Megjelent a CK Magazin 46. száma!

A kender gyógyszer. Bárki bármit mond, kiváltképp, ha ennek az ellenkezőjét állítja, ne higgyetek neki! Főleg akkor ne, ha az illető politikus! Hallgassatok inkább azokra az orvosokra, tudósokra, akik a téma avatott szakértői, akik ezen a területen dolgoznak, és munkájukkal már kivívták legalább kollégáik, de sok esetben a nemzetközi szakma és a hozzáértők megbecsülését. Mert minden ellenkező híresztelés – például hogy a kannabisz veszélyes drog, és aki hozzányúl, „az ördöggel cimborál” – nem más, mint alaptalan félelemkeltés, tudatos manipuláció, egyszerű politikai eszköz csupán. Jó néhányan a fent említett tudósok, orvosok közül nemrég Budapesten gyűltek össze, az első magyar gyógyászati kannabisz konferencián, hogy megosszák tapasztalataikat egymással.

A konferenciát megnyitó cseh dr. Lumír Hanušt hosszabban is faggattuk a kannabisz orvosi célú használatának gyökereiről és jelenlegi helyzetéről a világban. Spanyolország a kannabisz tekintetében egy másik világ, ott már több mint 10 éve legális a fogyasztás, mind rekreációs, mind terápiás célból, sőt a fogyasztók termesztői klubokba szerveződve állíthatják elő maguknak a kannabiszt, a jobb minőség és az alacsonyabb ár érdekében. Mi azonban nem erről, hanem a különleges fajták laboratóriumi teszteléséről kérdeztük a Fundación CANNA szakembereit, akik készséggel álltak rendelkezésre. Lazításképp ellátogattunk az első berlini kannabisz-kiállításra és a bécsi marihuána marchra, melyeken a szólás szabadságát a rendőrség példásan biztosította. Ebből is jól látszik, hogy már szinte egész Európa az ördöggel cimborál, csak nálunk tudja a kormány, hogy az egészséges embernek nem évezredek óta használt gyógynövényekre, hanem alkoholra van szüksége. Ajánlunk a zöldbúzafűkoktél receptjét arra az esetre, ha a nyári fesztiválok után hatékonyan kipucolnátok a hungarikumokat a szervezetetekből. 

 


Ízelítő a CK Magazin 46. (2016. júliusi) számából:

 

TEGNAP IS KÉSŐ LETT VOLNA
Első magyar gyógyászati kannabisz konferencia

A nemzetközi egyezmények nem tiltják, az orvostudomány szerint pedig hatalmas szükség lenne az alkalmazására – ezek voltak a legfontosabb tanulságai a TASZ gyógyászati kannabisz konferenciájának, melyen a terület neves orvosai és kutatói, aktivisták és érintettek adtak elő. A magyarországi hozzáférés mikéntjéről is hasznos részletek derültek ki, miáltal közelebb kerültünk az itthoni alkalmazáshoz.


TÁJÉKOZOTT FŰHASZNÁLAT
A Fundación CANNA és a gyógyászati kannabisz mozgalom

Ahogy Spanyolországban sikerült ellenőrizhető, legális mederbe terelni a marihuána használatát, kisvártatva megjelent az igény, hogy a fogyasztók és nem utolsósorban az engedéllyel rendelkező előállítók pontosabb képet kapjanak a forgalomba kerülő fajtákról. A Fundación CANNA hiánypótló szolgáltatást nyújt számukra. A cég vezetője, Susan von Brunschot mesélt nekünk a szervezet filozófiájáról és tevékenységéről.

 

ILLEGÁLIS TÚLÉLŐK
Interjú Lumír Hanuš professzorral 

Miközben a kannabisz Európában Csipkerózsika-álmát aludta, egy csehszlovák kisváros kórházában kannabiszkrémmel gyógyították a betegeket. Innen indult Lumír Hanuš pályafutása is az 1970-es években, aki mára a terület egyik legismertebb kutatójává vált. A kezdetekről, az izraeli gyógyászati programról és a kannabisz modern gyógyászatban betöltött szerepéről kérdeztük a budapesti konferencián.

 

 AMI NÉLKÜL NINCS ÉLET
 A fűfélék hatása az emberi civilizációra

Ha azt halljuk, fű, többségünknek a kerti gyep vagy a kannabisz jut eszébe. A fűfélék családja azonban gyakorlatilag a kezdetektől végigkísérte az emberiség sorsát, fejlődését, és arra mindvégig nagy hatást gyakorolt. Mondhatjuk, hogy az emberiség történetének névtelen hőse a fű. A kannabiszpáciensek pontosan tudják, hogy fű nélkül nemcsak hogy nem érdemes, de nem is lehet élni. Ám ez nem egy újkori felfedezés. 
 

 

Hozzászólások

Új hozzászólás