészt mint „vándor” fesztivál találtunk ideiglenes otthonokra, pl. a Trafóban, ami az anyaintézményünk volt. Elindított, támogatott minket, és több éven át helyet adott a programjainknak. Majd a Fonóban, a Millenárison, a Bárkában, az Almássy Téri Szabadidő Központban, az Ozora Fesztiválon stb.

CK: A koncepció mindig változatlan volt, művészi önmegvalósítás és kultúratámogatás?

CSP: Nem tudtunk minden kompromisszumtól távol maradni. Az elején úgy indult, kizárólag a fesztivál nyomdokain, hogy csak pszichedelikus zene szólt, és a cipőlevétel kötelező volt. Sajnos hamar kiderült, hogy egy fesztivál egész más, mint egy állandó hely, ahol a hónap minden napján közönséget kell szervezni a fennmaradás érdekében. Beengedtünk lassan minden stílust, amire igény volt a fiatalok körében (alter, rock, hip- hop, jazz, blues stb.), és bár hangulatban megmaradtunk a textileknél, szőnyegnél és párnáknál, a cipőlevételt beszüntettük, és kialakítottunk hagyományos székes-asztalos teret is. Így változott a név is Cökxpôn Ambient Caféból Cökxpôn Cafe Theaterre. Természetesen megmaradtak az ambientes, jobbára kísérleti jellegű programok, de nem kizárólagosan. Szigorúan pszichedelikusnak szerencsére megmaradhatott fesztiválhelyszínünk a Szigeten.

CK: Mi az elmúlt évek és a Boráros téri helyszín legfontosabb tapasztalata számotokra?

CSP: Van anyagi és van missziós oldala a dolgoknak, amelyek bár nincsenek támogatói viszonyban, nem teljesen mondanak ellent. Egy állandó hely üzemeltetése baromi sok pénz, és ezért az ember kénytelen kompromisszumokat kötni. Ugyanakkor ez a kompromisszum összefügg a fiatalok igényeivel. Ma már nem olyan nagyszámú az a nyitott, kísérletező fiatalokból álló réteg, hogy eltartana egy olyan helyet, ami csak progresszív kulturális célokat lát el. Egyrészt amikor mi voltunk 20 évesek, még nem volt ennyi hely, ennyi program, ezért koncentráltabban jelentünk meg. Könnyebb volt alternatívnak, progresszívnak lenni, és odavonzani az „absztraktabb arcokat”. Ma már sok minden van sok helyen, lehet válogatni, ami nagyon tagolja a közösséget és persze a forrásaikat is. Másrészt nekünk még fontos volt, hogy kitűnjünk a többiek közül, hogy felvállaljuk a másságunkat, ráadásul a nagy elektronikus zenei robbanás gyerekei voltunk. Ma már mindenhonnan az a zene folyik, ami akkor kuriózum volt, és ha van is közte új és különleges, nehéz kiszűrni, észrevenni. És hát minek is bajlódnának vele, hisz szabadság van, nincs mi ellen lázadni. Bár lehet, hogy lassan megint lesz…

CK: Az új helyszín, az új környezet új lehetőségeket is tartogat? Mennyiben lesz más, mi az, ami biztos változik a Cökiben a költözés után?

CSP: Ha összejön az a hely, amivel jelenleg szerződéskötés előtt állunk, akkor egy magasabb színvonalú környezetben kell majd egészen új elvárásoknak megfelelnünk. Lesz például melegkonyha, ezért az étterem lesz az egyik új, fő tartalmi és arculati elem. A koncertterem kicsit kisebb lesz, de reméljük, csak egy időre, és tudunk majd terjeszkedni a szóban forgó alkotóház épületén belül.

CK: És mi az, amin biztosan nem változtattok?

CSP: A hangulat, a csapat, az alkotók, a program, a tanfolyamok, minden marad, csak kicsit átlényegül, ami, reméljük, közösen, a ház és a vendégek elképzelései szerint fog megtörténni.

CK: Rendszeres vendégei, alkotói vagytok a nyári fesztiváloknak, idén is kivonultok kicsit a Belvárosból?

CSP: A Sziget fesztiválon, augusztus 8-tól 12-ig, a szokásos helyen, a Cökxpôn sátorban, mintegy 1000 m2 chill-out zone-t alakítunk ki, ahol nonstop teázó, chill shop, tanfolyamok, látvány és persze dj-k, live actek, és nonstop zene várja a vendégeket.

A Cökxpôn RestArt nyitófesztiválja június 22-én és 23-án lesz a Horánszky utca 5. szám alatt, ingyenes programokkal! Bővebb infót a Cöki Facebook oldalán találsz.

Megosztom...