Local Marijuana March

A politika lenyúlta a bulit

Három évet kellett várni, hogy a 2010-es, rendőri igazoltatásba fulladt GMM (Global Marijuana March) után Budapest kenderaktivistái megrázzák magukat, hogy ismét arccal és programmal álljanak ki a marihuánát tiltó törvények ellen. Ezúttal nem a rendőrség hozzáállása, hanem a közöny és az aktuálpolitika bizonyult a legnagyobb kihívásnak.

Több szempontból is eltért a budapesti rendezvény a GMM-ek nemzetközi vonalától: egyrészt az eseményt nem május első hétvégéjére, hanem április 20-ra, a neves 420 gandzsaünnepre időzítették, másrészt a magyar GMM hagyományosan nem vonulás, hanem frontális előadás formában zajlott – ezúttal kisszámú hallgatóság előtt, zenei kíséret nélkül. A low budget szervezés fő oka, hogy a korábbi GMM-ekkel ellentétben a mostani megmozdulást nem az azóta jobblétre szenderült Kendermag Egyesület, hanem a területen még újonc Kalózpárt Drogpolitikai Munkacsoportja szervezte. Bár a facebookon bő 350 ember jelezte érkezését, a helyszínre érve egy mindössze 20-25 fős csoportot találtunk a Deák téri bazársor pavilonjai mögött, akik a készenléti rendőrökkel és a média tudósítóival együtt várták a szervezők üzenetét. A bizarr látvány alapján egyértelműnek tűnt, hogy az indokolatlan számban kivezényelt rendőrök és a Hír TV-s kamerák sok érdeklődőt elriasztottak, hiszen valljuk be, ez nem az a közeg, ahol az ember oldottan beszélget a marihuána lehetséges szabályozási formáiról. Pedig a szervezők lényeges témákat érintettek a dekriminalizációtól a kender ipari célú kiaknázhatóságán át a kannabisz gyógyászati előnyéig. Utóbbi témához kapcsolódva egy kerekes székbe kényszerült páciens beszélt a kannabisz egészségügyi alkalmazásának fontosságáról és eredményeiről. A középkorú hölgy elsősorban a kannabisz fájdalomcsillapító hatását hangsúlyozta, amely a vényköteles, opiát tartalmú gyógyszerekkel ellentétben nem jár mellékhatásokkal, és rendszeres használat mellett sem alakít ki fizikai függőséget.

Hogy mindez mennyire érintette meg a magyar médiát, azt a saját fülünkkel hallhattuk: amikor a mellettünk álló operatőr megkérdezte a szerkesztőtől, hogy felvegye-e a hölgy beszédét, ő csak annyit válaszolt, hogy „hagyd csak, maximum vágóképnek kell”. Végül ahhoz is kevésnek bizonyult… Az MTV-t és a testvéreként működő Hír TV-t ugyanis nem a szervezők üzenete, hanem a Milla (Egymillióan a sajtószabadságért) csoport alapításával politikai pályára lépő Juhász Péter jelenléte érdekelte. Mindez tökéletes gumicsont volt a KDNP-nek, aki még a rendezvény napján számot adott a kenderrel kapcsolatos alapos tudásáról. Semjén Zsolt, a párt elnöke Juhászt „drogkábulatban közszereplő élharcosnak” nevezte, aki „politikai köntösbe öltöztetve próbálja ráerőszakolni egy gyilkos szer elfogadtatását a valódi válaszokra és nem kábulatra vágyó magyar társadalomra”. Vagyis a marihuána „gyilkos szer”, egy rendezvény látogatása „drogkábulat”, a véleménynyilvánítás pedig nem lehet más, mint „az elfogadtatás ráerőltetése”. Ennyi elég is erről a csapatról.

Ha kíváncsi vagy a GMM további eseményeire és a budapesti medical marihuána flashmobra, akkor szerezd be a CK 2013/3. júniusi számát

Megosztom...