Megjelent a CK Magazin 49. száma!

A magazin indulásakor mi magunk sem tettünk volna komolyabb összeget arra, hogy megéri a tizedik évfolyamát. Sőt azt gondoltuk, hogy már az első évben elfekteti a hatalom. Sok füst elszállt azóta, és végül mégis elérkezett a tizedik évfolyam, bár a magunk részéről örültünk volna, ha közben nem verik szét az épp csak kicsírázó hazai kenderszcénát. A mi életünket is ügyészségi vizsgálatok, rendőrségi kihallgatások színesítették, és ha végül nem költözünk külföldre, és nem indítunk egy német nyelvű magazint is, a CK már rég nem tudna megjelenni. 

A világ és Európa szerintünk normálisabb és élhetőbb része támogatja a miénkhez hasonló kezdeményezéseket, és felfogta, hogy a tiltás és üldözés 50-es években gyökerező politikája csak újratermeli a problémát, ráadásul nagyon sokba kerül. Itthon persze örülnénk már annak is, ha a kannabisz terápiás értékét elismernék, és nem tekintenének bűnözőként minden kannabiszpáciensre. Jó részük éppen ezért már rég elhagyta az országot, pedig elvileg a magyar törvények is lehetővé teszik, hogy bárki hozzájusson a gyógyszeréhez. Erről szóló írásunk a Társaság a Szabadságjogokért drogpolitikai programjával közösen konkrét kérdésekre ad konkrét válaszokat. A témához kapcsolódóan a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület elnöke is jegyez egy cikket, ami a kannabisz bizonyított – igen, kedves magyar orvostársadalom, bizonyított, és nem feltételezett! – terápiás értékéről és hatásairól szól a sclerosis multipex kezelésében. Terápiás vagy rekreációs céllal azonban nemcsak kannabisz, hanem sok más növény is kerülhet a vapóba. Cikkünkben olvashatjátok, melyek ezek, és melyiket milyen hőfokon érdemes inhalálni. Szólunk pár szót a kendermag kedvező élettani hatásairól, és megosztjuk veletek azt is, hogyan készül a kendermagtej. Kellemes olvasást! 

 


Ízelítő a CK Magazin 49. (2017. januári) számából:

 

AMERIKAI ZÖLDÁLLAMOK
Négy legalizáció, három medikál

November 8-án az Amerikai Egyesült Államok elnököt választott. Az előrejelzésekkel ellentétben a győztes az üzleti életben elért sikereiről és a kampány során tett botrányos kijelentéseiről ismert Donald Trump lett. Már a választás másnapján a miérteket értelmező elemzések uralták a médiát, miközben az USA négy állama megszavazta a kannabisz legalizációját, míg további három a gyógyászati célú használat engedélyezése mellett döntött.


 

CÉLKERESZTBEN A CBD
A brit piac újraszabályozása

Vészjósló bejelentés rázta meg a CBD-termékek dinamikusan növekedő piacát. A brit Egészségügyi Termékellenőrző Hatóság (MHRA) levélben értesítette a forgalmazókat, hogy a CBD-t gyógyszerré minősítették, ezért ha termékeiket nem törzskönyvezik, 28 napon belül meg kell szüntetniük a forgalmazást. A hatóság kompromisszumkészségének köszönhetően egy bő hónap elteltével már látszik a fény az alagút végén.

 

 

KANNABISZ MAGYAR BETEGEKNEK
Kiadvány az orvosi igénylés menetéről 

Mindenkinek joga van az egészségi állapota által indokolt egészségügyi ellátáshoz, és a legeredményesebb terápiát esetenként a kannabisz nyújtja. Ezt nem a hippik mondják, hanem a modern tudományos eredmények. E jog érvényesülése érdekében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítséget ajánl azon betegeknek, akik alapjogukkal élve betegségük tüneteit kannabisszal vagy annak hatóanyagaiból álló készítményekkel szeretnék csillapítani.

 

 

NEM CSAK TÜNETI KEZELÉS
Kannabisz és a sclerosis multiplex

Görcsösség és fájdalom – az évtizedek óta tartó kutatások alapján e két tünet enyhítése terén a legmeggyőzőbbek a kannabisz jótékony hatásai. Ennek is köszönhető, hogy a gyógyászati kannabisz programok a kezdetek óta különös figyelmet szentelnek a sclerosis multiplexnek (SM). A következőkben számba vesszük a kannabinoidok hatásmechanizmusát és az összegyűlt tapasztalatokat az SM-betegség kezelésében. 

Hozzászólások

Új hozzászólás