Megjelent a CK Magazin 45. száma!

Szebb időket is megélt magyar demokráciánkban nincs túlkínálat a legalizációs megmozdulásokból. Mióta a Kendermag Egyesület öt évvel ezelőtt végelgyengülésben kimúlt, az utolsó nyilvános eseményt a Budapest Marijuana March jelentette 2013-ban, ahol fél óra erejéig pár tucat aktivista nézett farkasszemet a TV csatornák kameráival, a legkevésbé sem ellazult állapotban. Három év kellett a sokk kiheveréséhez, amikor is egy parlament elé hirdetett legalizációs demonstráció híre tűnt fel az április 20-i bűvös ünnepre időzítve.

 A Facebook esemény alatt a visszaigazolt résztvevők száma napok alatt kétezer fölé kúszott és az esemény szervezőinek mindenki örömére sikerült leigazolni Gregory G Rast, a Riddim Colony énekesét, aki végül körülbelül 300 egybegyűltet lelkesített legalizációra a parlament előtt hol szónoklataival, hol énekével. A politikusoknak azt üzente, hogy jövőre minimum dekriminalizáljanak, de leginkább legalizáljanak, hogy 2017-ben méltó módon lehessen megünnepelni a 420-at! Minden szavával, ahogy mondani szokás. A civilek mellett a parlamenten kívüli 4K! is rástartolt a legalizáció topikra. Aláírásgyűjtő kitelepüléseik tapasztalatait egy aktivista szemüvegén keresztül ismerhetjük meg. Tippet mi is adunk a fűszabályozásra, a spanyol CSC modell 20 éves történelmének áttekintésével, ami több tekintetben is megfelelőbbnek tűnik Hollandia kvázi-legalizációs megoldásánál. Gyógyászati rovatunkban ezúttal egy HPV-vel fertőzött páciens kálváriáját mutatjuk be, aki miután felismerte a kannabisz kedvező hatásait tüneteire, Kaliforniáig vándorolt, hogy megfelelő kezelésben részesüljön. Betekintést nyújtunk az Izraelben is egyedülálló Teva Adir gyógyászati kannabisz vállalkozásának tevékenységébe, amely egy kibucban találta meg több ezer hektáros ültetvénye legmegfelelőbb helyszínét. Kivételes minőségű fajtáikkal és készítményeikkel állami kórházak betegeit kezelik. Hadd ne ragozzuk tovább: kár lenne kihagynod a CK májusi számát! 

 


Ízelítő a CK Magazin 45. (2016. májusi) számából:

 

FŰSZABÁLYOZÁS MÁSKÉPP
Sikeres katalán kannabiszklubok

Rögös út bejárása után, egy szigorú szabályrendszer lefektetésével stabilizálódni látszik a katalóniai Cannabis Social Club-rendszer helyzete az elmúlt másfél évben. A polgármester által is támogatott modell a tapasztalatok szerint ahhoz is hozzájárul, hogy csökkenjen a fiatalkorúak fűfogyasztása, a klubok pedig jelentős mennyiségű adóval támogatják az államháztartást.


 

 

LEGALIZÁCIÓS ALÁÍRÁSGYŰJTÉS
Egy 4K!-s aktivista beszámolója

Bár a környező országok közül egyre több tesz lépéseket a kannabisz orvosi legalizációjának érdekében, kis hazánk pálinkagőzös leheletű polgártársai szerint a drog az drog, és a fogyasztóknak börtönben a helye. Persze, mit is várhatunk azoktól, akik például olyan legendás Szomszédok-epizódokon nőttek fel, amelyekben az ifjú suhancok túllőtték magukat marihuánával?

 

 

 

KANNABISZ VS. HPV
Kannabinoidok a vírusok ellen 

Európában nemhogy egységes szabályozás, de egységes szemlélet sincs a kannabiszkérdés gyógyászati vonatkozásairól, ami nagyon megnehezíti a páciensek életét. Mónika uniós állampolgár, a harmincas éveiben jár, jelenleg Kaliforniában dolgozik babysitterként egy magyar családnál. Páciensként élhetne épp Németországban is, de engedélyt a kannabisz terápiás célú használatára aligha kaphatna, itthon pedig még vád alá is helyezhetnék.

 

 

TABUSÍTOTT ALKOHOLIZMUS
Csoport a szenvedélybetegek gyermekeinek

Óvatos becslések szerint is minden ötödik kamasz nő fel alkoholproblémával küzdő szülők gyermekeként. A téma a jelenség elterjedtsége ellenére is tabunak számít, így a kamaszok segítségkérés helyett jobb híján megpróbálnak szüleik helyett is szülők lenni. A H52 Ifjúsági és Közösségi Iroda és a Kék Pont most közös csoportot indított az érintett tinédzserek számára. 
 

 

 

Hozzászólások

Új hozzászólás