Megjelent a CK Magazin 2018/3. decemberi száma

Helló Olvasó!

Komoly erőfeszítéseket teszünk azért, hogy folytathassuk a magazin kiadását. Ennek eredményeként foghatod újra kezedbe a CK Medijuana friss számát. Az idei évet Kanadával fémjeleznénk, ahol a kormány választási ígéreteit megvalósítva az egész országban legalizálta a kannabiszt. Arról, hogy a rendszer még nem éppen kedvez a gyógyászati használóknak, lásd a vonatkozó írásunkat. Szintén fontos lépés, hogy az ENSZ közel 60 év után felülvizsgálja a kannabisz besorolását a kábítószerek között. Jelentésében az ENSZ egészségügyi világszervezete azt mondja, elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, hogy megtörténhessen a kannabisz és THC felülvizsgálata is. Aki csodálkozna ezen, annak ajánljuk a prof. Bilkei-Gorzó András kutatócsoportjának eredményeit, mely szerint az idősebb agyat valósággal megfiatalítja a THC+CBD kombója. Ideje lenne itthon is megérteni, hogy a kannabisz elsősorban egy nagyon hatékony gyógyszer és csak mindezek után rekreációs szer, ipai nyersanyag vagy bármi egyéb. Kellemes ünnepeket!

Cannada*
*Kanada szlengben javasolt neve a legalizáció után

Bekövetkezett az első, teljes országra kiterjedő legalizáció egy fejlett országban. Ahogyan máshol, a kezdés Kanadában sem volt zökkenőmentes, kiváltképp a gyógyászati kannabisz páciensek számára, hosszú távon azonban a legmeggyőzőbb modellt nyújthatja az egész világnak.

Top 5 spangliország
A kannabiszpiac robbanása várható Európában is

Évi csaknem 7 milliárd dollárt tesznek ki a legális kannabiszpiac bevételei az Egyesült Államokban, ahol egyik állam a másik után legalizálja a gyógyászati, illetve a rekreációs célú kannabiszfogyasztást. A piac elismert kutatóinak számító Arcview Market Research és BDS Analytics legfrissebb világpiaci jelentésükben azt is vizsgálták, hogy az USA és a rekreációs fogyasztást nemrég engedélyező Kanada mellett mely országokban mozognak a legnagyobb pénzek a legális kannabisz piacán. Kanadában 2020-ra 6,5 milliárd dollár bevételt várnak a legálisan vásárolható fűből.

Jótékony és veszélytelen
A WHO jelentése a CBD-ről

Az epilepszia egyes típusainak kezelésében páratlan hatékonyságú, számos további betegség esetén ígéretes, visszaélésre viszont alkalmatlan, ezért nincs helye a kábítószerek listáin. Ezek a legfőbb megállapításai az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kritikai felülvizsgálatának, amiben a kannabidiol (CBD) hatásait és kockázatait vették górcső alá.

A tudás palántája
A kannabisz kettős hatása az agy öregedésére

Amíg a fiatal agy rosszabbul teljesít tőle, addig az idősebb agyat valóságosan megfiatalítja a kannabisz – állapította meg a Bonni Egyetem Alzheimer-kórt vizsgáló kutatócsoportja. Az egereken végzett vizsgálatok eredményeiről Bilkei-Gorzó András biológus, a kutatócsoport tagja számolt be a Cannabicum konferencián.

 

A lapszám online verzióját itt olvashatod

Megosztom...