Legális fű kamaszoknak?

Hiába figyeljük árgus szemekkel a kenderpolitika változásait, minket is váratlanul ért az ausztrál kezdeményezés, mely olyannyira dekriminalizálná a fűfogyasztást, hogy a gandzsa fogyasztását és értékesítését is törvényes mederbe terelné.

A Melbourne-i Egyetem orvostudományi karának korábbi dékánját, az Ausztrál Gyógyászati Szövetség (AMA) tagjait és további prominens ausztrálokat tömörítő csoport ajánlása dekriminalizálná a kannabiszt és az ecstasyt már 16 éves kortól abban az esetben, ha a fogyasztók hajlandóak regisztrálni magukat egy bizalmasan kezelt listán. Ezek a használók engedéllyel rendelkező termesztőktől és vegyészektől szerezhetnék be a legálissá tett szereket. A javaslat szükségességét az elhibázott drogtilalommal indokolják, ami bűnözők kezébe adta a drogpiacot, akik életkorra való tekintet és minőség-ellenőrzés nélkül terítik a különböző szereket kicsiknek és nagyoknak. Az AMA Victoria állambeli vezetője úgy gondolja, eljött az ideje a tény alapú drogpolitika bevezetésének: „Nem engedhetjük, hogy a drogpolitikát az előítéletek irányítsák az országunkban. Nagyon fontos, hogy a tényekre koncentráljunk ebben az ügyben, és ne váljunk szűklátókörűvé a drogprobléma társadalmi szempontból legüdvösebb megoldásaival szemben” – nyilatkozta.

Az indítvány megadóztatná a forgalmat, és az új piaci szereplők „nehezen beszerezhető, de könnyen elveszíthető” engedély birtokában termeszthetnék és értékesíthetnék a kannabiszt. A marihuána dobozán nem lehetne dizájn, viszont kötelezően rákerülne egy egészségügyi figyelmeztetés, a cigarettásdobozok mintájára. Kannabiszt szintén a dohányhoz hasonlóan a szükséges életkor igazolásával lehetne vásárolni. „Bármely objektív értékelés szerint a rendőrségi intézkedések csak minimális hatást gyakorolnak a kábítószer-kereskedelemre és az illegális drogok hozzáférhetőségére” – érvel egy a csoporthoz csatlakozó exrendőr.

Ha az indítvány készítői tényleg komolyan gondolják a tudományos evidenciák fontosságát, akkor felhívnánk a figyelmüket arra az aprócska tényre, hogy a kamaszkori füvezés később mentális problémákat okozhat, így a korhatárt érdemes lenne feltornázni minimum 18 évre.

Megosztom...