Mamutok helyett

Meddig érdekes egy fesztivál?

Hát elkezdődött, mondhatnánk, pedig szinte véget se ért. A fesztiválok gyakorlatilag folyamatosan jelen vannak, beszivárogtak a mindennapokba. Az elmúlt két évtized alatt annyi fesztivál született, hogy ha egymás után rendeznénk őket, az év minden napjára jutna. Gasztronómiai, művészeti, színház, tánc, hagyományőrző, sport, gyermek, nyári, extrém, ifjúsági, bor, pálinka, hurka, kolbász, virág és persze zene. Világzene, komolyzene, pszichedelikus, kamara, opera, kórus, furulya, nemzeti rock és metál. Metál az ész!

A műfaj sokszínűsége mellett is a legnagyobbak és leglátogatottabbak a könnyűzenei fesztiválok. Az első fecskének számító, idén húszéves Sziget a szezon csúcspontjának tekinti magát több száz előadójával és több mint 400 ezres látogatottságával. Ám míg a mamutok az évek során egyre szélesebb közönséget próbáltak a jegyvásárlásra rávenni, addig a kisebb fesztiválok felismerték a rétegekben rejlő lehetőséget, és elkötelezték magukat egy-egy műfaj, stílus vagy zenei irányzat mellett.
Az utóbbi években a könnyűzenei fesztiválokat, és most már a balatoni szezont is, a május végén, új helyszínen bemutatkozó Pannónia nyitotta meg. A szervezők az új helyszínt amerikai hip-hop erő-sítéssel igyekeztek vonzóbbá tenni, így a stílus legnevesebb képviselői közül igazi világsztárokat hívtak. Hogy az elképzelést sikerül-e árbevételre váltani, azt lapzártánkig nem tudjuk, mivel még el sem kezdődött a buli. A legnagyobb szenzációnak számító világsztár eddig Németországnál közelebb nem jött magyar rajongókhoz. A 17 millió eladott lemezzel, két Grammy-jelöléssel és 12 platina kislemezzel büszkélkedő amerikai rapper, Flo Rida (USA) eddig igazán káprázatos koncerteket adott. Korábban ugyancsak kitett magáért élő fellépésein a szintén Amerikából érkező Onyx és a Slaughterhouse is. Ezúttal sem lesz másképp.
A magyaros mulatozást egy közel 1000 nm-es borospincéből kialakított bulihelyszínnel kívánták vonzóbbá tenni a szervezők. A hazai „sztárparádé” is meglesz, így az új gitárossal felálló Tankcsapdától a Quimbyn át Busa Pistáig mindenkit láthatunk Szántódon.

Akinek az Amerika és a hip-hop esetleg „tú máccs”, azoknak a Fishing on Orfű lehet jó választás. A magyar alternatív zenei színtér legizgalmasabb és legfontosabb résztvevői képviseltetik magukat az Orfűi-tó partján. A teljesség igénye nélkül: Péterfy Bori, Quimby, Kiscsillag – hát jó hogy –, Vad Fruttik, Budapest Bár, 30Y, PASO, Magashegyi Underground, Supernem, Intim Torna Illegál, Európa Kiadó, Pál Utcai Fiúk, szóval itt nehéz lesz hibázni a műfaj szerelmeseinek. Exkluzív, idei mindösszesen egyszeri fellépésével a Fishinget tiszteli meg az Isten Háta Mögött is.
Aktuális és feltörekvő külföldi produkciókkal is bővítették a palettát, szem előtt tartva a Fishing szellemiségét. A választás az elbűvölő énekesnővel felálló angol elektro-pop duóra, a Chew Lipsre esett, akik sikeres bemutatkozó lemezükkel már jártak Európa legfontosabb fesztiváljain, tavaly pedig Budapestre is megérkeztek.

Akik nem annyira vevők a hazaira, se az újra, sőt inkább a nemzetközi, jó minőséget kedvelik, azoknak nyugodt szívvel ajánljuk idén a VOLT-ot. A fesztivál korából és méretéből adódóan olyan nemzetközi sztárokat is felvonultat, mint a Camo&Krooked, a Caspa, a Children of Bodom, a Dynamete MC, a Katty B, az Iggy and the Stooges vagy a Snow Patrol.
A fenti csapatok mellett az idei húzónév a 2009-es Sziget-fellépő Faith No More. A banda 1982 és 1998 között aratott igazán. Jellemzője, hogy a hard rock és a heavy metal motívumokat először és bátran ötvözték a rappel és a funkkal. Sajnálatos módon elég sokszor kerültek „alkotói válságba”, magyarul: az egyre több cucc nem hozott egyre több kreativitást. Sűrű tagcseréket viszont igen, ami törvényszerűen vezetett a 98-as feloszláshoz. 2008-ban álltak újra össze, azóta túl vannak több sikeres turnén, és talán ma már a mértékletesség hívei.

A teljes cikket a CK Magazin 2012/3. júniusi számában olvashatod.

Megosztom...