Megjelent a CK Magazin 48. száma!

Miközben a magyarok döntöttek és üzentek Brüsszelnek, addig Bécsben akkora kenderünnepet rendeztek, hogy a fal adta a másikat. Immár kilencedik éve adnak egymásnak 3 napos randevút a kannabiszipar képviselőin kívül orvosok, civilek és a közönség a bécsi Cultiva kiállításon. Képes beszámolónk többet mond 1000 szónál: boldog emberek, fejlődő kannabisz- és kenderipar, szabad termesztés, rekreációs és természetesen terápiás célú használat. 

Sokan nem tudják, hogy kannabinoidokat nemcsak a kender, hanem más növények is állítanak elő, egyik cikkünk ezeket mutatja be. Megtudhatjátok azt is, mi adja az egyes gandzsafajták egyedi színét, valamint hogy mi mindenre lehet következtetni a buga színéből. Egy cikk erejéig pedig foglalkozunk egy másik, talán kevésbé ismert és kevésbé pszichoaktív, ám szintén érdekes növénnyel, a kratommal is. Hosszabban taglaljuk viszont az ENSZ áldásosnak épp nem nevezhető tevékenységét és annak következményeit (lásd még drogháború és Fülöp-szigetek napjainkban!). Ezzel kapcsolatban a nemrég elhunyt Bayer professzort idézzük, aki annak idején összegyűjtötte a világszervezet legnagyobb baklövéseit a drogszabályozás terén. Egy rövid szerkesztőségi cikkünk is született a témában, melyben a kannabisz legalizációjára tett kísérleteket foglaltuk össze. Olvashattok továbbá egy beszámolót a bécsi Cultiva Kongressen elhangzott dr. Guzman-előadásról is. Szó lesz még ezenkívül a CBD-tartalmú fajták evolúciójáról, ami az elmúlt években a szemünk előtt zajlott, és érdekes tapasztalatokat hozott. Ezúttal sem felejtünk el bemutatni nektek egy-két klasszikus fajtát, és röviden szólunk az étkezési kenderolaj kedvező élettani hatásairól is. Mindehhez energiát egy csokis-kenderes energiaszeletből meríthettek, amit a közreadott recept alapján könnyen el tudtok készíteni. Jó szórakozást! 

 


 

Ízelítő a CK Magazin 48. (2016. novemberi) számából:

AZ ENSZ TÉVEDÉSEI
Búcsú Dr. Bayer Istvántól

Bayer István hosszú évekig dolgozott Genfben az ENSZ kábítószerügyi szakértőjeként, 1984-ben az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának elnökévé is megválasztották. Kevéssel a szeptember elején, 93. évében bekövetkezett halála előtt éles kritikával illette az ENSZ kábítószerügyi egyezményeit, aminek összefoglalásával veszünk búcsút a gyógyszerészprofesszortól.

 

KANNABINOIDOK A NÖVÉNYVILÁGBAN

A kannabinoidok lipid (zsír) alapú molekulák, amik valamilyen mértékben a kannabinoid receptorokon fejtenek ki hatást, az endokannabinoid rendszer fő alkotórészein. A kannabinoidokat nemcsak a kannabisz, de más növények, sőt az érrendszerrel rendelkező élőlények szervezete is állít elő, valamint mesterségesen, laboratóriumban is létrehozhatók.

 

A SZÍNEK KÉMIÁJA
Mi felel a leszüretelt gandzsa árnyalataiért? 

A leszüretelt gandzsa tesztelését egy legalább három érzékszervre kiterjedő művelet előzi meg: a portéka szemrevételezése, az állag tapintásos megvizsgálása és az illatok beszippantása. A külső megjelenés vizsgálata során a gyantásságot, a trichómák jelenlétét rendszerint a jó minőséghez és a magas THC-arányhoz párosítjuk, jóval kevesebb szó esik azonban a színek miértjéről, ami a többség számára pusztán esztétikai szerepet játszik. Márpedig sokszor éppen a vonzó színek döntenek az adott fajta kiválasztásában.

 

FEJLESZÉS ALATT
Dr. Manuel Guzmán a kannabinoidok rákellenes hatásairól

Bár a THC rákellenes tulajdonságai bizonyítottak, az egerek esetében eredményes gyógymód nem feltétlenül működik az emberek esetében. Egy madridi kutatócsoport most azt vizsgálja, hogy a kannabinoidok és a kemoterápia együttes alkalmazása hogyan hat az agytumorra. A területen szerzett tapasztalatokról a kutatás vezetője, Dr. Manuel Guzmán számolt be. 

 

 


Üdvözlettel a Cannabis Kultusz szerkesztősége

www.ckmagazin.info

Hozzászólások

Új hozzászólás