Medikál a brit parlamentben

A brit Pártközi Csoport a Drogpolitika Reformjáért szeptember 13-án adta ki jelentését, amely a kannabisz gyógyászati tulajdonságairól a megelőző hét hónapban végzett vizsgálat eredményeit tartalmazza. Az eredmények alapján nincs értelme tovább megfosztani a betegeket a kannabisz használatának lehetőségétől.

A jelentés több mint 600 betegtől, egészségügyi szakértőtől és döntéshozótól gyűjtött bizonyítékokat. Ennek eredményeként a világ egyik legátfogóbb vizsgálatát végezték el a gyógyászati kannabisz területén. A csoport társelnöke, Molly Meacher bárónő a sajtóközleményben elmondta, hogy a világ minden tájáról gyűjtött bizonyítékok egyértelműen alátámasztják a kannabisz gyógyászati előnyeit számos egészségügyi állapot esetében. A bizonyíték ereje már számos országot és USA-államot meggyőzött a kannabisz gyógyászati célú alkalmazásának engedélyezéséről. Ennek tükrében az, hogy Nagy-Britannia az egészségügyi előnyökkel nem rendelkező drogok közé sorolja a kannabiszt, irracionális. A jelentés kitér arra, hogy több ország – például Németország és Olaszország – nemzeti gyógyászati kannabisz programot indít. A csoport másik társelnöke, Caroline Lucas képviselőnő arra hívta fel a figyelmet, hogy Nagy-Britanniában jelenleg is százezrek használnak kannabiszt, elsődlegesen egészségügyi okokból, és elfogadhatatlan, hogy a beszerzés miatt törvényt kelljen sérteniük. Ez részvét és emberi jogok kérdése. A kormánynak megfelelő politikai bátorságra lenne szüksége, hogy a gyógyászati kannabisz ügyét elkülönítse más, kiterjedtebb drogreform-törekvésektől, és haladéktalanul cselekedjen. A gyógyászati kannabisz pácienseket összefogó United Patients Alliance vezetője, Jon Liebling üdvözölte a jelentést. Megjegyezte, hogy a kiadvány megállapításai, a világszerte rendelkezésre álló bizonyítékok áttekintése, kiegészülve a páciensek körében végzett felméréssel mérföldkövet jelent a gyógyászati kannabiszért folytatott kampányukban.

 

Az End Our Pain kampánnyal vállvetve a United Patients Alliance régóta hangoztatja, hogy a gyógyászati célból kannabiszt fogyasztók nem bűnözők, hanem betegek. Liebling is arra sürgeti a brit kormányt, hogy kezelje helyén a kiadványt, és cselekedjen. Nem tartható tovább az az álláspont, hogy a kannabisz gyógyászati szempontból értéktelen. Nagy-Britanniának is követnie kell azt a 13 európai uniós és 25 USA-államot, akik annak látják ezt az ügyet, ami: részvét, szociális és orvosi igazságszolgáltatás, amit szilárd tények támasztanak alá. Ahogy Liebling is kiemeli, az End Our Pain kampány rámutat a Nagy-Britanniában látható növekvő politikai érdeklődésre a gyógyászati kannabisz ügyében. A magas szintű parlamenti csoport vizsgálata olyan pillanatban született, amikor jó esély nyílik, hogy Nagy-Britannia is csatlakozzon a kannabiszt gyógyászati indokból elérhetővé tevő országokhoz.

Megosztom...