Las Vegas is füstbe borulhat

Július elsején Washington, Colorado, Oregon és Alaszka után ötödik államként Nevadára is ráköszöntött a kannabiszlegalizáció. Ahogy az már lenni szokott, az első fűboltok előtt hatalmas népünnepélyt tartottak a kenderbarátok, DJ-kkel és büfékocsikkal, akik végre legálisan vásárolhatták meg kedvenc fajtáikat.

Nevada lépett elsőként azon államok sorába, ahol tavaly novemberben szavazták meg a legalizációt. Kaliforniában, Massachusettsben és Maine-ben még várni kell arra, hogy a törvény életbe lépjen, és megjelenjenek az első fűboltok. A bő fél év alatti hatályba állás jóval gyorsabb annál, amit korábban Coloradóban vagy pláne Washingtonban láthattunk, ami arra utalhat, hogy bátran lehet követni a legalizáló államok gyakorlatát. Ennek megfelelően a konkrét szabályozásban kevés újdonságot találni az eddig ismert elemekhez képest. Mostantól a 21 évnél idősebbek naponta egy uncia, azaz 28 gramm kannabiszt vásárolhatnak a nevadai fűboltokban és automatákban. A törvény a virágzaton kívül más megjelenési formákra is kitér, így például 1/8 unciát lehet egy nap vásárolni az olyan koncentrátumokból, mint például az olaj vagy az Európában kevésbé ismert shatter és wax. Fiatalkorúak számára továbbra is tiltott lesz a fogyasztás és a vásárlás, illetve a hatás alatti járművezetést is szigorúan szankcionálják. Kifejezetten magas, 34%-os adót vetnek ki a kannabiszra, amiből az állam a következő két évben 70 millió dollárt tervez fordítani oktatásra. Az adó mértéke kevesebb lesz a gyógyászati felhasználóknak, hogy olcsóbban hozzájuthassanak gyógyszerükhöz. A törvény egyik érdekessége, amit más államban eddig nem láthattunk, hogy egy ideiglenes bírósági döntés értelmében az alkohol-nagykereskedők jogosultságot kapnak a kannabisz szállítására a termesztőtől a kiskereskedőig. Ez idővel nyilvánvalóan változni fog, hiszen az alkohol és a kannabisz láthatóan más utakon járnak Nevadában.

Akik abban bíztak, hogy ezentúl bátran televapózhatják Las Vegas kaszinóit, azoknak csalódniuk kell: a fűhasználat a fogyasztók otthonára korlátozódik. Ezt sokan joggal fájlalhatják, hiszen a nevadai kannabisztörvény számos elemében az alkoholszabályozást követi, azonban a Nevadai Szerencsejáték Bizottság és Szabályozó Testület elutasította, hogy kannabiszt fogyaszthassanak a kaszinókban. Döntésüket alapvetően a szövetségi tilalomra alapozták, és vélhetően a Trump-adminisztráció bajszát se szeretnék húzogatni. Ennek következtében továbbra sem lehet Raoul Duke módjára látogatni a játékbarlangokat, bár ha valaki kifejezetten erre vágyik, a hotelben elfogyasztott süti megoldást nyújthat problémájára. A nevadai eladások valószínűleg így is túl fogják szárnyalni a coloradói és a washingtoni számokat, már csak azért is, mert évente 42 millió turista látogat el Las Vegasba, és ha a kaszinókban nem is, máshol lehetőségük lesz a kannabisz élvezetére. A fűfogyasztást toleráló bárok létesítését egyelőre elutasították, de 2019-ben felülvizsgálják ezt a jogszabályrészt, így elképzelhető, hogy a későbbiekben már fűbarát pubok is üzemelhetnek. Igény biztosan lesz rá, hiszen a szabályozás kidolgozóinak kalkulációi alapján a vásárlók több mint 60%-a turista, akik nem biztos, hogy mind a hotelszobájuk magányában hódolnának a marihuána élvezetének. Mindazonáltal a turizmus nem ugorhat rá ész nélkül a promócióra. A törvény tiltja, hogy a kannabiszt bármilyen módon reklámozzák a rádió- és a tévéadók, amennyiben a közönség vélhetően legalább 30%-a 21 év alatti.

Megosztom...