Megjelent a CK Magazin 51. száma!

Eljött az idő, a nagybevásárlások évszaka ez, és a nehéz döntéseké, hogy milyen fajta kerüljön idén az erkélyre, tetőteraszra vagy éppen a kertbe. Legalábbis a világ szerencsésebb felén, mert ne feledkezzünk meg azokról se, akiket üldöznek és börtönnel fenyegetnek magukat demokratikusnak nevező államok, csak mert veszik a bátorságot, és nem hajlandók hamarabb belehalni egy-egy betegségbe, mint ahogy az elkerülhetetlen.

Vagy mert tüneteiket és fájdalmaikat merészelik enyhíteni anélkül, hogy az állam közben le tudná vámolni őket. Egyes, magukat kereszténynek is hazudó konzervatívok szerint, ezek az emberek elképesztő pofátlanságra vetemedve megtermesztik maguknak azt a hatékony gyógyszert, amit az állam nem hajlandó hozzáférhetővé tenni számukra. Hát ezt mégis hogy képzelik?! Szerencse, hogy itthon is vannak olyan bátrak, akik nem azt várják, hogy a politikusoknak megjöjjön az esze, hanem igénybe veszik a számukra legmegfelelőbb gyógyszert – egyikük a kérdéseinkre is válaszolt. Magyarországon a tilalmi gondolkodás szinte minden politikai erő sajátja. Egy Uniós kutatás tanulságai szerint a régióban az egyik legszigorúbb drogpolitikát folytatjuk. Míg más országok az alternatív büntetések felé indultak el, addig Magyarország 2013-ban visszaállította a marihuána – és más kábítószerek – fogyasztása miatt kiszabható börtönbüntetést, és megemelte a büntetési tételek határát. Kisebb csoda, hogy az egyik párt legalizációs eseményt szervezett, bár egy nyuszi a fűben nem csinál nyarat. És hát az eseményt megnyitó Fodor Gábor kormánykoalícióban nem szerzett elévülhetetlen érdemeket a legális kannabiszpiac megteremtéséért folytatott küzdelemben. Több fejlemény várható Hollandiában, ahol 40 év után végre legálisan szolgálhatnák ki a termesztők a coffee shopokat. A „legalizációnak” csúfolt rendszerben ugyanis ennyi éve már, hogy a hatalom csak szemet huny a fűbiznisz felett, ahelyett hogy szabályozna, minőséget biztosítana és adókat szedne be, amit oktatásra és egészségügyre fordítana. Rövidesen szavazás, addig is nyíljanak a tulipánok és kinek-kinek kedvenc virágai!

Ízelítő a CK Magazin 51. (2017/3.május) számából:

 
Tünetmentes Crohn-betegség
„Tíz éve egy szem gyógyszert se szedtem”

A középiskolás korában megjelent első tünetek olyan súlyosak voltak, hogy Andrásnak nemcsak a sportolói karrierről kellett lemondania, de gimnázium tanulmányait is magániskolában kényszerült befejezni. A felírt gyógyszerek csak újabb problémákat okoztak, mígnem a kannabisz egy csapásra elmulasztotta az összes tünetet. András tíz éve az egészséges fiatalok életét éli.

 
Vaporizer és több CBD
Ártalomcsökkentés, füvezőknek

A kannabisz használatával járó kockázatokat számba véve a két, talán legjelentősebb faktor a potens fajták terjedése, valamint a dohánnyal együttes fogyasztáshoz való ragaszkodás. Egy tekintélyes kutatócsoport javaslatokat dolgozott ki az ismert ártalmak csökkentésére.

 
Elavult magyar szemlélet
Egy nemzetközi vizsgálat tanulságai

A droghasználati szokásokat és drogpolitikákat elemző Európai Drogmonitorozó Központ (EMCDDA) kiadványt jelentetett meg a kontinens kannabiszszabályozási módjairól. A tanulmányban az európai mezőnnyel összemérve vizsgálhatjuk meg, mennyire kezeljük bölcsen a fűkérdést, legyen szó akár gyógyászati vagy rekreációs használatról. Spoiler: nem túlságosan

Bezárhatnák végre a hátsó ajtót
Huzatos holland legalizáció

„Hoztam is füvet, meg nem is” – mondják az okos termesztők Hollandiában immár 40 éve, de a félreszabályozott rendszer a végéhez közelít. Február közepén a holland parlament 77:72 arányban elfogadta a tervezetet, amely engedélyezi az előállítást a coffeeshopok számára, ezzel megoldást nyújtva a „hátsó ajtó” néven ismert paradoxonra.

Hozzászólások

Új hozzászólás