Megjelent a CK Magazin 52. száma!

Rég látott ennyi kenderrel kapcsolatos történést kicsiny országunk, mint az elmúlt két hónapban. Kezdjük rögtön két történelmi eseménnyel: megszületett és benyújtásra került Magyarország első kannabisz legalizációs beadványa a Liberálisok jóvoltából. Egy hónapot sem kellett várni és a párt már robbantotta is a következő bombát a gyógyászati kannabisz engedélyezését célzó javaslattal. Egyetlen probléma, hogy a törvényjavaslatok sorrendje és benyújtásuk időbeli közelsége csak összemossa a két különböző célt, ami hátráltathatja az érdemi fejleményeket. 

A gyógyászati használat mellett többek között az hazai ipari kendertermesztés felvirágoztatásával, kendertextillel és kenderbetonnal foglalkozott a budapesti Aurórába szervezett Zengető fesztivál, ami az innovatív technikák helyett a rendőri razzia elszenvedésével került be a hírekbe. Mennyire nevezhető véletlennek, hogy a rendőrökhöz épp akkor érkezik lakossági bejelentés az Auróráról, amikor az a kender sokoldalú felhasználásával foglalkozó fesztiválnak ad otthont? És józanésszel elképzelhető, hogy egy lakossági bejelentés miatt bő 30 rendőr öntsön el egy békés fesztivált, mert egy lakó fűszagot érzett? A razzia ráadásul teljesen sikertelen volt: 120 vendégből 15-öt sikerült előállítani és közülük sem mindenkinél találtak illegális cuccot. A rendőrség a honlapján egy 2 grammos pakkal büszkélkedett – lehet, hogy ez volt az est legnagyobb fogása? Amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy a razziát civilellenes törvény elfogadásának idejére sikerült időzíteni. Köztudott, hogy az Auróra számos civilszervezetnek ad otthont, akik csípik a hatalom szemét. Milyen jó lett volna bizonyítani, hogy ezek a szervezetek egy drogtanyában működnek! Epic fail – 2 gramm spangli felmutatása egy kenderrel kapcsolatos partin bizony elég nagy lebőgés. Pont azt jelzi, hogy a bulin átlagos emberek jelentek meg, akiknek alig a tizede vitt magával valamit, saját használatra. A terjesztés gyanúja fel sem merülhetett. Örömteli, hogy az Auróra a közleményében elítélte a rendőri akciót és mindenkit biztosított arról, hogy továbbra is zavartalanul fog működni. Mi is zavartalan, razziáktól mentes nyarat és kellemes olvasgatást kívánunk!

Ízelítő a CK Magazin 52. (2017/4.július) számából:

 
Eltitkolt élvezetek
Miért nem beszélünk őszintén a fűről?

A tájékoztatófüzetek és a sajtóanyagok rendszerint a kannabisz kellemetlen hatásaira koncentrálnak, mintha kizárólag szörnyűségeket okozna. Két neves kutató szerint emiatt nincs valóságos képünk arról, hogy milyen funkciót tölt be az emberek életében a marihuána, és ennek köszönhető az is, hogy a problémás használóknak nem tudunk sikeres terápiát nyújtani.

Szirénáktól zengő Zengető
Razzia a magyar kender ünnepén

Egy formálódó, lelkes fiatalokból álló társaság sokak örömére arra fordítja idejét és energiáját, hogy bemutassa a kender sokoldalúságát. Miközben a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is arra törekszik, hogy Magyarország újra kendernagyhatalom legyen, a hatalom könnyű célpontként azonosította be a rendezvényt, hogy lejárassa a helyszínt – szerencsére kevés sikerrel.

Kiütött öntudat
A herbáljelenség hátterében

A bő 10 éve velünk élő szintetikus kannabinoidokról (herbálról vagy műfűről) már jóval többet tudunk, mint a kezdetekben. Mostanra világosan látjuk, hogy összehasonlíthatatlanul veszélyesebb természetes testvérénél, miközben fogyasztása messze nem okoz annyi örömet. De akkor mi lehet az oka, hogy még mindig sokan ragaszkodnak hozzá?

Javuló életminőség
CBD-olaj az autizmus tüneteinek enyhítésére

Jelenleg az autizmussal élők hozzátartozói többet tudnak a CBD-ben rejlő lehetőségekről, mint az orvostudomány. Az idő során felgyülemlett pozitív tapasztalatoknak köszönhetően megkezdődött az első tudományos kutatás, amely a kannabisz alkalmazhatóságát vizsgálja az autizmus kezelésében.

Hozzászólások

Új hozzászólás