Lefejezett gombák

Az már biztos, hogy legálisan senkinek sem visz pszilocibin tartalmú „varázsgombát” a Mikulás, még Hollandiában sem; december elsejétől betiltják a hallucinogén hatóanyagú gomba termesztését. Eddig az úgynevezett SmartShopokban még hozzá lehetett jutni a friss, csírázó csemegéhez, a szárított pszilocibin gomba kereskedelme már régóta tilos volt.

Noha alig néhány incidens, baleset köthető a gombákhoz, ráadásul többségükben nem is lehetett egyértelműen bizonyítani, hogy a szer hatása miatt következtek be, a holland kormány szerint fogyasztásuk „kiszámíthatatlan, veszélyekkel teli magatartást válthat ki”.
A gombatermelők azzal érveltek a kabinet terve ellen, hogy a tilalom a feketepiacnak kedvez, a kereskedők pedig arra hivatkoztak, hogy az elmúlt 15 évben „nem okozott problémát” a hallucinogén gombák árusítása. Ezzel szemben az egészségügyi tárca az elmúlt években több halálesetet is összefüggésbe hozott a gomba kiszámíthatatlan hatásával.
Azt senki sem említi ilyenkor, hogy a balesetet szenvedők a gomba mellett alkoholt is fogyasztottak, noha a kettő együttes veszélyére mindig felhívtuk a vásárlók figyelmét – mondta egy kereskedő a bejelentéssel kapcsolatban.
Mások attól tartanak, hogy a tiltás miatt a dílerek szárított gombákat vagy LSD-t árulnak majd a gyanútlan turistáknak, akik ily módon ráadásul semmiféle használati utasítást sem kapnak.

Megosztom...