Legalizáció bétamód

Röviddel a start előtt nincs végleges szabályzat

Miközben a szövetségi kormány még mindig próbál úgy tenni, mintha a két állam legalizációja csak egy rossz álom lenne, a marihuánakereskedelem szabályrendszere gőzerővel alakul. A kidolgozók bíznak benne, hogy modelljüket a közeljövőben legalizáló államok is alkalmazni tudják – mert hogy vannak új jelentkezők a láthatáron.

Barack Obama és az USA drogcárja minden interjúban igyekszik kerülni a kérdést, hogy a szövetségi tilalom vajon továbbra is vonatkozik-e a legalizáló államokra is. Sokáig már nem lehet megtagadni a konkrét választ, hiszen Washington állam törvényalkotói iránymutatást várnak a szövetségi államtól azzal kapcsolatban, hogy miként alakítsák ki a rekreációs kannabiszipar szabályzatait, hogy ne lehessen törvényellenességre hivatkozva lelőni a rendszert.

A modellek tervezése

Chris Marr, a Szeszesital Ellenőrző Testület egyik, kenderszabályozással megbízott tagja elmondta, hogy az USA Igazságügyi Minisztériuma eddig csak igen gyér útmutatást nyújtott arról, hogyan is nézne ki a fűellenes szövetségi állam számára is elfogadható rendszer. Ez pedig több mint felelőtlenség, hiszen Washington szabályozása iránymutató lesz a jövőben legalizáló államok számára, úgyhogy minimum információkat kéne
gyűjteniük a modell kidolgozásához, mert a terv szerint jövőre már meg kell nyílniuk az első marihuánaboltoknak. „Az emberek odakint azt gondolják, hogy csendben már zajlik a monitorozás és az információgyűjtés, de én úgy látom, hogy a szövetségi kormány egyáltalán nem foglalkozik a feladattal” – panaszolta Marr. Mindeközben, a külső inputok hiánya ellenére, állami szinten rendületlenül folyik a szabályozási modell tervezése Washingtonban. Július elején elvetették az ötletet, mely szerint az államban értékesített kannabisztermékeken a Washington állam zöld ikonjába helyezett marihuánalevél lett volna a logó. Az indok röviden az, hogy a végeredmény túl jól nézett ki, és elkerülhetetlen lett volna, hogy rövid idő alatt megjelenjen pólókon és matricákon, amit a fiatalkorúak is bármikor láthatnak. Másrészt a logó azt az üzenetet közvetítette volna, hogy Washington az USA marihuánaállama, ami bár részint igaz, sokak szerint túlzás. Az új verzió vélhetőleg vissza fog térni a klasszikus kenderlevélhez, az állam megjelenítése nélkül. Ennél jóval fontosabb változás viszont, hogy az új szabályozás engedélyezi a kültéri kannabisztermesztést is, amennyiben a kertész gondoskodik az ültetvény körbekerítéséről és biztonsági kamerával, valamint riasztórendszerrel való védelméről. A módosított szabályozás rendelkezik az extraktumok maximális koncentrációjáról (80% THC), minimális áráról és a személyes felhasználásra birtoklás maximális mennyiségéről. Korábban felmerült e termékek tiltása, ám a tanács tagjai úgy vélték, hogy ezzel csak a feketepiacra szorítanák a koncentrátumokat, melyekre számos gyógyászati páciens van rászorulva. Colorado szintén július elején ismertette ideiglenes szabályozási tervezetét arról, hogyan is fog kinézni a 2014 januárjában induló legális marihuánakereskedelem modellje. A rendelkezések között szerepel, hogy el kell zárni a fiatalkorúaktól azokat a gyógyászati marihuána boltokat, ahol rekreációs célra is szeretnének forgalmazni kannabiszt, valamint szó esik a gyerekbiztos csomagolás kinézetének előírásáról és egy még megtervezésre váró univerzális jelről, amely egyértelműsíti, hogy a csomagolás marihuánát, vagy marihuána alapú készítményt tartalmaz. Az ideiglenes szabályzat előre jelzi, hogy további előírások várhatók a reklámozással, az egészségvédelemmel, a címkézéssel, a teszteléssel és a leltározási körülményekkel kapcsolatosan. Kevés egyelőre a konkrétum az egyik fő kérdésről, hogy miként korlátozzák majd az államközi magkereskedelmet.

Új jelentkező

Ám nemcsak a szabályozás végleges előírásaiért lehet már idén izgulni, hanem egy újabb legalizációs szavazás kimeneteléért is. Portland kezdeményezésére Maine állam lakói novemberben fognak dönteni arról, hogy Coloradóhoz és Washingtonhoz hasonlóan szeretnék-e bevezetni a marihuána legális forgalmazását. Az előterjesztés szerint itt is csak 21 év fölöttiek számára lehetne kannabiszt értékesíteni, és a személyes fogyasztás céljából birtoklás maximuma 2,5 uncia (körülbelül 70 gramm) lenne, ami a jelenlegi dekriminalizációs rendszerben a csekély mennyiség legteteje. Portland civil szervezetei és aktivistái a szavazásra bocsátáshoz szükséges 1500 aláírás közel kétszeresét gyűjtötték össze, amit átnyújtottak a Városi Tanácsnak. A tanács 5-1 arányban arról határozott, hogy a kérdést november 5-én szavazásra bocsátja. Félreértés ne essék: az egyetlen ellenszavazó a tanács legnagyobb legalizátora, ő a törvény azonnali beiktatását szorgalmazta! Ha a szavazók a legalizáció mellett döntenek, akkor a marihuánafogyasztást szigorú keretek közé szorítják, így például nem lehet majd nyilvános közterületen – például iskolák és tömegközlekedési megállók közelében – kannabiszt fogyasztani, és a főbérlők a tulajdonukban lévő lakásokban is megtilthatják a használatot. Maine-ben jelenleg is működik gyógyászati marihuána program, és a dekriminalizáció értelmében legfeljebb 2,5 uncia kannabisz birtoklását maximum 600 dollár bírsággal rendeli büntetni a törvény.

Ha kíváncsi vagy, hogy a legalizációs hullám időszakában miként alakul a kábítószer-birtoklás miatt letartóztatottak aránya, illetve hogy a marihuánát használó fehérek, feketék és latinok azonos elbírálás alá kerülnek-e, akkor olvasd el a cikk folytatását a CK Magazin 2013/4. augusztusi számában!

Megosztom...